ما در ناحیه حلق لوزه‌های حلقی، لوزه‌های زبانی و لوزه بینی یا همان لوزه سوم را داریم.

اگر شما دهان‌تان را باز کنید، می‌توانید لوزه‌های برجسته خود را ببینید، اما لوزه سوم در معرض دید نیست و پشت بینی قرار دارد (سوراخ‌های بینی برخلاف تصور عامه به سمت بالا نیست، بلکه عمود بر صورت است) و فقط با عکس رادیولوژی می‌توان برجسته بودن آن را دید. علایم لوزه بسیار متنوع‌اند و برای تشخیص آن حتما باید به پزشک مراجعه کنید.

معمولا والدین اطلاعات زیادی در مورد لوزه سوم و علایم بیماری آن در اطفال خود ندارند و متاسفانه جدی نگرفتن این مشکل در بچه‌های زیر سه سال، آنها را در معرض مشکلات جدی قرار می‌دهد. گوشه‌ای از این مشکلات را توضیح می‌دهم:

- این بچه‌ها تنفس دهانی دارند و هنگام خواب، با دهان باز نفس می‌کشند. از آنجا که قطر حلق در بچه‌ها هنوز کامل نشده است، هر عامل تحریکی می‌تواند در حجم و اندازه آن تغییر ایجاد کند و به بسته شدن راه اصلی هوا (بینی) منجر شود. لذا هوا از مسیر غیرطبیعی دهان، به همراه انواع عوامل آلرژی‌زا، میکروبی و عفونی، به طور مستقیم و بدون فیلترهای موجود در بینی، به حلق می رسد و باعث بیمار شدن کودک می شود.

- به دلیل فقدان اکسیژن کافی، قلب مجبور به پمپاژ جبرانی خون است و در صورت عدم درمان لوزه سوم، این بچه‌ها در آینده به مشکلات فشار خون دچار خواهند شد. ضمنا نرسیدن اکسیژن کافی، باعث عقب افتادن رشد جسمانی و کاهش حافظه و هوش در کودکان خواهد شد.

- از همه مهم‌تر تاثیرات وحشتناکی است که روی گوش و شنوایی دارد (محل لوزه سوم نزدیک شیپوراستاش در گوش است) و حتی امکان پارگی پرده گوش وجود دارد.

- از آنجا که این بچه‌ها با دهان باز می‌خوابند، به مرور چهره خاصی پیدا می‌کنند. فرم چانه و پشت لب بلند، باعث ایجاد دندان‌های کج و بدشکل در آنها می شود، یعنی نیاز به ارتودنسی دندان ها و شاید هم جراحی فک و دهان در آینده.

به والدین توصیه می‌کنم، ابتدا با از بین بردن عوامل حساسیت‌زای محیطی مثل ترک سیگار، عدم نگهداری از حیوانات و پرندگان خانگی، نظافت محیط از حشرات به خصوص سوسک و جلوگیری از قرار گرفتن بچه‌های مستعد در اجتماعاتی مانند مهد کودک که خطر عفونت‌های تنفسی زیاد است، از بیماری لوزه سوم پیشگیری کنند و در صورت بروز هر گونه علامتی، سریعا به پزشک مراجعه کنند.

دکتر کامران کامروا - متخصص گوش و حلق و بینی

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران

منبع تبیان