آکاایران در حالی که بسیاری از توصیه های تغذیه ای هم برای زنان و هم برای مردان مفید است، ولی وقتی صحبت از ویتامین ها به میان می آید، بدن زنان نیازهای متفاوتی دارد. ویتامین ها برای سلامت کلی شما ضروری هستند. اگر پایبند به یک رژیم غذایی سالم و متعادل باشید، مصرف توصیه شده روزانه ( daily recommended intake یا DRI) ویتامین ها به راحتی امکان پذیر خواهد بود. بسیاری از زنان با انتخاب هوشمندانه رژیم غذایی شان می توانند تمام ویتامین های ضروری برای بدنشان را تامین کنند، با این حال بعضی از زنان ممکن است به مصرف مکمل ها نیاز پیدا کنند.

ویتامین های معرفی شده مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌های ایالات متحده عبارتند از:

  • ویتامین آ
  • ویتامی ب۱ (تیامین)
  • ویتامین ب۲ (ریبوفلاوین)
  • ویتامین ب۳ (نیاسین)
  • ویتامین ب۶
  • ویتامین ب۱۲
  • ویتامین سی
  • ویتامین دی
  • ویتامین‌ای
  • ویتامین کا
  • بیوتین
  • اسید پانتوتنیک
  • فولات
  • کولین

ویتامین های مورد نیاز زنان یائسه

بسیاری از این ویتامین‌ها توابع مشابه دارند به عنوان مثال هر دو ویتامین‌های آ و ث منجر به ترویج سلامت دندان ها، می‌شوند و یا این که ویتامین‌های گروه ب منجر به افزایش متابولیسم بدن با تولید سلول‌های قرمز خون خواهند شد.

با این حال برخی عملکرد‌های بدن نیاز به ویتامین‌های خاص دارند. به عنوان مثال ویتامین دی برای کمک به جذب و حفظ سطوح مناسبی از کلسیم ضروری است. دریافت ویتامین دی کافی از طریق مواد غذایی کمی سخت است و به همین دلیل روزانه قرار گیری در معرض نور خورشید برای ۲۰ دقیقه توصیه شده است و آنهم برای سنتز ویتامین دی از طریق پوست.

علاوه بر این، بدن برای انعقاد موثر خون نیاز به ویتامین کا دارد. خوشبختانه کمبود ویتامین کا نادر است و دلیلش هم این است که باکتری‌های روده ۷۵ درصد از ویتامین کا را تولید می‌کنند و مابقی آن را می‌توان از طریق خوردن غذا‌های سالم به دست آورد.

در زیر پیشنهاد‌های غذایی برای بدست آوردن هر کدام از ویتامین‌های ضروری آورده شده است:

ویتامینهای مورد نیاز زنان

ویتامین آ: طالبی، زردآلو، زرده تخم مرغ

ویتامین ب ۱ (تیامین): گوشت بدون چربی، آجیل و دانه ها، غلات سبوس دار

ویتامین ب ۲ (ریبوفلاوین): شیر و سایر محصولات لبنی، سبزیجات برگ سبز

ویتامین ب ۳ (نیاسین): حبوبات، ماهی، مرغ

ویتامین ب ۶: آووکادو، موز، آجیل

ویتامین ب ۱۲: تخم مرغ، شیر

ویتامین ث: مرکبات، توت فرنگی، کلم بروکسل

ویتامین دی: ماهی‌های چرب مانند ماهی آزاد، شیر غنی شده و فراورده‌های لبنی

ویتامین ای: انبه، مارچوبه، روغن‌های گیاهی

ویتامین کا: گل کلم، کلم پیچ، گوشت گاو

بیوتین: آجیل، شکلات

اسید پانتوتنیک: کلم بروکلی، سیب زمینی شیرین و سفید، قارچ

فولات: چغندر، عدس، کره بادام زمینی

کولین: تخم مرغ، گوشت، ماهی

آیا نیازی به دریافت مکمل‌ها هست؟

اکثر زنان نیازی به دریافت مکمل‌ها ندارند مگر با تجویز پزشک. با این حال چند حالت استثنا در این زمینه وجود دارد:

زنان حامله

 

 

 

 

 

ویتامین مورد نیاز زنان

اسيد فوليك ویتامین مورد نیاز دوران بارداری
اسيد فوليك از خانواده ويتامين B است كه نياز به آن در دوران بارداري بيش از هر وقت ديگري است، البته شما بايد خوردن اسيد فوليك را سه تا چهار ماه قبل از بارداري شروع كنيد چون اين ويتامين در ماه اول بارداري باعث بسته شدن لوله‌هاي عصبي جنين مي‌شود. در اين زمان خيلي از خانم‌ها حتي از باردار بودن خودشان هم خبر ندارند چه برسد به اينکه بخواهند اسيد فوليك بخورند.

كمبود اسيد فوليك در مادران باردار با خطر تولد نوزاد با وزن پايين يا زايمان زودرس همراه است، همچنين مي‌تواند در همان ماه‌هاي اوليه بارداري منجر به اختلالات لوله عصبي جنين شود.

منابع اسيد فوليك: حبوبات، آب پرتقال، سبزيجات برگ سبز تيره، جوانه گندم، سويا، بادام و بادام زميني.

برای کنترل ویار بارداری ويتامين B6   مصرف کنید
 نياز به ويتامين B6 در بارداري آنقدر زیاد نیست كه بخواهيد مكمل آن را مصرف كنيد اما بد نيست بدانيد كه در موارد تهوع و استفراغ شديد مي‌توان از اين ويتامين براي كنترل علائم استفاده كرد، البته فقط با دستور پزشك.

منابع ويتامين B6: سبزيجات تازه، گوشت و غلات سبوس دار

 

ويتامين D برای جذب کلسیم در بارداری ضروری است
ويتامين D براي جذب كلسيم ضروري است به همين خاطر به مادران باردار توصيه مي‌شود در اين دوران هم به اندازه كافي در معرض نور آفتاب قرار بگيرند و هم منابع خوراكي ويتامين D را مصرف كنند، چون اگر بدن‌شان با كمبود اين ويتامين مواجه شود سطح كلسيم خون نوزاد پايين آمده و استخوان‌ها و دندان‌هايش خوب شكل نمي‌گيرد.

منابع ويتامين D: شيرغني شده، ماهي تن، زرده تخم‌مرغ و روغن كبد ماهي.

 

 

دریافت میزان ویتامین C در بارداری

در دوران بارداري نياز شما به ويتامين C، فقط كمي بيشتر از دوران قبل از بارداري است و با نوشيدن يك ليوان آب پرتقال، خوردن نصف فلفل دلمه‌اي قرمز يا يك عدد كيوي تامين مي‌شود. بعضي از مطالعات هم نشان داده كه كمبود ويتامين C خطر پره اكلامپسي را در بارداري بالا مي‌برد كه البته اگر رژيم غذايي سالمي داشته باشيد و هر روز ميوه و سبزي تازه بخوريد با  كمبود ویتامین C  مواجه نمي‌شويد.

منابع ويتامين C: مركبات، كيوي، فلفل دلمه‌اي، فلفل شيرين، انبه، گوجه‌فرنگي و...

نیاز جنین به كلسيم
جنين شما كه در رحم‌تان در حال رشد است به كلسيم نياز دارد تا بتواند قلب، استخوان، مفصل و شبكه عصبي سالمي داشته باشد بنابراين اگر در اين دوران به اندازه كافي كلسيم دريافت نكنيد جنين از ذخاير استخواني شما استفاده مي‌كند و اين مسئله مي‌تواند بعد يا در حين بارداري براي‌تان دردسرساز شود. مصرف چهار واحد لبنيات ـ هر واحد شامل يك ليوان شير يا ماست يا دو ليوان دوغ ـ نياز شما به كلسيم را در دوران بارداري برطرف مي‌كند.

منابع كلسيم: شير و لبنيات كم‌چرب، سبزيجات برگ سبز تيره ازجمله كلم‌پيچ، غذاهاي دريايي، اسفناج، كرفس، جعفري، شلغم و. . .

 ویتامین مورد نیاز زنان باردار

مصرف زياد ويتامين A مي‌تواند باعث نقص جنين شود

  مراقب اين ويتامين باشيد!
اگر قبل از بارداري كمبود اين ويتامين را نداشتيد، ذخائر بدني‌تان براي اين دوران كافي خواهد بود و نيازي به دريافت مكمل براي اين ويتامين نخواهيد داشت، پس سلامت جنين خود را با مصرف اين مكمل‌ها به خطر نيندازيد.

مصرف زياد ويتامين A مي‌تواند باعث نقص جنين شود. به همين دليل پزشكان مگر در موارد خاص، توصيه مي‌كنند كه نه سراغ مكمل‌هاي ويتامين A برويد و نه در خوردن غذاهايي كه اين ويتامين را در خود دارند زياده‌روي كنيد.

ويتامين A در منابع حيواني مثل روغن كبد ماهي، جگر، شير و لبنيات و كره وجود دارد اما خوردن انبه، كدوحلوايي، نارنگي، هويج، هلو، زردآلو، موز و طالبي هم مي‌تواند به بالا رفتن سطح اين ويتامين در بدن‌تان منجر شود.

زنان با محدودیت‌های رژیم غذایی

زنانی که رژیم غذایی گیاه خواری دارند، ممکن است به دریافت مکمل‌های ویتامین ب ۱۲ نیاز داشته باشند. علاوه بر این اگر به دنبال رژیم غذایی گیاه خواری، محصولات لبنی، تخم مرغ و ماهی نیز مصرف نشود، فرد در معرض خطر ابتلا به کمبود ویتامین آ نیز قرار می‌گیرد. مصرف مقادیر زیادی از میوه‌ها و سبزیجات تیره رنگ می‌تواند به جلوگیری از این کمبود کمک کند. چنین افرادی باید مطمئن شوند که به اندازه کافی روی از طریق رژیم غذایی به دست می‌آورند. در غیر این صورت مکمل روی باید مصرف شود.

زنان سالخورده

زنان مسن که از نور خورشید اجتناب می‌کنند، نیاز دارند که مکمل‌های ویتامین دی را دریافت کنند. در نظر داشته باشید که مصرف مقادیر زیاد این مکمل خطرناک است و نباید بیش از مقادیر توصیه شده مگر با تجویز پزشک، آن را مصرف کرد. زنان مسن همچنین ممکن است در معرض خطر کمبود ویتامین‌های گروه ب باشند که نقش مهمی در هضم و سوخت و ساز بدن دارد.

ویتامین های مورد نیاز زنان ۴۰ ساله