آکاایران : دوران بارداری در کنار ناراحتی و سختی های فراوان خود یک عارضه شایع دیگر را با خود به همراه دارد و آن هم سردرد است . عارضه ای که برای فرد معمولی نیز پیش می آید اما در دوران بارداری با شدت و مدت زمان بیشتری رخ می دهد. و این موضوع باعث می شود که دوران بارداری را برای فرد باردار کمی سخت تر کند . در ادامه و در بخش سلامت کودک آکاایران میخواهیم به سردردهای ناشی از بارداری بپردازیم و شما را بیشتر با این موضوع آشنا کنیم.

سردرد شدید در دوران بارداری

سردرد یکی از مشکلات و نارحتی‎های شایع در دوره بارداری است که شیوع آن در 3ماهه اول و 3ماهه آخر بیشتر است...

به نظر می‎رسد افزایش سردردها در 3ماهه اول بارداری به علت تغییرات هورمونی و افزایش حجم خون در بدن باشد و سردرد در 3ماهه آخر بارداری بیشتر با وضعیت و حالت نامناسب بدن و فشار ناشی از اضافه وزن ارتباط دارد. اما بهترین راه برخورد با این سردردها چیست؟

ممکن است این عارضه در زنانی که سردردهای مکرر میگرنی داشته‎اند، در دوران بارداری کمتر شود اما این در مورد همه افراد مبتلا به میگرن صدق نمی‎کند. نکته مهم این است که خانم‎های باردار حتما قبل از مصرف هر نوع داروی مسکن باید با پزشک مشورت کنند. بهترین راه، پیشگیری از ایجاد انواع سردرد است؛ سردرد با استرس، وضعیت نامناسب بدن یا تغییرات بینایی تشدید می شوند.

سردرد در بارداری گاهی به علت‎های دیگر مانند کم خوابی، افت قندخون، کم آبی بدن عدم مصرف کافئین، استرس و سایر علل ایجاد می شود بنابراین با رعایت نکته‎هایی مانند توجه به حالت و وضعیت مناسب بدن، به خصوص در 3ماهه آخر بارداری، استراحت کافی، ورزش، تغذیه مناسب و وعده‎های غذایی متعادل به راحتی می‎توان از سردردهای تنشی پیشگیری کرد.

به نقل از آکاایران : درصورتی که نتوان از سردرد پیشگیری کرد، اقدام هایی وجود دارد که به رفع آن کمک می‎کند. ممکن است پزشک داروهایی مانند «استامینوفن» تجویز کند اما اگر باردار هستید، بهتر است با روش‎های طبیعی سردرد را تسکین دهید.

اگر سردردهای سینوزیتی دارید، از کمپرس گرم اطراف چشم و بینی استفاده کنید؛ اگر سردرد تنشی دارید، قرار دادن کمپرس سرد یا کیسه یخ در قسمت پایین گردن، مفید است؛ اگر سردرد میگرنی دارید، از مصرف خوراکی‎هایی مانند شکلات، ماست، پنیرهای مانده، بادام زمینی، نان‎هایی با خمیر ترش، گوشت‎های کنسروشده و خامه ترش که محرک این نوع سردرد هستند، پرهیز کنید، قند خونتان را با خوردن وعده‎های غذایی در دفعات بیشتر و با حجم کمتر، در حد مناسب نگه دارید و در اتاق تاریکی استراحت کنید.

سردرد ناشی از بارداری, سردرد در دوران بارداری, سردردهای شدید و حالت تهوع

سردرد شدید در دوران بارداری

اگر با هیچ کدام از توصیه‎های بالا دردتان تسکین پیدا نکرد، سردردتان بدتر یا ماندگارتر شد یا دچار سردردهای غیرطبیعی، همراه با تاری دید، افزایش وزن ناگهانی، درد در قسمت راست و بالای شکم و تورم دست و صورت شدید، حتما با پزشک تماس بگیرید.

علت های سردرد در بارداری

اشکالات بینایی: در این حالت خانم باردار باید به پزشک متخصص چشم مراجعه کند.

سینوزیت: در فصل زمستان شایع است که معمولا در پیشانی و گونه ها ایجاد می شود و صبح ها شدیدتر است. این خانم ها اغلب از ترشحات چرکی و خلط مداوم شکایت دارند که حتما باید به متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کنند.

سردردهای مسمومیت بارداری یا پره اکلامپسی: این سردردها خطرناک اند و معمولا در سه ماهه دوم و به خصوص در سه ماهه سوم و هفته های آخر بارداری دیده می شوند. مسمومیت بارداری و فشارخون بالا از تهدیدهای جدی برای خانم های باردار است و مهم ترین علل مرگ ومیر مادران است بنابراین سردرد در سه ماهه سوم باید جدی گرفته شود.

 کاهش قندخون (هایپوگلایسمی).

مسکن مجاز در دوران بارداری: تنها مسکنی که مادران در دوران بارداری مجازند مصرف کنند آن هم به میزان محدود قرص استامینوفن معمولی و بدون کدیین است که متاسفانه تاثیر چندانی بر سردرد میگرنی ندارد.

سردردهای خوش خیم

به نظر می رسد به علت تغییرات هورمونی و تغییرات جریان خون در مغز، به خصوص در سه ماهه اول بارداری، شاهد سردردهای مادران باردار هستیم.

سردردهای خوش خیم با جلو رفتن ماه های بارداری به مرور کم می شوند. معمولا در سه ماهه دوم بارداری از شدت و تواتر و دفعات این سردردها کاسته می شود.

سردرد ناشی از بارداری, سردرد در دوران بارداری, سردردهای شدید و حالت تهوع

سردرد شدید و تهوع

استراحت، خواب کافی، رژیم غذایی مناسب، ورزش های سبک، اجتناب از استرس های شدید روحی و جسمی، پرهیز از مصرف دخانیات و نوشابه های گازدار و مواد محرک و  موادغذایی تند در بهبود این سردردها موثرند.

میگرن سابقه دار:

خانم هایی که سابقا در دوران قاعدگی دچار تشدید سردرد می شده اند به احتمال زیاد در دوران بارداری هم دچار افزایش حملات میگرنی می شوند. این سردردها در سه ماهه دوم و سوم شایع ترند.

اولین تجربه میگرن:

خانم هایی که اولین سردرد میگرن عمرشان را در دوران بارداری تجربه می کنند، باید حتما بعد از زایمان تحت درمان جدی قرار بگیرند زیرا احتمال مزمن شدن این سردردها در آنها وجود دارد.

گردآوری بخش کودک آکاایران