آکاایران: مادر و جنین در هفته بیستم بارداری (بخش اول)
آکاایران: اگر می خواهید بدانید در هفته گذشته جنینتان دچار چه تغییراتی شده است ، مادر و جنین در هفته نوزدهم بارداری – ماه پنجم را دنبال کنید ، در ادامه آنچه در هفته بیستم بارداری رخ میدهد را می خوانید.
تبریکات ما را پذیرا باشید! چون در نهایت، شما با موفقیت و سلامتی کامل توانسته اید دوران بارداری خود را به نیمه راه برسانید. شما هم اکنون در هفته بیستم بارداری خود به سر می برید. آیا شما هم مانند اکثر مادران باردار احساس می کنید که این دوره از بارداری، بسیار هیجان انگیز است؟
لازم است بدانید که شما هم مانند سایر مادران باردار، تاکنون با روند رو به رشد شکم خود، درد شکم و پشت بدنتان و گرفتگی عضلات پا، شجاعانه برخورد کرده اید و در نهایت به منظور تشویش و دریافت پاداش زحماتتان، به زودی بچه زیبای خود را در آغوش خود خواهید گرفت. در هفته بیستم بارداری نیز ، زمان به سرعت در حال حرکت بوده و شما شاهد ظاهر شدن تحولات بیشتری در بدن خود و فرزند داخل رحمتان خواهید بود. لازم است شما مادر باردار، همیشه به این موضوع فکر کنید که رویای زیبای عمر شما به زودی به واقعیت دلپذیر تبدیل می شود.
با آغاز هفته بیستم بارداری، بدن شما مادر باردار، همچنان به تغییرات خود، با شدت بیشتری ادامه می دهد. با گذر زمان، همسر، مادر و دیگر حامیان شما با دقت زیاد و به طور مداوم، پشت سر شما خواهند بود تا بتوانند با حمایت از شما و مراقبت بیشتر از شما و فرزندتان، در این راه همراهتان باشند. به عنوام یک مادر باردار به یاد داشته باشید که این حرکات، یک واکنش طبیعی از اطرافیان است، زیرا وجود سالم شما و فرزند کوچک داخل رحمتان برای آن ها اهمیت بسیاری دارد. اما این موضوع را هم به خاطر داشته باشید که برخی از این افراد عادی که فاقد دانش پزشکی هستند، ممکن است مشاور خوبی برای شما نباشند و برخی از آن ها، به طور ناخواسته، با دادن اطلاعات غلط، شما را گمراه کنند. بنابراین، به شما مادر باردار توصیه می شود که به مشاوره های همگان در مورد سلامتی خود و فرزندتان گوش دهید و بله را به همه آن ها بگویید، ولی مشاوره هیچ کس را باور نکنید، تا زمانی که یا درستی گفته های آن ها برای شما اثبات شود و یا به تایید دکتر معالجتان برسد.
یکی از بزرگترین افسانه ها در مورد دوران بارداری این است که هر مادر بارداری باید به اندازه نیاز دو نفر، غذا بخورد. متاسفانه، این ایده غلط، یکی از علل عمده چاقی مادران در دوران بارداری و حتی بعد از تولد نوزاد هم می باشد. به یاد داشته باشید که همه شما به عنوان یک مادر باردار، به مصرف روزانه 300 کالری اضافی نیاز دارید، تا مانند قبل از بارداری سالم و سلامت بمانید. استفاده از رژیم های غذایی مناسب و غنی از مواد مغذی توسط مادران باردار، برای تامین نیازهای جنین در دوره بارداری، اهمیت ویژه ای دارد. به عنوان یک مادر حامله به یاد داشته باشید که خوردن بیش از حد انواع مواد غذایی توسط مادر باردار و انباشته کردن کالری های غیرضروری بر روی هم، نه تنها نیازهای شما و فرزندتان را برطرف نمی کند، بلکه تا پایان این دوره شما را با اضافه وزن بیش از حد مواجه خواهد کرد.
تغییرات بدنی مادر در هفته بیستم بارداری:
در ادامه این مقاله، تغییرات به وجود آمده در بدن مادران حامله در هفته بیستم بارداری مورد بررسی قرار خواهد گرفت. مهم ترین این تغییرات عبارتند از:
1. افزایش بیش از حد وزن مادر در هفته بیستم بارداری:
به عنوان مادر باردار، با دقت کردن بیشتر در اندام خودتان، شاهد ناپدید شدن سریع قوس کمر در این دوره از بارداری خواهید بود. شاید هم با آغاز هفته بیستم بارداری، شما مادر باردار احساس کنید که نیاز به پوشیدن لباس های راحتی مخصوص دوران بارداری دارید. پس به عنوان یک مادر باردار، به یاد داشته باشید که در این دوره از بارداری خود، سعی کنید هیچ چیزی را محکم، به دور کمر خود نبندید و هرگز لباس های تنگ نپوشید.
بزرگ شدن شکم مادر حامله در هفته بیستم بارداری و رشد غیرمنتظره جنین داخل رحم او، هیجان غیرقابل وصفی را در مادر به وجود خواهد آورد. شما هم مانند سایر مادران باردار ، باید تمام شک و تردیدهای خود را در مورد افزایش وزن و داشتن هیکل ایده آل، تا پایان دوره بارداری از ذهن خود پاک کنید. لازم است بدانید که ممکن است تاکنون، بدن شما حدود 10 پوند وزن اضافی (این مقدار، با توجه به هیکل فردی و قد مادران باردار متفاوت است) به دست آورده باشد. که در پایان هفته چهلم بارداری افزایش وزن کل بارداری یک مادر حامله می تواند حدود 25الی 35 پوند باشد.
همچنین، به یاد داشته باشید که میزات افزایش وزن مادر، در دوران بارداری به ساختار بدنی و اسکلت بندی او وابسته است. اگر شما به عنوان یک مادر باردار قد و وزن متوسطی دارید، وزن ایده ال برای شما باید با افزایش حدود 5 پوند همراه باشد. اگر شما قبل از آغاز دوران بارداری خود، وزن کمتری داشتید، اینک نیازمند به دست آوردن وزن بیشتر خواهید بود، بالعکس اگر شما قبل از آغاز دوران بارداری خود وزن زیادی داشتید، اینک نیازمند به دست آوردن وزن کمتری نسبت به سایر مادران باردار خواهید بود. داشتن یک جلسه مشاوره ماهانه با پزشک متخصص زنان و زایمان، برای ارائه مراقبت های بهداشتی و دانستن میزان افزایش وزن ایده آل در دوران بارداری، برای هر مادر لازم و ضروری است. همچنین، به عنوان یک مادر باردار همیشه به یاد داشته باشید که بدن هر مادری با مادران باردار دیگری متفاوت بوده و می توان ادعا کرد: "خصوصیات بدن هر خانمی نسبت به مادران باردار دیگر منحصربه فرد می باشد."
2. احساس خارش در شکم مادر در هفته بیستم بارداری:
از آن جایی که شکم یک مادر باردار نمی تواند فاقد کشش پوست رشد کرده و بزرگ شود، بنابراین با ورود او به هفته بیستم بارداری در پوست شکم، احساس خارش شدیدی خواهد نمود. اصلا نگران نباشید، زیرا احساس کردن این علائم در بدن هر مادر بارداری برای اولین بار در هفته بیستم بارداری، امری کاملا طبیعی است. چون در این دوره شکم مادر باردار (به دلیل رشد سریع جنین داخل رحم او) بیشتر رشد می کند، پس حساسیت پوست او هم بیشتر خواهد شد، طوری که او حتی نمی تواند با خراشیدن ساده و کوتاه مدت هم از شر خارش شکم خود خلاص شود. بنابراین، به عنوان یک مادر باردار فراموش نکنید که در این مورد استفاده از مرطوب کننده ها و کرم های درمانی بسیار مهم می باشد، چون این مواد بهداشتی با خشکی پوست شکم مادران باردار که منجر به خارش شدید آن می شود، مبارزه خواهد کرد.
3. بروز نشانه های کشیدگی در بدن مادر در هفته بیستم بارداری:
خوب است به عنوان یک مادر باردار به خاطر داشته باشید که علائم کشش در پوست ، بخشی عادی از روال یک حاملگی طبیعی است. بنابراین، نباید از به وجود آمدن این حالت در بدن خود، وحشت داشته باشید و یا احساس نفرت کنید. همچنین، لازم است بدانید که در نگاه اول و در ابتدای آغاز هفته بیستم بارداری، جای این کشش ها ممکن است به رنگ بنفش مایل به صورتی دیده شود. اما در نهایت و با گذشت زمان، آن ها به رنگ نقره ای و یا سفید درخواهند آمد و شما برای خلاصی از آن ها، به هیچ چیز نیاز نخواهید داشت. به خاطر این که این کشش ها فقط در قسمت پایین شکم مادران باردار، خود را تلاش می کنند، علائم کشش و پارگی هم بیشتر در آن قسمت دیده خواهد شد. همچنین، ممکن است این علائم در بعضی از خانم های بارداری، در ناحیه سینه و ران هم مشاهده شود.
هر چند شما مادر باردار سعی خواهید کرد تا با میلیون ها راه درمانی متفاوت، با علائم کشش و پارگی در ناحیه شکم و سایر اعضای بدن خود مقابله کنید، اما این نکته را هم به یاد داشته باشید که هیچ راهی نمی-تواند از این تغییر طبیعی در بدنتان پیشگیری کند و یا شما را از شر آن ها، به طور کامل خلاص کند. البته، ممکن است استفاده از کرم های مرطوب کننده برای نرم و مرطوب نگه داشتن پوست این قسمت ها و همچنین، نوشیدن آب زیاد برای هیدراته کردن آن ها، تا اندازه ای این علائم را به حداقل برساند. بسیاری از زنان بر این باورند که در دوران بارداری، علائم کشش در ناحیه شکم بدن آن ها با افزایش وزن همراه است، که اصلا ایده درستی نیست. این علائم با توجه به کشش زیاد که ناشی از بزرگ شدن شکم در دوران بارداری است، طبیعی می باشد. در نهایت، به عنوان یک مادر باردار به یاد داشته باشید که قرار نیست این کشش ها بسیار شدید باشند، معمولا میزان آن ها در حد هشدار دهنده خواهد بود.
معمولا میزان این کشش ها در هر مادر بارداری متفاوت بوده و بستگی به ژن ها و ساختار بدن آن ها خواهد داشت. از آنجایی که استعداد ژنتیکی افراد متفاوت است، بعضی از زنان تنها میزان اندکی از این کشش ها را احساس می کنند، اما در برخی دیگر، این علائم بیشتر خواهد بود. پس، به خاطر بسپارید که میزان کشش و پارگی پوست شکم در دوران بارداری، به شانس مادران باردار وابسته است و ممکن است بسیاری از مادران حامله، علائم کشش را فقط در اولین بارداری خود دریافت کنند و یا بسیاری از آن ها، بر اساس ژنتیک بدن خود، اصلا هیچ گونه کششی را در بدنشان احساس نکنند.
4. افزایش چشمگیر حجم خون بدن مادر در هفته بیستم بارداری:
لازم است بدانید که ممکن است شما هم مانند اکثر مادران باردار، رخ دادن برخی تغییرات بزرگ و همچنین، بزرگ شدن شکمتان را در هفته بیستم بارداری به خوبی درک نکنید، اما خوب است این نکته را به یاد داشته باشید که علاوه بر بزرگ شدن شکم، سینه ها، رحم و مهم تر از همه این ها، حجم خون شما نیز در دوران بارداری افزایش زیادی خواهد داشت. اگر چنین اتفاقی در بدن مادران باردار رخ ندهد، در طی انجام روند زایمان، مادر با از دست دادن خون زیاد، بعد از تولد فرزندش از کم خونی رنج خواهد برد. این افزایش حجم خون، به شما مادر باردار کمک خواهد کرد تا با مشکل کم خونی در فرایند زایمان به خوبی مقابله نمایید. از طرفی دیگر، به عنوان مادر باردار به یاد داشته باشید که افزایش میزان کافی خون در بدن شما، برای جنین در حال رشد داخل رحمتان هم لازم و ضروری است.
از آن جایی که سیستم گردش خون مادر باردار، برای افزایش ناگهانی حجم خون در هفته بیستم بارداری آماده نیست. از این رو، بدن از شل کردن رگ ها برای افزایش تولید خون استفاده خواهد کرد. این تغییرات در قطر رگ ها، ممکن است سبب پایین آمدن فشار خون در مادر حامله شود.
هنگامی که فشار خون مادر باردار پایین می آید، گاهی اوقات احساس سرگیجه هم به او دست خواهد داد. در نتیجه، این انقباضات به وجود آمده در سیستم گردش خون نمادر باردار ممکن است رسیدن جریان خون کافی به جنین داخل رحم او را کاهش دهد. در این مواقع، بهتر است مادران باردار فقط به آرامی، از یک موقعیت به موقعیت دیگر حرکت کنند.،چون کاهش سرعت حرکت و رفلکس بدن مادر باردار در موقع نشستن و ایستادن، کمک زیادی به مقابله با این مشکل خواهد نمود.
5. احساس تنگی نفس در مادر در هفته بیستم بارداری:
شما مادر باردار، تنگی نفس را بیشتر از سایر علائم دوران بارداری احساس خواهید کرد، چون سرعت نفس کشیدن مادر در دوران بارداری افزایش می یابد. تمام این علائم به این خاطر است که ارگان های داخلی شکم مادران باردار، با رشد رحم، فشار زیادی را به دیافراگم وارد می کند. پس زیاد وحشت نکنید و به یاد داشته باشید که جابه جایی کبد، روده و معده شما در دوران بارداری هم امری کاملا طبیعی است. اما از آن جایی که دیافراگم هم با افزایش حجم و تغییر موقعیت، خود را با این جابه جایی تطبیق خواهد داد، از این رو، ممکن است با آغاز هفته بیستم بارداری، سرعت نفس کشیدن شما زیاد شده و همچنین، احساس تنگی نفس هم بیشتر به نظر آید.
6. افزایش ورم در پاهای مادر در هفته بیستم بارداری:
با آغاز هفته بیستم بارداری، بزرگ شدن شکم مادر حامله ممکن است طبیعی به نظر برسد، اما تورم دست ها و پاهای مادر که یک ویژگی مشترک بین تمام زنان در دوران بارداری است، اصلا خوشایند نیست. تورم دست ها و پاهای مادر، نمونه هایی از مشکلات دوران بارداری است که تقریبا تمام مادران حامله مجبور به تحمل آن ها هستند، اما لازم است به یاد داشته باشید که میزان این تورم ها هم در هر زن بارداری نسبت به سایر مادران باردار فرق خواهد کرد.
7. ترومبوز رگ های خونی در هفته بیستم بارداری:
آیا شما هم مانند اکثر مادران باردار، تورم دست ها و پاهای خود را نادیده می گیرد؟ اگر چنین است، به عنوان یک مادر باردار همیشه به خاطر داشته باشید در صورتی که تورم و ناهمواری در قسمت های مختلف بدن شما همراه با بثورات قرمز رنگ باشد، این مشکل ممکن است ناشی از "ترومبوز رگ های خونی" باشد، که در نتیجه، باعث لخته شدن خون در رگ های شما خواهد شد. از آن جایی که هر مادر حامله ای در معرض خطر ابتلا به ترومبوز رگ ها قرار دارد، از این رو، به عنوان یک مادر باردار هیچ علائم هشداردهنده ای را در دوران بارداری خود نادیده نگیرید. درست است که لخته شدن خون در ساق پاهای مادران باردار زیاد خطرناک نیست، اما اگر این لخته ها به سمت قلب و ریه های او حرکت کنند، می توانند باعث بروز بیماری های قلبی و ریوی در مادر باردار شده و حتی، در مواردی هم منجر به مرگ او شوند. بنابراین، به عنوان یک مادر باردار به یاد داشته باشید که در چنین مواقعی، جای هیچ ریسک کردنی موجود نیست. اگر شما مادر باردار هر گونه شک و تردیدی در مورد مشاهده این علائم در بدن خود دارید، حتی اگر این شرایط در بدن شما، در موارد نادری اتفاق می افتد، باز هم حتما با دکتر معالج خود تماس بگیرید.
برای اینکه بدانید در این هفته جنینتان چه تغییراتی کرده است ، مادر و جنین در هفته بیستم بارداری – ماه پنجم (بخش دوم) را دنبال کنید.
سونوگرافی هفته بیستم بارداری
منبع : mamanam.com