آکاایران: در هفته سی و هفتم بارداری (بخش اول) تغییرات بدنی مادر را خواندید ، در ادامه تغییرات جنین را بخوانید...
تغییرات جنین در هفته سی و هفتم بارداری:
با ورود به هفته سی و هفتم بارداری، روند رشد جنین در داخل رحم مادرش تقریبا کامل شده و او در این مرحله از دوران بارداری می تواند به سمت چپ و راست خود حرکت نموده و برای به دست آوردن وزن اضافی، از بدن مادرش تغذیه کند. همچنین، در هفته سی و هفتم بارداری ریه ها و مغز جنین داخل رحم مادر هم به رشد خود ادامه داده و برای رسیدن به بلوغ کامل تلاش می کنند. علاوه بر این موارد، او در این دوره از بارداری کرک های جنینی و vernix خود را ریخته و تمرینات تنفسی را که از طریق انجام عمل استنشاق و بازدم در مایع آمنیوتیک انجام می داد، بیشتر خواهد کرد . ممکن است در هنگام سونوگرافی، خوردن انگشتان دست و یا چشمک زدن فرزندتان را به صورت کاملا واضح ببینید. حتی برخی از نوزادان در این مرحله از دوران بارداری، سکسکه هم می کنند که در این حالت مادر باردار متوجه جهش غیرعادی فرزندش در داخل شکم خود خواهد کرد. همچنین، با ورود به هفته سی و هفتم بارداری، دستگاه گوارش جنین داخل رحم مادر هم کاملا کاربردی شده و عمل مکونیوم را به خوبی انجام می دهد. در نتیجه، یک ماده سیاه و سبز، مانند قیر چسبنده را از خود بیرون می دهد. گاهی اوقات، (به ویژه در مواردی که حاملگی طولانی مدت شود) مکونیوم به مایع آمنیوتیک داخل رحم مادر تخلیه می شود. در چنین شرایطی، پرستار یا مامای معالج شما باید بعد از تمام روند زایمان هم نظارت بیشتری برای بررسی علائم استرس در نوزاد تازه متولد شده داشته باشد.
یادتان باشد اگرچه با ورود به هفته سی و هفتم بارداری، حرکات جنین مانند هفته های قبل به طور منظم نخواهد بود، اما این حرکات مشخص تر و قوی تر از قبل به نظر می رسند. در ماه نهم از دوران بارداری، پزشکان متخصص زنان و زایمان معمولا به مادران باردار توصیه می کنند که به تعداد ضربات جنین داخل رحم خود دقت نموده و در صورت کم شدن حرکت او فورا گزارش کار را به دکتر معالج خود بدهند. مادران باردار باید به یاد دارا باشند که اگر جنین داخل رحم مادر در این مرحله از دوران بارداری مشغول حرکت باشد، مادر باید ضربات او را مانند برخورد یک شی نوک تیز به دیواره رحم خود احساس کرده و به راحتی نزدیک شدن فرزند خود را به دهانه رحم احساس کند.
اندازه جنین در هفته سی و هفتم بارداری:
آیا می توانید حدس بزنید که وزن فرزندتان در طی هفته سی و هفتم بارداری تا چه اندازه تغییر کرده است؟ بهتر است بدانید که یک جنین نرمال، در این مرحله از دوران بارداری هر روز حدود نیم اونس به وزن خود اضافه می کند. در واقع، در حالت طبیعی، جنین در پایان این هفته، حدود یک چهارم کیلو به وزن خود افزوده و وزن او بین 2.5 تا 3 کیلوگرم خواهد شد. اندازه قد جنین هم با ورود به هفته سی و هفتم بارداری و در شرایط طبیعی، از تاج سر تا نوک پاهایش در حدود 50 سانتی متر اندازه گیری می شود.
آکاایران: مادر و جنین در هفته سی و هفتم بارداری (بخش دوم)
با ورود به هفته سی و هفتم بارداری، چه اتفاقاتی در انتظار مادر باردار است؟
اگر چه در حالت طبیعی و در سه ماهه آخر از دوران بارداری، جنین داخل رحم مادر با سر خود به سمت پایین رحم حرکت می کند، اما ممکن است همیشه این چنین نباشد، به خصوص اگر مادری برای اولین بار حامله شده باشد. گاهی اوقات، ممکن است در بارداری های بعدی هم، جنین داخل رحم مادر تا زمان زایمان درگیر مشکلی شود و حتی در زمان زایمان هم چهره جنین به سمت شکم مادر قرار داشته باشد. در چنین شرایطی، دکتر متخصص زنان و زایمان سعی می کند تا برای چرخش دادن سر جنین به سمت پایین، از دست خود و یا دستگاه فورسپس مهبل (واژنی) استفاده کند. به عنوان یک مادر باردار به خاطر داشته باشید هنگامی که سر جنین در کانال زایمان قرار نگیرد، انجام زایمان طبیعی صورت نخواهد گرفت. در چنین شرایطی، حالت تولد نوزاد ، بریچ جنین گفته می شود و می تواند موقعیت های مختلفی، مانند بریچ فرانک و بریچ کامل را برای مادر و فرزندش به وجود آورد. در نهایت، به یاد داشته باشید که اگر پزشکان تنوانند موقعیت جنین را در چنین حالتی تغییر دهند، معمولا عمل سزارین را برای به دنیا آوردن نوزاد را به مادر باردار توصیه می کنند.
لازم است بدانید که مایع آمنیوتیک داخل رحم شما هم با پیشرفت دوران بارداری همچنان افزایش یافته و میزان آن با رسیدن به هفته سی و هفتم بارداری به اوج خود می رسد . پس از آن هم تا رسیدن به زمان زایمان، مقدار این مایع کاهش مداومی خواهد داشت. اما، هنگامی که با ورود مادر باردار به هفته سی و هفتم بارداری، میزان مایع آمنیوتیک به حجم کمتر از 500 میلی لیتر در هر پنج سانتی متر رسید و یا دکتر معالجتان به شما اخطار داد که مایع آمنیوتیک بیش از حد کم شده است، سونوگرافی می تواند برای تعیین دقیق وضعیت شما و فرزندتان کمک زیادی بکند. به خاطر داشته باشید که کاهش سطح مایع آمنیوتیک در رحم مادر باردار، در اوایل و اواسط حاملگی می تواند باعث سقط جنین شده و یا سلامت نوزاد را در مراحل بعدی زندگی او تحت تاثیر قرار دهد. اما در سه ماهه سوم دوران بارداری، بروز این مشکل نسبتا شایع بوده و در اکثر زنان باردار سطح مایع آمنیوتیک پایین می آید. یادتان باشد که اگر این حالت بعد از هفته سی و هفتم بارداری در بدن شما هم رخ داد، دکتر متخصص زنان و زایمان ممکن است انجام زایمان به روش القا و یا عمل سزارین را برای تولد نوزادتان به شما پیشنهاد کند و یا با بستری نمودن شما در بیمارستان، سطح مایع آمنیوتیک در رحمتان را از نزدیک نظارت نموده و حتی با تجویز مایعات داخل وریدی، هم رحم شما مادر باردار را آبرسانی کند.
از آن جایی که اکثر زنان باردار "پلاگین مخاط" دهانه رحم خود را چند هفته قبل آغاز روند زایمان طبیعی از دست می دهند، این مخاط ممکن است به شکل توده ای آغشته به خون و به رنگ قهوه ای و یا صورتی در طول چند روز قبل از جریان زایمان تخلیه شود. بدانید این حالت، امری طبیعی است و دلیلی برای نگرانی مادر باردار موجود نیست. اما، به عنوان یک مادر باردار به خاطر داشته باشید که خونریزی شدید واژینالی در سه ماهه آخر از بارداری، اصلا امری عادی نیست و شرایطی مانند وجود جفت سرراهی و یا abruptions جفت را نشان می دهد. این شرایط به هر دلیلی که به وجود آید، تشخیص آن توسط خود مادر باردار کار درستی نیست و مادر حامله باید بلافاصله بعد از مشاهده خونریزی شدید واژینالی، با دکتر و یا مامای معالج خود تماس گرفته و در مورد سلامتی فرزندش مطمئن شود.
بسیاری از زنان باردار، قبل از پاره شدن کیسه آب و از دست دادن مایع داخل رحم خود، انقباضات دهانه رحم را تجربه می کنند. اما گاهی اوقات هم ممکن است کیسه آمنیوتیک قبل از شروع انقباضات رحمی در بدن مادر باردار پاره شود که پزشکان متخصص زنان و زایمان معمولا در این حالت انجام زایمان به روش القا را توصیه می کند. اما، به عنوان یک مادر باردار یادتان باشد که گاهی اوقات، مایع آمنیوتیک به حالت جهنده از مهبل زن باردار خارج شده و گاهی اوقات هم، به صورت قطره قطره از آن خارج می شود. اگر شما به عنوان یک مادر حامله با ورود به هفته سی و هفتم بارداری، آب خود را از دست می دهید، زود عصبی نشوید و به یاد داشته باشید که باید به دنبال دستورالعمل های دکتر معالج خود، به منظور درمان مشکلتان باشید. لازم است به عنوان یک مادر باردار بدانید که در این حالت، بهترین کار استفاده از نوار بهداشتی برای جلوگیری از نفوذ مایعات خارج شده از رحم به لباس های شما است. همچنین، مهم ترین کار هم در چنین شرایطی، تماس با پزشک متخصص زنان و زایمان، در اسرع وقت و اجرای دقیق دستورالعمل های توصیه شده توسط او می باشد.
اگر رنگ مایع آمنیوتیک موجود در رحم شما با ورود به هفته سی و هفتم بارداری به رنگ سبز و یا قهوه ای تمایل پیدا نماید، حتما با دکتر معالج خود تماس بگیرد، تا او زمان کافی برای کنترل وضع به وجود آمده داشته باشد. اما، نگران نباشید! چون ایجاد شدن چنین شرایطی در روزهای آخر دوران بارداری بسیار شایع بوده و نشان می دهدکه روده های نوزاد به حد بالغ رسیده است. از سوی دیگر، بروز چنین شرایطی می تواند نشان دهنده وجود اضطراب در فرزند شما باشد. هنگامی که میزان مایع آمنیونیک در بدن شما کم شود، مکونیوم تولید شده توسط جنین هم می تواند منجر به بروز عوارض شدیدی در بدن خود او شود، که به آن "سندرم آسپیراسیون مکونیوم" گفته می شود. همچنین، به خاطر داشته باشید که در نوزادان متولد شده با مشکل MAS، وجود عوارضی مانند ذات الریه و پنوموتوراکس نیز بیشتر شده و حتی در شرایط پیشرفته هم ممکن است نوزاد بعد از تولد نیاز به کپسول اکسیژن داشته باشد.
مادر و جنین در این هفته نیاز به مراقبت های خاصی دارد که این مراقبت ها را می توانید در بخش سوم دنبال کنید.
منبع : mamanam.com