آکاایران: در ابتدا، لازم است به عنوان یک خانم جوان و بی تجربه به خاطر داشته باشید که داروی هپارین یکی از عوامل رقیق کننده خون است. این دارو در اغلب موارد، برای جلوگیری از تشکیل لخته خون در رگ های بدن زنان باردار تجویز می شود. جالب است بدانید که مصرف این دارو قبل از انجام عمل جراحی، احتمال لخته شدن خون را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد. به همین دلیل، بیماران مبتلا به مشکل فیبریلاسیون دهلیزی اغلب این دارو را برای کاهش احتمال تشکیل لخته خون در پاها و ریه های خود مصرف می کنند. اگر شما هم باردار هستید و داروی هپارین مصرف می کنید، حتما مقاله زیر را بخوانید. مطالب موجود در ادامه این مقاله به شما می گوید که آیا مصرف این دارو بر روی جنین داخل رحمتان تأثیر می گذارد یا نه؟
آیا مصرف داروی هپارین در دوران بارداری زنان امن است؟
طبق تحقیقات دانشمندان ثابت شده است که استفاده از داروی هپارین و داروهای دیگر ضد انعقاد خون در دوران بارداری می تواند برای خود مادر و جنین داخل رحم او ناامن باشد. در واقع، می توان ادعا کرد که مصرف این نوع داروها عوارض خاصی بر روند رشد جنین داخل رحم زنان باردار می گذارد. در بیش از 20 سال گذشته، بسیاری از زنان باردار هپارین را به عنوان یک دارو ضد انعقاد مصرف می کرده اند تا بتوانند با تشکل لخته های خون در بدن خود مقابله کنند. مصرف این دارو هم به کاهش خطر ابتلا به عوارض جدی د از جمله پره اکلامپسی، داشتن وزن کم نوزادان در هنگام تولد، از دست دادن جنین و بروز اختلال در جفت کمک زیادی می کرد. بر این اساس، یک مرکز تحقیقاتی که مطالعات بزرگی را در این رابطه انجام داده است، در مجله لانست منتشر کرد که مصرف داروی هپارین در دوران بارداری زنان هم بی خطر بوده و به کاهش خطرات جدی در رابطه با بروز لخته شدن خون در بدن این افراد، مرده زایی و سقط جنین کمک زیادی می-کند. به همین دلیل برخی از کارشناسان معتقدند که مصرف داروی هپارین در دوران بارداری برای زنان امن بوده و نمی تواند از سد جفت عبور کند. پس، می توان ادعا کرد که مصرف این دارو بر روی جنین در حال رشد تاثیر زیادی نمی گذارد.
با این حال، توجه داشته باشید که این ایمنی محدود بوده و تنها زمانی که هپارین با وزن مولکولی کم مورد استفاده قرار گیرد، امن خواهد بود. در واقع، اگر داروهای ضد انعقاد مانند وارفارین و هپارین بیش از حد مورد استفاده قرار گیرد، می تواند خطرات بهداشتی زیادی را برای مادر و نوزاد او داشته باشد.
آیا مصرف داروی هپارین موجب بروز عوارض جدی در دوران بارداری زنان می شود؟
به طور کلی نمی توان گفت که بروز عوارض ناشی از مصرف داروی هپارین، به عنوان رقیق کننده خون زنان باردار صفر است. نتایج مطالعات اخیر محققان نشان داده است که اگر استفاده از داروی هپارین در دوران بارداری زنان با وزن مولکولی پایین باشد، احتمال بروز عوارض جانبی را در حد قابل ملاحظه ای پایین می آورد. با این حال، نتایج حاصل از این تحقیقات نشان می دهد که بروز خطر در ارتباط با مصرف این دارو غیر قابل اغماض بوده و استفاده از آن برای مادر و نوزاد او مشکل ساز خواه بود. همچنین، توجه داشته باشید که استفاده طولانی مدت از داروی هپارین می تواند خطر پوکی استخوان را در زنان بارداری به شدت افزایش دهد.
درست است که مصرف داروی هپارین با وزن مولکولی پایین در دوران بارداری امن می باشد، اما فراموش نکنید که مصرف نسخه ای از داروی هپارین که برای بیمار، قبل از باردار شدن تجویز شده بود، می تواند شرایط سوء بهداشتی زیادی را برای مادر و نوزاد او به دنبال داشته باشد. همچنین، مصرف این دارو در دوران حاملگی زنان ممکن است منجر به توسعه نادرست سپتوم بینی در جنین داخل رحم شده و باعث بروز اختلالات در سیستم عصبی مرکزی مانند انواع ناهنجاری ها، آتروفی عصب بینایی و کوری جنین شود. یادتان باشد که بروز اختلالات در سیستم عصبی مرکزی جنین هم ممکن است بسیاری از عوارض جانبی مخرب مانند تشنج، ناشنوایی، اسپاسم و حتی مرگ جنین را به دنبال داشته باشد. علاوه بر این موارد، نتایج تحقیقات اخیر محققان نشان داده است که استفاده از داروی هپارین در دوران بارداری زنان می تواند احتمال سقط خود به خود جنین را به شدت افزایش دهد.
به عنوان یک خانم جوان و بی تجربه به یاد داشته باشید که استفاده طولانی مدت از داروی هپارین نیاز به کنترل یک پزشک متخصص زنان و زایمان دارد. به همین دلیل، زنان بارداری که این دارو را مصرف می کنند، تا زمان به دنیا آمدن نوزاد خود باید تحت نظارت دقیق یک پزشک متخصص زنان و زایمان باشند. در نهایت، این نکته مهم را به خاطر داشته باشید که داروی هپارین ترومبوسیتوپنی که برای درمان مشکل کمبود پلاکت در بدن زنان باردار مورد استفاده قرار می گیرد، می تواند اثر سوءی بر سلامت زنان داشته باشد، زیرا بر طبق گزارشات مختلف، عوارض ناشی از مصرف این دارو در حدود 5٪ از زنان باردار را گریبان گیر کرده است. البته، یادتان باشد که در اغلب موارد، این عوارض خفیف و برگشت پذیر بوده و در چند روز اول درمان خود به خود رفع می شود. حتی، در موارد نادر واکنش های پوستی که ممکن است در فرد مصرف کننده دیده شود، فقط به محل تزریق داروی هپارین محدود می شود. برخی از عوارض جانبی مصرف داروی هپارین در دوران بارداری زنان عبارتند از: ریزش موها، خونریزی جزئی و بروز مشکل پوکی استخوان.
بنابراین اگر در اثر بروز اختلالاتی ژنتیکی در خون خود نیاز به مصرف داروهای ضد انعقاد دارید، باید تحت نظارت دقیق یک پزشک متخصص زنان و زایمان بوده و در مورد تاثیرات آن با دکتر معالج خود صحبت کنید، تا بدانید که آیا مصرف این داروها برای زنان باردار امن است یا نه.
توضیحات دقیق متخصص زنان درباره خوردن قرص در بارداری را حتما بشنوید.
آیا میتوانم در دوران بارداری قرص و دارو بخورم؟
منبع : mamanam.com