آکاایران: نقش اسباب بازی در شکل گیری شخصیت کودک

1. کدام اسباب بازی به چه شکلی تاثیر می گذارد؟

در ابتدا این را باید در نظر گرفت که اسباب بازی باید مناسب سن و رشد کودک باشد. تفکر اینکه اسباب بازی ها برای رشد کودکان خیلی لازم است،تفکر کاملا درستی است.کودک در هر سن و جنسیتی که باشد باید با اسباب بازی بزرگ شود. ولی انتخاب درست اسباب بازی ها خیلی مهم می باشد.

از این رو بعضا خانواده هایی هستند که فکر میکنند بازی مناسبی انتخاب کرده اند ولی دچار اشتباه می شوند.متاسفانه والدین زیادی به این اشتباه دچار می شوند.به عنوان مثال اسباب بازیهای الکترونیکی یکی از این موارد است. به دلیل اینکه این نوع بازیها به تنهایی قابل بازی کردن هستند،کودکان را غیر اجتماعی کرده و آنها را در یک مکان کوچک حبس می کند.این نوع اسباب بازیها به هیچ عنوان خلاقیت کودکان را تقویت نمی کند.

2. اسباب بازی چگونه به رشد ذهنی و فیزیکی کودک تاثیر می گذارد؟

اسباب بازیها عامل مهمی در رشد عاطفی و فیزیکی کودکان هستند.به رشد فیزیکی،حرکتی،چهاردست و پا راه رفتن،بالا رفتن از چیزی وتعادل حرکتیشان کمک می کند. مقداری از مهارت حرکتی کودکان با دردست گرفتن اسباب بازیها رشد می کند.

مهارت حرکتی کوچک کودکان با هماهنگی عضلات کوچک (مانند دست،پا،کمر و…) شروع می شود.برای مهارت حرکتی کوچک استفاده از عضلات دست و عضلات چشم (برای دقت در حرکات) لازم است. بازیهایی که نیاز به پرتاب یا کشیدن اجسام دارند،مهارت حرکتی کودکان را تقویت می کند.کودک در اولین سالهای تولد سعی می کند حرکات خود را هماهنگ کند بدین صورت متوجه می شود که چه کارهایی می تواند انجام دهد.

کودکان به وسیله بازیهایی که به احساسات آنها تاثیر می گذارد می توانند خواسته ها و آرزوهای خود را بیان کنند و ازپس ترس خود بربیایند. با بازی کردن کودکان تاثیرشان بر محیط اطراف افزایش پیدا میکند.کودک وقتی بازی می کند خود را در امنیت احساس می کند و این برای رشد احساسی او کمک می کند.علاوه بر این با همراهی والدین برای بازی کردن ارتباط قوی میان کودک و والدین ایجاد می شود.

کودکان با بازی کردن،حس مالکیت خود را نیز تقویت می کند.اگر قبلا کودکتان فقط برای خودش اسباب بازی می خواست با بازی کردن،نحوه کنترل کردن خودش را نیز یاد میگیرد بدین شکل کودکتان بازیها را با قوانین عمومی آن یاد خواهد گرفت.

3. آیا شخصیت کودک را تحت تاثیر قرار می دهد؟

کودکان با انتخاب و بازی کردن با اسباب بازیهایشان به والدین خود پیامهایی می دهند.اسباب بازیهایی برای کودکان انتخاب کنید که به رشد ذهنی کودک کمک کرده و جنبه آموزشی داشته باشد. اسباب بازی های آموزشی علاوه بر سرگرم کنندگی باعث می شود که کودک،خود و محیط اطرافش را بهتر بشناسد.اگر این اسباب بازی ها متناسب با سن و توانایی کودکان انتخاب شود تاثیر خود بر روی رشد کودکان را به طور واضحی نشان می دهد.

آیا اسباب بازیها باعث تفکیک جنسیتی می شود؟

در هنگام خرید اسباب بازی تبعیض پسر و دختر قرار ندهید و از هر نوع اسباب بازی برایشان بخرید و اجازه دهید شخصیت انسان هایی که دوستشان دارند را تقلید کنند. مخصوصا والدین نگران این هستند که پسران با اسباب بازیهایی که دختران دوستشان دارند بازی نکنند ولی درمورد بازی کردن دختران با اسباب بازیهایی که پسران دوستشان دارند نگرانی آنچنانی ندارند.

از این رو ممنوع کردن بازی پسرها با اسباب بازی مورد دلخواه دختران باعث به وجود آمدن مشکل می شود. در اسباب بازیهای دختران و پسران باید اسباب بازیهای مربوط به خاله بازی جای داشته باشد چون در زندگی کودکان هم پدر و هم مادر هست. تقلید کردن پسران از مادرشان و درست کردن غذا با ظروف آشپزی خیلی طبیعی است ولی اگر پدر و مادر به پسر بگویند که “تو پسری و با اسباب بازی دختران چیکار داری؟”

علاقه پسر برای بازی با اسباب بازی دختران بیشتر از قبل خواهد شد.از این رو اجازه دهید کودکان با هر نوع اسباب بازی که دلشان می خواهد بازی کنند و مخصوصا پسران را محدود به بازی با اسباب بازیهای خودشان نکنید.

4. آیا اسباب بازی درشکل گیری شخصیت کودک موثر است؟

کودک،خود و محیط اطارفش را به وسیله بازی می شناسد.به هنگام بازی کردن چون با محیط اطرافش ارتباط دارد،هوش،حافظه،دامنه لغات و احساسات او رشد می کند.اسباب بازی هایی که به صورت تصادفی گرفته شده آنهارا شدیدا تحت تاثیر قرار می دهد و اسباب بازی هایی که آگاهانه برایشان گرفته شده باشد به آنها پیام های مهمی دارد.

اسباب بازی ها رشد عاطفی و ذهنی کودکان را نحت تاثیر قرار می دهد زیرا به واسطه اسباب بازیهایشان هم بازی و هم دنیای در ذهن خود را گسترش می دهند. از بیمارستان امسی (emsey) متخصص روان پزشکی دکتر ارهان کاراجا اطلاعات زیر را در اختیار می گذارد.

منبع :