آکاایران: عفونت هلیکوباکترپیلوری (اچ پیلوری) زمانی رخ می دهد که یک نوع باکتری به نام هلیکوباکترپیلوری معده شما را آلوده می کند. این عفونت معمولا در دوران کودکی اتفاق می افتد. عفونت اچ پیلوری، علت شایع زخم معده، ممکن است در بیش از نیمی از مردم جهان وجود داشته باشد.

اکثر مردم متوجه نمی شوند عفونت اچ پیلوری دارند، چرا که هرگز از این بیماری مریض نمی شوند. اگر علائم و نشانه های زخم معده دارید، پزشک احتمالا عفونت اچ پیلوری را بررسی می کند. اگر عفونت اچ پیلوری دارید، می توانید آنتی بیوتیک مصرف کنید.

علائم عفونت هلیکوباکترپیلوری:

اکثر افراد مبتلا به عفونت اچ پیلوری هیچ علائمی ندارند. برخی از افراد ممکن است با مقاومت بیشتری نسبت به اثرات مضر اچ پیلوری متولد شوند. وقتی علائم یا نشانه ها با عفونت اچ پیلوری رخ می دهد، ممکن است شامل موارد زیر باشند:

  • درد یا سوزش در شکم 
  • درد شکمی که در هنگام خالی بودن معده بدتر است
  • حالت تهوع
  • از دست دادن اشتها
  • اغتشاش مکرر
  • نفخ (بخوانید: 6 عادتی که باعث نفخ می شوند!)
  • کاهش وزن 

چه زمانی باید برای عفونت هلیکوباکترپیلوری به پزشک مراجعه کنید؟

در صورتی که علائم و نشانه های مداوم دارید که شما را نگران می کنند، به پزشک مراجعه کنید. در صورت تجربه علائم زیر به پزشک مراجعه کنید:

  • درد شدید یا مداوم شکم
  • سخت غذا خوردن 
  • خون در مدفوع یا تیرگی مدفوع 
  • استفراغ خونی یا سیاه و یا استفراغ شبیه به دانه های قهوه

علت عفونت هلیکوباکترپیلوری:

روش دقیق عفونی شدن به وسیله اچ پیلوری هنوز ناشناخته است. باکتری اچ پیلوری ممکن است از طریق تماس مستقیم با بزاق، استفراغ یا ماده مدفوع از فردی به فرد دیگر منتقل می شود. اچ پیلوری همچنین ممکن است از طریق غذای آلوده یا آب پخش شود.

عوامل خطرسازعفونت هلیکوباکترپیلوری:

عفونت معده

اچ پیلوری اغلب در دوران کودکی دیده می شود. عوامل خطر برای عفونت اچ پیلوری مربوط به شرایط زندگی در دوران کودکی هستند، مانند:

  • زندگی در شرایط شلوغ. اگر در خانه ای شلوغ زندگی می کنید، خطر ابتلا به عفونت اچ پیلوری بیشتر است.
  • زندگی فاقد آب تمیز. داشتن منبع آب پاکیزه، به کاهش خطر ابتلا به هلیکوباکترپیلوری کمک می کند.
  • زندگی در یک کشور در حال توسعه. افرادی که در کشورهای در حال توسعه زندگی می کنند خطر ابتلا به عفونت اچ پیلوری  بیشتری دارند.
  • زندگی با کسی که عفونت اچ پیلوری دارند. اگر فردی که با او زندگی می کنید دارای اچ پیلوری باشد، بیشتر احتمال دارد که دچار اچ پیلوری شوید.

عوارض جانبی عفونت هلیکوباکترپیلوری

عوارض ناشی از عفونت اچ پیلوری عبارتند از:

  • زخم ها. اچ پیلوری می تواند به پوشش محافظتی معده و روده کوچک آسیب برساند و به اسید معده اجازه می دهد زخم باز ایجاد کند. حدود 10 درصد از افراد مبتلا به اچ پیلوری دچار زخم می شوند.
  • التهاب پوشش معده. عفونت اچ پیلوری می تواند معده شما را تحریک کند و باعث التهاب می شود.
  • سرطان معده. عفونت اچ پیلوری یک عامل خطر قوی برای نوع خاصی از سرطان معده است.

سرطان معده

تشخیص هلیکوباکترپیلوری چگونه است؟

تست ها و روش های مورد استفاده برای تعیین اینکه آیا شما دارای عفونت اچ پیلوری هستید عبارتند از:

1- آزمایش خون:

تجزیه و تحلیل نمونه خون می تواند شواهدی از یک عفونت فعال یا قبلی اچ پیلوری در بدن شما را نشان دهد. با این حال، آزمایش های نفس و مدفوع در تشخیص عفونت های فعال اچ پیلوری بهتر از آزمایش خون است.

2- آزمون تنفس:

در حین آزمون نفس، قرص، مایع یا پودینگ که حاوی مولکولهای کربن برچسب شده است، مصرف می شود. اگر عفونت اچ پیلوری دارید، وقتی محلول در شکم شما تجزیه می شود، کربن آزاد می شود. بدن شما کربن را جذب می کند و هنگامی که بازدم انجام می دهید، آن را دفع می کند. شما باید در یک کیسه گشاد بازدم انجام دهید و دکتر با استفاده از یک دستگاه خاص به شناسایی مولکول های کربن می پردازد.

داروهای سرکوب کننده اسید مانند مهارکننده های پروتئین (PPIs)، بیسموت سابسیالات (پپتو بیسمول) و آنتی بیوتیک ها می توانند با دقت آزمایش تداخل دارا باشند. پزشک از شما میخواهد تا قبل از اینکه تست را انجام دهید، این داروها را یک یا دو هفته مصرف نکنید. این آزمون برای بزرگسالان و کودکان در دسترس است.

3- آزمایش مدفوع:

  •  یک تست آزمایشگاهی به نام تست آنتی ژن مدفوع به دنبال پروتئین های خارجی (آنتی ژن) مرتبط با عفونت اچ پیلوری در مدفوع می باشد. 

4- آزمون دامنه:

 این آزمون به عنوان معاینه آندوسکوپی بالا شناخته می شود. در طول آزمون، دکتر یک لوله انعطاف پذیر مجهز به یک دوربین کوچک (آندوسکوپ) را به گلو و مری و به معده وارد می کند. این دستگاه به پزشک اجازه می دهد تا هر گونه بی نظمی در دستگاه گوارش فوقانی را مشاهده کرده و نمونه های بافتی (بیوپسی) بردارد.

این نمونه ها برای عفونت اچ پیلوری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. این تست به طور کلی برای تشخیص عفونت اچ پیلوری توصیه نمی شود، زیرا این تست تهاجمی تر از تست نفس یا مدفوع است، اما ممکن است برای تشخیص زخم های اچ پیلوری یا برای جلوگیری از سایر بیماری های گوارشی مورد استفاده قرار گیرد.

درمان هلیکوباکترپیلوری چیست؟

عفونت های هلیکوباکترپیلوری معمولا با حداقل دو آنتی بیوتیک متفاوت در یک زمان درمان می شوند تا از ایجاد باکتری در برابر یک آنتی بیوتیک خاص جلوگیری کنند. پزشک همچنین یک داروی سرکوب کننده اسید تجویز یا توصیه می کند تا به بهبود زخم معده کمک کند. داروهایی که می توانند اسید را سرکوب کنند عبارتند از:

  • مهارکننده های پروتون (PPIs). این داروها باعث توقف تولید اسید در معده می شود. بعضی از نمونه های PPI عبارتند از: اومپرازول (Prilosec)، اسموپرازول (Nexium)، لانسورازول (Prevacid) و پانوترازول (Protonix).
  • مسدود کننده های هیستامین (H-2). این داروها یک ماده هیستامین نامیده می شود که باعث تولید اسید می شود. نمونه هایی از جمله سایمتیدین (Tagamet) و رانیتیدین (Zantac) هستند.
  • بیسموت زیرالسیسیلات. به طور معمول به عنوان Pepto-Bismol شناخته شده است، این دارو با پوشش زخم و محافظت از اسید معده کار می کند.

پزشک ممکن است توصیه کند که حداقل چهار هفته پس از درمان با آزمایش انجام شود. اگر تست ها نشان دهندۀ درمان ناموفق باشد، ممکن است یک دور دیگر از درمان با ترکیب متفاوتی از داروهای آنتی بیوتیک انجام شود.

11 درمان خانگی اچ پیلوری

زخم معده

بین یک سوم تا دو سوم جمعیت جهان تحت تاثیر باکتری اچ پیلوری قرار می گیرند. با توجه به اینکه اچ پیلوری باعث زخم ها و سرطان می شود، باید به آن توجه کرد! اچ پیلوری چیزی است که من شخصا با آن برخورد کردم. مثل بسیاری از مردم، سالهاست که با علائم GI مبارزه کرده ام و در نهایت این عفونت تشخیص داده شد. خوشحالم که بگویم اکنون این بیماری را ندارم و قادر هستم به درمان عفونت فاقد آنتی بیوتیک های مضر بپردازم. اگر با اچ پیلوری و آنچه با بدن انجام می دهد آشنا نیستید، پیشنهاد می کنم این پست را در مورد چگونگی درمان اچ پیلوری بخوانید.  خبر خوب این است که در حال حاضر یک آزمایش وجود دارد که می توانید فاقد دستور پزشک انجام دهید. 

1- کران بری (زغال اخته)

کران بری به دو روش به مبارزه با اچ پیلوری می پردازد. اول، آنها حاوی پروانتوسیانیدین هایی هستند که باکتری را می کشند. ثانیا، آنها از چسبیدن باکتری های اچ پیلوری به مخاط معده جلوگیری می کنند. به یاد داشته باشید آب کران بری که می خورید باید فاقد قند و افزودنی باشد!

2- کلم بروکلی و کلم 

کلم بروکلی و کلم (و همچنین تربچه، کلم، و بسیاری از سبزیجات دیگر) متعلق به خانواده Brassica است. این سبزیجات حاوی مواد نامی ایزوتیوسیانات هستند. این ایزوتیوسیانات ها، به ویژه یکی از آنها سولفورفان، در کشتار بسیار قوی هستند. غذاهای غنی از سولفورفان ها، آب کلم، کلم بروکلی و شربت کلم بروکلی هستند. 

3- سیر، پیاز، موسیر، تره فرنگی 

بوی قوی که این سبزیجات هنگام برش ایجاد می کند به خاطر ماده ضد باکتری قوی است که برای محافظت از گیاه طراحی شده است و همچنین می تواند به عنوان یک آنتی بیوتیک طبیعی استفاده شود. مطالعات نشان می دهد افرادی که پیاز می خورند، میزان پایین تری عفونت اچ پیلوری دارند! 

4- چای سبز

چای سبز به مدت طولانی به عنوان آنتی اکسیدان شناخته شده است و می تواند سلامتی را افزایش دهد. یک دلیل دیگر برای افزودن چای سبز به رژیم غذایی این است که با باکتری های اچ پیلوری مبارزه کرده و التهاب را کاهش می دهد (17 تا از مهمترین خواص چای سبز). 

5- زنجبیل

زنجبیل یکی از بهترین درمان های طب طبیعی برای مشکلات معده است و باعث بهبود عفونت اچ پیلوری می شود. مطالعات نشان داده اند زنجبیل با اچ پیلوری به وسیله 1) عمل به عنوان عامل ضد باکتری، 2) حفاظت از مخاط معده، 3) کاهش التهاب، و 4) مهار رشد اچ پیلوری کمک می کند.

6- عسل مانوکا

عسل مانوکا حاوی پراکسید هیدروژن است که برای درمان عفونت های باکتریایی مناسب است. توجه داشته باشید که همه نوع عسل دارای ویژگی های ضد باکتری است، اما عسل مانوکا قوی ترین تاثیر را است.

7- روغن نارگنو

روغن نارگنو حاوی یک ماده شیمیایی به نام کارواکرول است که با تخریب غشای سلولی باکتری ها و جلوگیری از تکرار آنها عمل می کند. نکته بسیار خوبی در مورد این روغن این است که باکتری های بد را می کشد، در حالی که باکتری سالم را حفظ می کند. 

8- ویتامین C (به خصوص مرکبات)

مطالعات نشان داده است افرادی که دارای مقدار بالایی از ویتامین C در رژیم غذایی خود هستند کمتر احتمال دچار عفونت اچ پیلوری می شوند. استدلال پشت این مطلب این است که ویتامین C در مخاط معده بسیار متمرکز است. این مسئله احتمالا التهاب را کاهش می دهد و در مقابل اچ پیلوری از بدن محافظت می کند.

9- اسیدهای چرب (به ویژه ماهی)

اسیدهای چرب ضرورتاً باعث از بین رفتن باکتری اچ پیلوری نمی شوند. با این حال، مصرف زیاد چربی های سالم باعث کاهش التهاب می شود. با کاهش التهاب، اسیدهای چرب باعث سرطان زایی معده می شوند.

10- زردچوبه

زردچوبه یک ضد التهاب، ضد انعقاد و آنتی اکسیدان قوی است. مطالعات متعدد نشان داده است چگونه زردچوبه می تواند عفونت اچ پیلوری را از بین ببرد. 

11- برخی از پروبیوتیک ها

اچ پیلوری باعث تغییرات عمده ای در محیط معده می شود، به ویژه pH را در معده تغییر می دهد. این مسئله به نوبه خود باعث تغییر در فلور روده می شود. فلور روده برای سلامت عمومی بسیار مهم است! یک پروبیوتیک هر باکتری است که اثرات مثبت دارد. در مورد اچ پیلوری، بعضی از پروبیوتیک ها می توانند باکتری های مضر را از بین ببرند، در حالی که پوشش معده را بهبود داده و باعث کاهش نشانه ها می شوند. دو نوع پروبیوتیک که برای درمان اچ پیلوری بسیار امیدوار کننده هستند عبارتند از:

  • Saccharomyces boulardii 
  • گونه های لاکتوباسیلوس

مولکول اورتو یک پروبیوتیک واقعا خوب است که حاوی هر دو این پروبیوتیک ها است و همچنین هیچ پری بیوتیکی (که می تواند عفونت اچ پیلوری را تغذیه کند) یا مواد مضر برای روده را شامل نمی شود. 

همچنین بخوانید: پروبیوتیک چیست+20 خواص درمانی آن

5 غذایی که نباید برای اچ پیلوری بخورید:

اچ پیلوری

من نمی توانم تأکید کنم چقدر رژیم غذایی برای درمان اچ پیلوری مهم است:

1- کربوهیدرات:

باکتری ها زندگی می کنند. درست مثل همه چیزهایی که زندگی می کنند، آنها باید چیزی بخورند - و به خصوص کربوهیدرات ها را دوست دارند. بنابراین، جای تعجب نیست که مطالعات نشان داده اند افرادی که بیشتر از مقدار کربوهیدرات مصرف می کنند، میزان بالای عفونت اچ پیلوری را دارند. 

شما نمی توانید به طور کامل از شر کربوهیدرات ها خلاص شوید (میوه های سالم و سبزیجات کربوهیدرات هایی دارند). با این حال، می توانید اطمینان حاصل کنید که از تمام قندها در رژیم غذایی، نان و غلات (که به هر حال باعث تخریب روده می شود) خلاص شوید.

2- نمک

نمک به طور مستقیم اچ پیلوری را تغذیه نمی کند و عفونت بدتر می شود. با این حال، اگر عفونت اچ پیلوری دارید، نمک خطر ابتلا به سرطان را افزایش می دهد!

3- ترشی ها

نکته ای در مصرف رژیم غذایی مخصوص اچ پیلوری این است که نباید ترشی مصرف کنید. مطالعات نشان می دهد خوردن ترشی باعث افزایش خطر ابتلا به سرطان معده با اچ پیلوری می شود. 

4- قهوه و الکل

این دو ماده برای تشدید زخم مشهود هستند. صبر کنید تا شکم شما بهبود یابد تا زمانی که دوباره مصرف کنید. 

5- غذاهایی که باعث آسیب به معده می شوند:

اچ پیلوری باعث خارش معده و ایجاد التهاب می شود. هر گونه غذائی که بیشتر به دستگاه گوارش آسیب می رساند، برای روند بهبودی شما نامناسب خواهد بود.این به معنای اجتناب از تمام غذاهای فرآوری شده، قندها و گلوتن است - غذاهایی که می توانند منجر به سندرم روده تحریک پذیر شوند.

جلوگیری از عفونت هلیکوباکترپیلوری:

در مناطقی از جهان که عفونت اچ پیلوری و عوارض آن شایع است، پزشکان بعضی اوقات افراد سالم را برای اچ پیلوری آزمایش می کنند.  اگر در مورد عفونت اچ پیلوری نگران هستید یا فکر می کنید احتمال ابتلا به سرطان معده بالا است، با پزشک خود صحبت کنید. با هم می توانید تصمیم بگیرید که آیا ممکن است از غربالگری اچ پیلوری سود ببرید یا خیر.

تهیه و تنظیم: گروه سلامت اوما

.

منبع : ooma.ir