
آکاایران: بازی شطرنج از قدیمی ترین بازی های جهان است که تاریخ قدمت آن به بیش از 1500 سال می رسد . بازی شطرنج فعالیت فکری پیچیدهای است که نیاز به فکر کردن ، تمرکز و توانایی قدرت تصمیمگیری بالا دارد . از نکات مهم بازی شطرنج این است که کودکانی که شطرنج بازی می کنند و امتیازات بالایی هم در بازی کسب می کنند ، از همان کودکی به کودکان می آموزد که انتخاب آنها نتیجه های خوب و بدی دارد. فکر کردن در حرکات و تلاش برای انجام بهترین کاری که می توانید پاداش آور باشد ، در حالی که خیلی سریع بازی می کنید و عجله در تصمیم گیری ها می تواند عواقب منفی داشته باشد . در ادامه این مقاله از مجموعه مقالات سرگرمی و تربیت کودکان آکا, قصد داریم شما را با فواید و اثرات مثبت بازی شطرنج روی کودکان آشنا کنیم ؛ پیشنهاد می کنیم با ما همراه باشید.
فواید شطرنج برای کودکان
کودکان، ذهن بسیار خلاقی دارند و می توانند از همان دوران کودکی، با انجام دادن بازی هایی مانند شطرنج، خودشان را تقویت کنند و به ویژگی هایی دست پیدا کنند که بدون شطرنج نمی توانستند به آنها برسند. به طور کلی، شطرنج یک بازی است که هم یک کودک زیر 7 سال می تواند آن را بازی کند، و هم یک قهرمان شطرنج می تواند با استفاده از آن، بر حریفان خود غلبه کند.
شطرنج، یکی از بازی هایی است که شاید بتوان گفت حد مشخصی ندارد و فرد، هر چه بیشتر آن را بازی کند، حرفه ای تر می شود و توانایی تصمیم گیری او تقویت می شود. در نتیجه، اگر افراد با این بازی فکری از دوران کودکی آشنا باشند، می توانند در همان کودکی و یا بزرگسالی، از مزایای آن بهره مند شوند.
شطرنج موجب افزایش یادگیری در کودکان میشود
آنتنی را تصور کنید که سیگنالهای مختلف را دریافت میکند. هرچه تعداد آنتنهای شما بیشتر باشد، سیگنالهای بیشتری را دریافت میکنید و گیراییتان افزایش مییابد. دندریتها، آنتنهای عصبی ما هستند. این یاختههای عصبیِ درختمانند، سیگنالهای دریافتی از سلولهای عصبی را به نورونها انتقال میدهند. یادگیری شطرنج یک فعالیت فکری مداوم است که در سنین کودکی موجب رشد و توسعه مداوم دندریتها میشود.
تقویت حافظه در کودکان
یکی از مهم ترین فواید شطرنج بازی کردن برای کودکان، تقویت حافظه آنها است. کودکان، هنگامی که شطرنج بازی می کنند، یاد می گیرند که حرکات خود و حریفشان را به خاطر بسپارند و بر اساس اقداماتی که از پیش صورت گرفته است، حرکت خود را انجام دهند.
کودکان، روش هایی را می آموزند که با استفاده از آنها، می توانند حرکات انجام شده را در ذهن خود بسپارند. این روش ها، در آینده نیز می تواند برای کودکان کاربردی باشد.
افزایش مهارت یادگیری در کودکان
مغز انسان، مانند یک ماهیچه است و هر چه که بیشتر به آن تمرین بدهید، توانایی هایش در یادگیری افزایش خواهد یافت. تحقیقات نشان داده اند کودکانی که شطرنج بازی می کنند، نسبت به کودکانی که به این بازی فکری علاقه ای نشان نمی دهند، مهارت بیشتری در یادگیری مسائل و درک آنها دارند.
هنگامی که مغز انسان درگیر حل مسائل و فکر کردن برای حرکت های بعدی در شطرنج می شود، شروع به تقویت شدن می کند و نورون های مغزی، به تدریج فعالیت بیشتری خواهند داشت.
افزایش تمرکز در کودکان
یکی دیگر از فواید شطرنج برای کودکان، افزایش سطح تمرکز آنها است. تمرکز، به این معنی است که مغز یک فرد تنها به یک هدف مشخص فکر کند و برای به اتمام رساندن این هدف فعالیت کند. در برخی از مواقع، ممکن است در حال انجام کاری باشید، اما فکرتان جای دیگری باشد. در این شرایط، گفته می شود که شما تمرکز کافی برای انجام کار را ندارید.
کودکان در هنگامی که شطرنج بازی می کنند، برای اینکه پیروز شوند تلاش می کنند که کل تمرکز خود را به روی مهره ها بگذارند و مرتکب اشتباه نشوند. در این حالت، قابلیت تمرکز مغز کودکان بهبود می یابد، و کودکان حتی می توانند تمرکز بالا تری را در مسائل زندگی داشته باشند. در نتیجه، شطرنج یکی از بهترین ورزش های فکری است که می تواند تمرکز را در کودکان افزایش دهد.
پیشگیری از آلزایمر در بزرگسالی
آلزایمر، هنگامی ایجاد می شود که مغز انسان به تدریج تحلیل رود و حافظه دچار اشکال شود. افرادی که آلزایمر دارند، هر چیزی را که می بینند یا می شنوند را به سرعت فراموش می کنند. احتمال ابتلا به آلزایمر، به طور چشمگیری در سنین کهنسالی افزایش پیدا می کند. البته این بیماری ممکن است در هر سنی ایجاد شود.
بازی های فکری، مانند شطرنج، می توانند از بروز آلزایمر اکتسابی در آینده جلوگیری کنند. کودکانی که شطرنج بازی می کنند، مغز خود را تمرین می دهند و از تحلیل رفتن آن جلوگیری می کنند. در نتیجه، کودکان از همان ابتدا، احتمال بروز آلزایمر را کاهش می دهند.
تقویت توانایی تصمیم گیری در کودکان
همانطور که پیش تر به آن اشاره کردیم، شطرنج یک بازی فکری است که تقریبا می توان گفت که به شانس مربوط نمی شود و هر چه افراد توانایی بیشتری در آن داشته باشند، می توانند حریف های خود را شکست دهند. توانایی تصمیم گیری در حرکت دادن مهره های شطرنج، یکی از مهم ترین توانایی هایی است که هر شطرنج باز حرفه ای آن را دارد.
افرادی که از دوران کودکی شطرنج بازی کرده اند، می توانند تصمیم گیری های بهتر و منطقی تری داشته باشند. هنگامی که کودکان می خواهند یکی از مهره های شطرنج را حرکت دهند، ابتدا به مهره های خودشان و مهره های حریف نگاه می کنند، و تصمیم می گیرند که بهتر است کدام مهره را به حرکت در بیاورند. با تمرین و تکرار، کودکان می آموزند که در حرکت دادن مهره های شطرنج، و همچنین در انتخاب های زندگی، بهترین تصمیم را بگیرند.
افزایش مسئولیت پذیری
اگر قصد دارید فرزندتان مسئولیت پذیر بار بیاید و قدرت پذیرش اشتباهاتش را داشته باشد، پیشنهاد می کنیم او را با شطرنج آشنا کنید. در این بازی افراد به خاطر اشتباهاتی که انجام می دهند، فورا تنبیه می شوند و باید به فکر راهی برای جبران اشتباهشان باشند. این بازی ایده آل می تواند به فرزند شما کمک کند تا قبل از هر عمل، به شکل منطقی فکر کند و همیشه احتمالات را در نظر بگیرد و در صورت حرکت اشتباه، به فکر جبران باشد.
تقویت توانایی حل مسئله در کودکان
هنگامی که کودکان در حال شطرنج بازی کردن هستند، ممکن است که در حال کیش و مات شدن باشند. در این شرایط، آنها به فکر چاره می افتند که بتوانند از کیش و مات خارج شوند. همین احساس خطر کردن و سپس چاره جویی برای آن، می تواند به کودکان بیاموزد که در آینده چگونه برای مشکلات و مسائل زندگی، راه حل پیدا کنند.
شطرنج، در برخی مواقع، بازیکن را تا حدی تحت فشار قرار می دهد که تصمیم گیری برای حرکت مهره ها بسیار سخت و تقریبا غیر ممکن می شود. هنگامی که کودکان به طور مداوم چنین شرایطی را تجربه کنند، مغز آنها یاد می گیرد که در مسائل و مشکلات، بهترین گزینه ها را بیابد.
یاد می گیرند بهترین باشند
کودکان در این بازی یاد می گیرند که هر چقدر هم که خوب بازی کنند باز هم همیشه بهتر از آن ها هم وجود دارد و انسان ها فارغ از جنسیت، سن و طبقه اجتماعی می توانند پیروز میدان باشند. این بازی به کودکان یاد می دهد که هر انسان مسئول انتخاب ها و تصمیم های زندگی خودش است. پس برای بهترین شدن باید بهترین راه را انتخاب کنند. زمانی کودک برای بهترین شدن تلاش میکند همزمان اعتماد به نفسش نیز بالا میرود.
سخن پایانی
از مهمترین تأثیرات شطرنج بر کودکان پرورش تفکر خلاق و مسئولیت پذیری را میتوان نام برد؛ دو مهارتی که بسیاری از والدین مشغلهی آموزش آنها به فرزندان خود را دارند. بازی کردن در کودکی شخصیت انسان را شکل میدهد و فواید زیادی را وارد زندگی میکند. به خصوص که این بازی، بازیهای فکری مانند شطرنج باشند. اگر میخواهید انعطاف پذیری و خلاقیت را در کودک خود بالا ببرید او را به سمت بازی شطرنج سوق دهید. توجه داشته باشید که هیچگاه نباید کودکان را به انجام کاری که دوست ندارند مجبور کنید شما تنها باید نقش پیشنهاد دهنده را بازی کنید.