18 علت ترشحات غیرطبیعی زنان
18 علت ترشحات غیرطبیعی زنان
ترشحات واژن یا مهبل، مطلبی نیست که بتوان به راحتی راجع به آن صحبت کرد و یا حتی با پزشک در میان گذاشت، در حالی که این مسئله می تواند عملکرد زنان را به شدت تحت تاثیر قرار دهد.
مایعی که از غدد داخل واژن و گردن رحم خارج می شود، باکتری ها و سلول های مرده را به بیرون دفع می کند. این مسئله مسلما نقش بسزایی در پاکیزگی واژن و جلوگیری از بروز عفونت دارد.در اغلب موارد وضعیت ترشحات واژن کاملا طبیعی است. مقدار این ترشحات در زنان مختلف متفاوت است و به علاوه رنگ آن نیز می تواند از حالت شفاف تا سفید شیری متغیر باشد و این بسته به زمان چرخه قاعدگی است.
همچنین ممکن است تغییراتی در مقدار و بوی ترشحات مشاهده شود، برای مثال هنگام تخمک گذاری، شیردهی و رابطه جنسی با همسر مقدار ترشحات بیشتر خواهد شد. همچنین در هنگام حاملگی یا در صورت عدم رعایت بهداشت شخصی، بویی متفاوت احساس خواهد شد.
چنانچه رنگ، بو و محتوای ترشحات به طور قابل ملاحظه ای غیر طبیعی شود، به خصوص اگر سوزش و خارش در محل واژن نیز احساس شود، نیازمند بررسی دقیق است.
آنچه باعث ترشحات غیرطبیعی می شود؟
هر گونه تغییر در مقدار طبیعی باکتری موجود در واژن می تواند بو، رنگ و ترکیبب ترشحات را تحت تاثیر قرار دهد. مواردی که می تواند این توازن را بر هم زند عبارتند از:
1- استفاده از داروهای آنتی بیوتیک و یا استروئیدی
2- عفونت باکتریایی مهبل
3- قرص ضد بارداری
4- سرطان گردن رحم
5- بیماری های مقاربتی مثل کلامیدیا و سوزاک
6- دیابت
7- تحریک ناشی از محصولات معطر مانند صابون و کف وان حمام
از لباس زیر نخی یا پنبه ای استفاده کنید و از پوشیدن لباس تنگ جدا اجتناب کنید
8- عفونت لگنی بعد از عمل جراحی
9- بیماری التهابی لگنی
10- تریکوموناس (نوعی تک سلولی که باعث التهاب مهبل می شود)
11- تحلیل واژن در دوران یائسگی که در این حالت دیواره واژن دچار خشکی می شود و کوچک می گردد.
12- التهاب مهبل
13- عفونت قارچی
14- دوش مهبلی گرفتن
15- حاملگی
16- استرس
17- لباس زیر تنگ و یا با الیاف پلاستیکی
18- نوار بهداشتی قاعدگی نامناسب و آلوده
تشخیص توسط پزشک
پزشک متخصص زنان برای شروع درمان، ابتدا سوالاتی راجع به وضعیت سلامتی و علائمی که ملاحظه می کنید می پرسد، مانند :
- چه زمانی ترشحات غیر طبیعی شروع شده است؟
- رنگ ترشحات چگونه است؟
- آیا بوی خاصی از آن استشمام می شود؟
- آیا هیچ گونه احساس خارش، درد یا سوزش در محل واژن احساس می شود؟
- آیا شستشوی واژن را انجام می دهید؟
آزمایش پاپ اسمیر
سپس پزشک با استفاده از وسیله ای به نام اسپکولوم، معاینه لگنی برای شما انجام می دهد تا مستقیماً دهانه رحم را مشاهده کند.در حین معاینه لگنی، یک نمونه از ترشحات برای آزمایش در آزمایشگاه جمع آوری می شود.همچنین ممکن است آزمایش پاپ اسمیر تجویز گردد.
پیشگیری
برای پیشگیری از عفونت های واژن که منجر به خروج ترشحات غیر طبیعی می شود، باید...
1- محل واژن را با آب گرم و صابون ملایم تمیز نگه دارید.
2- از صابون معطر استفاده نکنید و همچنین از حمام حباب و اسپری زنانه اجتناب کنید.
3- بعد از رفتن به حمام همیشه خود را خشک کنید تا از ورود باکتری به واژن جلوگیری شود.
4- از لباس زیر نخی یا پنبه ای استفاده کنید و از پوشیدن لباس تنگ جدا اجتناب کنید.
درمان
روش درمان وابسته به علت اصلی بیماری است.عفونت قارچی با داروهای ضد انگلی که در قالب کرم یا ژل در محل واژن استفاده می شود، درمان می گردد.عفونت باکتریایی با قرص های آنتی بیوتیک درمان می شود. به عنوان جایگزین می توانید از کرم های آنتی بیوتیکی واژنی استفاده کنید، خصوصاً اگر دچار عوارض جانبی قابل توجهی ناشی از مصرف قرص های آنتی بیوتیکی شدید.تریکومونیاز با داروی مترونیدازول(فلاژیل) یا تینیدازول( تیندامکس) درمان می شود.
اگر پزشک شما بر اساس یافته های شرح حال و معاینه تان شک کند که ممکن است شما بیماری منتقله از راه جنسی داشته باشید، ممکن است قبل از آماده شدن نتایج آزمایش ها، برایتان به روش تزریقی و خوراکی آنتی بیوتیک شروع کند.
التهاب مهبل تحلیل رفته می تواند با تغییرات هورمونی ایجاد شود، مثلاً بعد از بارداری یا در هنگام استفاده از قرص های جلوگیری از بارداری بروز کند. به طور شایع تر این مشکل در طی و بعد از یائسگی ایجاد می شود.
پس از یائسگی، درمان جایگزین هورمونی می تواند از راه خوراکی یا مهبلی تجویز شود. تجویز مهبلی کرم باعث می شود در معرض سطح کمتری از هورمون قرار بگیرید. در موارد خفیف استفاده از یک لغزنده کننده می تواند کافی باشد.اگر از قرص های جلوگیری از بارداری استفاده می کنید، تغییر نوع قرص یا قدرت آن می تواند به شما کمک کند که از التهاب مهبل تحلیل رفته خلاصی یابید.
مشخصات ترشحات سالم واژن و دهانه رحم
مشخصات ترشحات سالم واژن و دهانه رحم
عفونت های شایع واژن
در بانوان غدد داخل واژن و دهانه رحم به طور مداوم مقدار کمی مایع ترشح می کنند. این مکانیسم کمک به سلامت و پاک شدن مجرای تناسلی می کند. این ترشحات اکثراً بیرنگ و یا حداکثر شیری کم رنگ و بدون بو هستند، ولیکن بسته به سیکل ماهیانه در خانم ها رنگ و غلظت آن تغییر پذیر است. به طوریکه در زمان تخمک گذاری، حاملگی،شیر دادن و نزدیکی جنسی مقدار این ترشحات بیشتر می شود .
بنابراین با توجه به نکات ذکر شده باید توجه داشت که افزایش ترشحات واژن در در بسیاری موارد طبیعی است، به ویژه اینکه ترشحات باعث مرطوب شدن مجرای تناسلی می شود،که این خود کمک بسیار در پیشگیری از بیماری گوناگون در این ناحیه می کند.
چه زمانی این افزایش ترشح طبیعی نیست؟
اگر افزایش ترشح باعث تغییر رنگ، بو ، التهاب ناحیه تناسلی، خارش، سوزش بشود غیر طبیعی خواهد بود به ویژه اینکه اگر بیمار در زمان عادت ماهیانه نباشد ولیکن ترشح خونی داشته باشد، حتماً باید به پزشک مراجعه کند.
چه چیز باعث این تغییرات می شود؟
هر عاملی که تغییر در محیط طبیعی واژن بدهد، و به عبارتی PH آن را تغییر بدهد، سبب افزایش ترشح غیر طبیعی از واژن می شود مانند: استفاده از بعضی صابونها، آنتی بیوتیکها، بیماری قند، حاملگی، عفونتها، و یا حتی پاک کردن مجرای تناسلی توسط اسپری های مخصوص ناحیه تناسلی و یا Vaginal douchمی توانند این مشگل را سبب شوند.
چگونه Vaginal Douching سبب عفونت می شود.؟
بسیاری از بانوان فکر می کنند این روش بسیار خوبی برای پاکیزه نگهداشتن واژن است. اگر چنانچه احساس بو در ناحیه تناسلی می کنید این بو اکثراً از قسمت خارجی دستگاه تناسلی است و شما می توانید با آب و صابون قسمت خارجی دستگاه تناسلی را تمیز نگاه دارید و همان حمام روزانه برای این پاکیزگی کافی است.
در حالیکه با گرفتن دوش واژینال و استفاده از مواد شیمیائی محیط طبیعی واژن را به هم می ریزید که این خود سبب عفونت می شود. از طرفی دیگر توسط Vaginal Douching (شستشوی واژن) باکتریهای موجود در واژن را به قسمت دهانه رحم خود و خود رحم روانه می کنید که این خود سبب عفونت در این نواحی خواهد شد.
چه عوامل دیگری سبب افزایش ترشح واژن می شوند؟
افزایش ترشح واژن به گونه غیر طبیعی به دلایل گوناگون خواهد بود که به طور کلی به نام Vaginitis نامیده می شوند.
1-عفونتهای قارچی واژن
درواژن قارچ به مقدار کم به طور طبیعی زندگی می کند، محیط اسیدی واژن مانع از رشد این قارچها می شود. حال اگر به دلیلی از اسیدی بودن محیط واژن کاسته شود قارچها رشد بیشتر خواهند کرد و سبب عفونت قارچی در واژن می شوند. حاملگی، بعضی از آنتی بیوتیکها، مصرف قرصهای جلوگیری از حاملگی، بیماری قند، استفاده از کورتون ، زمان سیکل ماهیانه، روابط جنسی، نیز از عواملی هستند که باعث تغییر محیط طبیعی واژن و افزایش رشد قارچها و در نتیجه باعث عفونت در واژن می شوند.
علائم عفونت قارچی چیست؟
باید بگویم که این بیماری بسیار شایع است. بیمار احساس نارحتی در ناحیه تناسلی دارد که به صورت سوزش، خارش در دهانه واژن و در قسمت خارجی ناحیه تناسلی احساس می شود. ترشحات واژن به رنگ سفید و بسیار غلیظ در می آید که می توان آن را به شکل تکه های ریز پنیر مانند دید. بیمار احساس سوزش در زمان نزدیکی دارد.
و همینطور احساس تورم در قسمت خارجی دستگاه تناسلی می کند.
ولیکن به یاد داشته باشید که اگر مکرراً و یا به گونه شدید بیماری مبتلا شوید که گاهی هم به درمان جواب نمی دهد و بلافاصله پس از درمان بیماری باز می گردد باید از نظر سایر بیماریهای سیستمیک به ویژه بیماری قند بررسی شوید.
چگونه درمان می شوید؟
درمان این بیماری بسیار ساده و معمولا با استفاده از کرمهای موضعی ضد قارچ مخصوص دستگاه تناسلی بانوان و یا گاهی هم اگر قادر به استفاده از کرم واژینال نباشید، با خوردن دارو درمان پذیر می باشد. گاهی توسط داروهائی که احتیاج به نسخه پزشک ندارد این بیماری به راحتی درمان پذیر است. ولیکن باز هم تکرار می کنم، چنانچه حامله هستید و یا به طور مکرر درگیر این بیماری می شوید، باید حتماً به پزشک خود مراجعه کنید که علت اصلی را جویا شوید.
چگونه از ابتلا مکرر به این بیماری پیشگیری کنیم؟
به نکات زیر توجه داشته باشید.
•حتماً از شورت های کتانی استفاده کنید.
• تا آنجا که ممکن است از پوشیدن شورت های پلاستیکی و یا بسیار تنگ و چسبان خودداری کنید.
از کاغذهای توالت حاوی مواد معطر و رنگی، Tampon، Pad های معطر و Bubble Bath و یا به طور کلی نشستن در وان حمام پرهیز کنید.
• اگر باز هم گرفتار عفونت مکرر قارچی واژن شدید به پزشک خود حتماً مراجعه کنید به دو دلیل نخست اینکه ممکن است علت بیماریهای سیستمیک بدن باشد و دو م گاهی لازم است که پزشک شما را برای مدت چند ماهی روی درمان بگذارد که از تکرار عفونت جلوگیری شود.
آیا همسر شما باید درمان بشود؟
در این عفونت یا ر شما احتیاج به درمان ندارد و این بیماری اکثراً او را گرفتار نخواهد کرد مگر اینکه همسر شما مشکل دیگری ازنظر بیماری سیستمیک داشته باشد.
2-عفونت های میکروبی واژن
این عفونت Bac terial Vaginitis خوانده می شود.
محیط واژن حاوی نوعی باکتری است که به نام باکتری خوب واژن معروف است و همینطور حاوی باکتری دیگری است که به نام Anacrobes نامیده می شوند. گاهی بدون دلیل ویژه این نوع باکتری بیش از انداره رشد کرده و سبب بیماری می شوند.
چه علائمی دارند؟
گاهی بیمار اصلاً علائمی ندارد، گاهی این بیماری سبب افزایش ترشح واژن می شود که اکثراً آبکی است. یا گاهی رنگ زرد کمرنگ یا پررنگ تر دارد. گاهی بودار می شود که به اصطلاح Fishy Smell خوانده می شود که بیماران این بو را اکثراً پس از نزدیکی با همسر احساس می کنند، و گاهی بیمار احساس سوزش و خارش دارد.
چگونه تشخیص داده می شود؟
به پزشک مراجعه کنید. ترشح شما را در مطب آزمایش می کند و بلافاصله تشخیص داده خواهد شد.
آیا این نوع عفونت ازطریق نزدیکی منتقل می شود؟
اگر چه این بیماری در بانوانی که فعالیت جنسی دارند بیشتر دیده می شود ولیکن ارتباطی به نزدیکی ندارد و یار مقابل هم احتیاج به درمان ندارد. مگر اینکه بیمار مکرراً گرفتار این بیماری بشود.
چگونه درمان می شود؟
با تمام سادگی این بیماری احتیاج به درمان دارد چراکه اگر درمان نشود عفونت به سمت دهانه رحم، رحم و لوله ها می رود و سبب مشکلات بسیار و بدتری خواهد شد. به ویژه اگر اینکه زن حامله باشد. این بیماری را می شود به طور موضعی و یا خوراکی درمان کرد ولی درمان این بیماری حتماً احتیاج به مراجعه به دکتر و نسخه پزشک دارد .
عفونت شایع دیگر واژنTrichumoniasis است
عامل این بیماری یک نوع انگل به نام تریکومونا است که اکثراِ در اثر نزدیکی با فرد مبتلا ، بیمار درگیر آن خواهد شد. گاهی بیمار مدتها این بیماری را دارد بدون اینکه علائمی داشته باشد.
چه علائمی دارد؟
افزایش ترشح واژن، تغییر رنگ آن به صورت آبکی، یا زرد رنگ و یا گاهی سبز کمرنگ، بوی بد، خارش و سوزش، درد و سوزش در هنگام دفع ادرار از علائم آن است. اکثراً احتیاج به درمان خوراکی دارد. در این نوع گرفتاری همسر بیمار هم بهتر است که درمان بشود.
در اینجا باید یاد آور شوم که عفونتهای دیگر ناحیه تناسلی در ارتباط با رابطه جنسی ونزدیکی بیمار به آنها مبتلا می شود ازقبیل «کلامید یا»، سوزاک، هم می تواند سبب افزایش ترشح واژن بشود، ولیکن اینها عفونت هائی هستند که ابتدا دهانه رحم را گرفتار می کنند و گاهی تنها علامت آنها افزایش ترشح واژن است که در این نوع عفونتها زن و مرد هر دو باید درمان بشوند. ولیکن به خاطر داشته باشید که در این مقاله فقط سخن بر سر عفونت های شایع ناحیه واژن است نه سایر قسمتهای تناسلی
نکاتی که برای پیشگیری از عفونت واژن باید رعایت شود.
1- هرگز از Vaginal douche استفاده نکنید.
2- از مواد عطری- اسپری عطری، Tamponsو همینطور از Pad های معطر در زمان خونریزی ماهیانه پرهیز کنید.
3- همیشه شورت های کتانی که زیاد هم تنگ و چسبان نباشند، بپوشید.
4- همیشه ناحیه تناسلی و مقعد را از جلو به عقب پاک کنید این روش تا آنجا که ممکن است از انتقال عفونت از ناحیه رکتوم به واژن جلوگیری خواهد شد.
5- گاهی این خارش و سوزش در ناحیه تناسلی ممکن است به دلیل آلرژی به مواد پاک کننده باشد در این صورت بهتر است که پودر لباسشوئی و کاغذ یا مایع نرم کننده پارچه را در موقع شستشو عوض کنید.
6- گاهی کاندوم یــــا «دیافراگم» و یا Sperm Killing Gel که برای پیشگیری از حاملگی مصرف می شود ممکن است سبب حساسیت و خارش و سوزش در ناحیه واژن بشود، در اینصورت بهتر است روش دیگری را جایگزین کنید.
7- پس از دوش روزانه ناحیه خارجی تناسلی را با حوله خوب خشک کنید.
کدام ترشحات زنانه خطرناک است؟
همه خانمها از زمانی که به سن بلوغ میرسند و اولین قاعدگیشان را تجربه میکنند متوجه تغییراتی اساسی در بدنشان میشوند و در عین حال ممکن است بیماریهای جدیدی را تجربه کنند که تا به حال هیچ چیز در موردشان نمیدانستند. یک دسته از این بیماریها، عفونتهای مختلف ناحیه تناسلی و ترشحات حاصل از آن است. البته همه ترشحات غیرطبیعی محسوب نمیشود و نیازی به درمان ندارد. اگر همیشه راجع به این ترشحات سؤالهایی در ذهنتان داشتید و راحت نمیتوانستید آنها را از پزشک خود بپرسید صحبتهای دکتر آزیتا صفارزاده، متخصص زنان و فوقتخصص نازایی و لاپاراسکوپی را در این مورد از دست ندهید.
این ترشحات طبیعی است و درمان نمیخواهد
ترشحات در خانمها به 2 گروه فیزیولوژیک و پاتولوژیک تقسیم میشود. ترشحات فیزیولوژیک معمولا از شروع اولین قاعدگی تا یائسگی به علت تخمکگذاری ایجاد میشود که شفاف، بیرنگ و یمی کشدار است و در حدود روز 10 تا 18 سیکل عادت ماهانه میزانشان افزایش پیدا میکند. در حقیقت این ترشحات «استروژنیک» نامیده میشود و نشانهای از تخمکگذاری است. حتی گاهی اوقات مقدارشان آنقدر زیاد است که فرد را به شک وامیدارد و مجبور میشود به مطب مراجعه کند درحالی که این ترشحات هیچ خطری ندارد. دومین نوع از ترشحات فیزیولوژیک، ترشحات سفید رنگ به مقدار بسیار کم، بدون بو، تا حدی کشدار، پنیری و بدون خارش است. درواقع چون ناحیه واژن نزدیک به مقعد است درصد کمی احتمال رشد قارچ وجود دارد حتی در حالت عادی یک دختربچه 3ساله هم ممکن است به این قارچ مبتلا شود یه هردوی این ترشحات طبیعی است و احتیاجی به درمان خاصی ندارد.
خود درمانی کنیم یا نکنیم؟!
اگر ترشحات فیزیولوژیک، بدون بو، شفاف یا سفید باشد نیازی به مراجعه پزشکی وجود ندارد. کسانی که ترشحات خیلی روشن سفیدرنگ به هم چسبیده و پنیری و بدون بو و یک مختصر خارش دارند میتوانند بدون مراجعه به پزشک 7 شب از داروی ضد قارچ موضعی کلوتریمازول استفاده کنند اما اگر خوب نشدند بهتر است دیگر این درمان را ادامه ندهند و به پزشک مراجعه کنند. ترشحات پاتولوژیک نیز حتما نیاز به تشخیص و درمان پزشک دارد. بارها مشاهده شده است چون بیمار یک بار در گذشته مراجعه کرده بوده و درمان ضدقارچ گرفته بعد برای هر ترشحی به طور سرخود و بدون مشورت پزشک از همان درمان ضد قارچ استفاده میکند و وقتی به پزشک مراجعه میکند که متاسفانه وضعش از روز اول بدتر شده است. درحقیقت درمان هر ترشحی برحسب عامل پاتولوژیکش متفاوت است. اگر شما بخواهید درمان میکروبی را برای قارچ به کار ببرید جواب نخواهد داد، پس بهتر است در شرایطی که بیمار ترشح زرد، سبز، کفآلود و بدبو دارد حتما به پزشک مراجعه کند چون اگر خوب درمان صورت نگیرد ممکن است منجر به ناباروری و حتی آبسههای لگنی شود. گاهی اوقات به دلیل عدم درمان مناسب حتی مجبور میشویم تخمدانها، رحم یا حتی قسمتی از روده و بخشی از مثانه را خارج کنیم.
به علائم دقت کنید
ترشحات پاتولوژیک به چند دسته تقسیم میشود. این ترشحات ممکن است بر اثر یک قارچ بسیار شدید ایجاد شود. رنگ آنها سفید و مقدارشان بسیار زیاد است و گاهی اوقات آبکی و همراه با خارش فراوان و قرمز شدن ناحیه خارجی آلت تناسلی است. این بیماری کاندیدیاز نامیده میشود و احتیاج به درمان دارد. درمان آن معمولا با داروهای موضعی و خوراکی انجام میشود. دسته دیگر از ترشحات پاتولوژیک، ترشحات زردرنگ و بدبو است که بعضی اوقات با خارش بسیار زیاد همراه است. خود این ترشحات انواع مختلفی دارد. یکی از آنها «میکس میکروبیال» (باکتریهایی از انواع مختلف) نامیده میشود. برخی دیگر بر اثر باکتری «گاردنلا» یا گاهی اوقات حتی «تریکوموناس» ایجاد میشود که یک موجود تکیاختهای است و خارش فراوان ایجاد میکند. در هر صورت معمولا درمان این ترشحات با داروی مترونیدازول است که به صورت موضعی و خوراکی استفاده میشود.
آنتیبیوتیکها احتمال قارچ را بالا میبرند؟!
از آنجایی که خوددرمانی در ایران خیلی رایج است خیلی اوقات بیمار 2 تا 4 روز آنتیبیوتیک مصرف میکند و علائم بیماری که کاهش پیدا کرد دیگر آن را قطع میکند. با این کار یمی از میکروبهای ناحیه واژن از بین میروند اما چون درمان کامل نشده برخی از آنها زنده میمانند و به آنتیبیوتیک مقاوم میشوند. به همین دلیل بیمار هر نوع آنتیبیوتیکی هم یه مصرف میکند متاسفانه این چرک قطع نمیشود و حتی ممکن است مجبور شویم جراحی انجام دهیم. آنتیبیوتیی حداقل برای 7 روز باید مصرف شود و بعد اگر پزشک صلاح دید قطع شود. مصرف خودسرانه آنتیبیوتیک نیز به هیچ وجه توصیه نمیشود. جالب است بدانید با خوردن آنتیبیوتیک احتمال ایجاد قارچ در ناحیه واژن بالا میرود. در واژن یک باسیل یا میکروب محافظ به نام «دودرلن» وجود دارد. این باسیل حافظ و نگهبان واژن است و نمیگذارد میکروبهای دیگر وارد آن قسمت شوند و تا حدودی جلوی رشد قارچ را میگیرد اما زمانی که برای درمان یک بیماری مانند آنفلوآنزا یا سینوزیت و... آنتیبیوتیک مصرف میکنیم متاسفانه این باسیل خوب از بین میرود بنابراین احتمال رشد قارچ در ناحیه واژن زیاد میشود. بسیاری اوقات وقتی برای بیمار آنتیبیوتیک تجویز میشود مجبور میشویم به دلیل خارشی که دارد یک داروی ضدقارچ هم به او بدهیم تا اذیت نشود.
این عفونت باعث نازایی میشود!
ترشحات دیگری نیز وجود دارد که سبزرنگ یا زرد متمایل به سبز است که آن هم به علت «تریکوموناس»، «گونورآ» یا همان سوزاک میتواند ایجاد شود. این ترشحات درمان خاص خود را دارد یه به خصوص اگر سوزاک باشد درمان پنیسیلین لازم است و اگر تریکوموناس باشد درمان با مترونیدازول باید انجام شود. در این موارد نیز زن و شوهر باید هر دو تحت درمان قرار گیرند. اگر این ترشحات در بیمار تکرار شود توصیه میشود علاوه بر درمان، یکسری آزمایشهای کلی دیگر از نظر بررسی هپاتیت، ایدز و... نیز داده شود چون بیماریهای STD بیماریهایی هستند که از طریق تماس جنسی منتقل میشوند و ممکن است باعث نازایی و عقیمی در مردها و زنها شوند یعنی ممکن است در پروستات آقایان تکثیر شده یا باعث بسته شدن لولههای رحمی در خانمها شوند.
شوهر هم باید درمان شود!
در مورد ترشحات پاتولوژیک به خصوص در قسمت ترشحات زردرنگ حتما باید درمان همسر را هم به یاد داشت چراکه این باکتریها با رابطه جنسی به همسر هم منتقل میشود و اگر همسر درمان نشود میتواند در پروستات او باقی بماند و بعد دوباره با رابطه زناشویی به خانم منتقل شود. خیلی از خانمها پس از مراجعه به پزشک و دریافت دارو درمان میشوند اما بعد از اولین نزدیکی دوباره این عفونت به آنها منتقل میشود و دوباره علائم بیماری در آنها ایجاد میشود. در مورد عفونت زردرنگ و بودار باید زن و شوهر هر دو تحت درمان کافی و منلسب قرار بگیرند.
چرا با مصرف داروهای ضدبارداری احتمال عفونت قارچی بالا میرود؟
داروهای ضدبارداری هم متاسفانه در عده محدودی باعث افزایش رشد قارچ میشود زیرا کسانی که داروهای ضدبارداری استفاده میکنند معمولا قبلا از کاندوم استفاده میکردند و با کنار گذاشتن آن اگر عفونتی در همسرشان باشد به آنها منتقل میشود و احتمال ایجاد قارچ افزایش پیدا میکند اما این داروها خود به تنهایی عامل افزایش رشد قارچ نیست. استرس نیز از آنجایی که روی سیستم ایمنی اثر میگذارد باعث افزایش کل عفونتها در تمام بدن میشود، یعنی سیستم ایمنی که ضعیف شود فرد بیشتر دچار سینوزیت، سرماخوردگی، آنفلوآنزا و... میشود و مجبور میشود آنتیبیوتیک مصرف کند بنابراین احتمال ایجاد قارچ هم بیشتر میشود. اما اینطور نیست که بگوییم هر فردی که استرس دارد حتما عفونت واژینال میگیرد.
خانمهای یائسه هم ممکن است مبتلا شوند
از آنجایی که ترشحات فیزیولوژیک در خانمهای یائسه کمتر است و محیط واژن خشک است، معمولا عفونتهای شدید در این افراد کمتر اتفاق میافتد اما گاهی اوقات و به صورت نادر شاهد عفونتهای خیلی شدید در خانمهای یائسه هم هستیم بنابراین نمیتوان گفت که اصلا عفونت نمیگیرند بلکه فقط کمتر دچار آن میشوند اما در هر حال آنها هم باید به پزشک مراجعه کنند. کسانی که ازدواج نکردهاند چون رابطه زناشویی ندارند به جز قارچ عفونت دیگری نمیگیرند.
ترشحات زمان بارداری به سختی درمان میشود
نوع ترشحات در زمان بارداری تفاوتی با سایر مواقع ندارد فقط اینکه در بارداری اتفاق بدی که میافتد این است که سیستم ایمنی ضعیف میشود. بیمارانی هستند که در تمام مدت بارداریشان ترشحات زرد رنگ دارند که پزشک برای درمان آنها انواع آنتیبیوتیکها را تجویز میکند اما یا خوب نمیشوند یا اگر هم خوب شوند باز بعد از مدتی ترشحاتشان بازمیگردد اما به محض اینکه زایمان میکنند و بعد از یی تا 3 ماه که ویزیت میشوند میگویند ما اصلا دیگر اثری از آن ترشحات نمیبینیم. دلیلش این است که بعد از زایمان سیستم ایمنی بدن دوباره به حالت عادی برمیگردد. اما در کل درمانهایی را که در دوره بارداری میتوانیم برای خانم باردار انجام دهیم متفاوت است. در 3 ماهه اول خیلی از داروهای خوراکی و آنتیبیوتیکها را ترجیح میدهیم برای بیمار تجویز نینیم و از طریق درمان موضعی درمان صورت گیرد. همین باعث میشود یمی تاخیر در درمان پیش بیاید و نتوانیم این ترشحات زردرنگ را تا موقع زایمان کامل برطرف کنیم اما درصد این ترشحات بعد از زایمان خود به خود برطرف میشوند.