بسیارى از والدین حتى به وجود کلسترول بالا در فرزند خود، فکر هم نمى کنند، اما باید بدانیم افزایش میزان کلسترول خون، عامل اصلى ابتلا به بیماری هاى قلبى و سکته است و تحقیقات اخیر پزشکان نشان مى دهد که ابتلا به بیمارى قلبی مزمن، اغلب ریشه در کودکى افراد دارد.

تا کنون به کلسترول بالا در کودکان اهمیت چندانى داده نمى شد، اما اخیراً پزشکان معتقدند وجود کلسترول بالا در کودکان باعث بروز مشکلات عمده اى مى شود. در چند سال اخیر ما شاهد افزایش وزن زیادى در کودکان بوده ایم که این افزایش وزن، باعث بالا رفتن میزان کلسترول در آنها مى شود و چون مشکلات ناشى از افزایش کلسترول براى سال ها پنهان باقى مى ماند، تشخیص ارتباط بین سلامتى کودک و افزایش کلسترول براى بسیارى از والدین آسان نیست، اما باید از میزان کلسترول کودک خود مطلع باشید، به خصوص اگر در یکى از والدین سابقه بیمارى افزایش کلسترول وجود داشته باشد.

کلسترول چیست؟

اگر هیچ گاه یک غذای پُر چرب نخورید، باز هم بدن شما به میزان کافی کلسترول خواهد داشت، زیرا براى انجام عملکردهایش، آن را می سازد. در حقیقت کبد روزانه حدود 1000 میلی گرم کلسترول تولید مى کند و بقیه کلسترول موجود در بدن، از طریق غذاهاى مصرفى حاصل می شود.

کلسترول کودکان

سبزیجات، میوه ها و حبوبات کلسترول ندارند، اما زرده تخم مرغ ، گوشت، غذاهاى دریایى ، مرغ و لبنیات دارای کلسترول هستند.

کلسترول چگونه عمل مى کند؟

کلسترول به تنهایى در بدن حرکت نمى کند، بلکه با پروتئین ترکیب مى شود و از طریق جریان خون به جایى که مورد نیاز است، مى رود. ترکیب پروتئین و کلسترول را با هم " لیپوپروتئین" مى نامند. دو نوع لیپوپروتئین در خون وجود دارد:

LDL (لیپوپروتئین با غلظت کم Low Density Lipoprotein)

HDL (لیپوپروتئین با غلظت بالا High Density Lipoprotein)

LDL به نام "کلسترول بد" و HDL به نام "کلسترول خوب" مشهور است.

ممکن است شما بارها در محل کار خود از یکى از همکارانتان شنیده باشید که مى گوید: " به گفته ی پزشک،LDL من بالاست و HDL من پایین است." و با خود فکر کرده باشید که معنى این جمله چیست؟

چنانچه میزان LDL در جریان خون بالا باشد، مى تواند دیواره اى در شریان ها(سرخرگ ها) بسازد که این دیواره مى تواند باعث سفت شدن رگ هاى خونى، باریک شدن یا بسته شدن آنها شود. سخت و سفت شدن شریان ها را تصلب شرایین (atherosclerosis) مى گویند.

چنانچه لخته خونی ساخته شود و در شریان ها انسداد پیدا کند، فرد به حمله قلبى یا سکته دچار مى شود، علاوه بر این، تصلب شرایین مى تواند باعث کاهش جریان خون به دیگر ارگان هاى حیاتى بدن مثل کلیه و روده ها شود.

یک سوم تا یک چهارم کلسترول بدن افراد را "کلسترول خوب" یا HDL تشکیل مى دهد. HDL کلسترول را از شریان ها دور مى کند و به کبد باز مى گرداند، جایى که باید طى فرآیندی به تمام نقاط بدن فرستاده شود.

میزان بالاى LDL خطر ابتلا به حمله قلبى و سکته را افزایش مى دهد، اما میزان زیاد HDL مى تواند این خطر را از بین ببرد و از سیستم گردش خون هم محافظت کند. اما به طور کلی میزان بالاى کلسترول در خون مى تواند منجر به ایجاد مشکلاتى در سلامت فرد شود.

آیا باید نگران میزان کلسترول فرزندم باشم؟

سه عامل مهم براى افزایش سطح کلسترول خون وجود دارد:

1- رژیم غذایى غنى از چربى به خصوص چربی هاى اشباع، که معمولاً در چیپس و تنقلات و غذاهای آماده(فست فودها) میزان این چربی ها زیاد است.

2- عوامل موروثى، یعنی وجود بیمارى افزایش کلسترول در پدر و مادر یا یکى از آنها.

3- چاقى که هم مربوط به رژیم غذایى و هم مربوط به عدم ورزش و تحرک بدنی است.

دیگر عوامل خطرساز براى ابتلا به بیمارى قلبی مزمن شامل افزایش فشار خون ، کشیدن سیگار و دیابت است.

اگر کودک شما، فعال است، غذاى سالم مى خورد، سابقه بیمارى افزایش کلسترول در خانواده را ندارد و چاق نیست، لازم نیست نگران میزان کلسترول خون او باشید و ناراحتى به خود راه ندهید.

روزنامه ایران

*


گردآوری کودک آکاایران