
آکاایران: اگر می خواهید بدانید که تکان خوردن جنین از کی شروع می شود و حد نرمال حرکات در ماه های بارداری چه قدر است با این بخش از آکاایران همراه شوید تا درباره آن بیشتر بدانید.
مادران چه حسی میکنند؟
وقتی جنین حرکت میکند مادر احساس میکند یک ماهی کوچک در دل او شنا میکند یا اینکه یک پروانه در حال بال زدن است.احتمالا وقتی برای اولین بار جنین شما تکان میخورد، صدایی را مانند غرغر شکم در زمان گرسنگی حس کنید رفته رفته شما این صداها را از هم تشخیص میدهید البته ممکن است در اوایل بارداری زمانی که نشستهاید این تکانها بدون صدا باشد.

چند وقت یکبار باید حرکت جنین را احساس کنید؟
در ابتدا شما متوجه ضربات کم و پراکنده میشوید.در حقیقت حرکات جنین در ماههای اول نامنظم است و شما ممکن در یک روز چندین حرکت ،اما در روز بعد حرکتی نکند اما در سه ماهه دوم، جنین رشد بیشتری کرده وضربات او قویتر و منظمتر میشود. اگر شما حرکتهای جنین خود را با دیگر زنان باردار مقایسه کردید از تفاوت میزان حرکت ها نگران نباشید چرا که هر کودکی فعالیتهای منحصر به فرد خودش را دارد. تا زمانی که کاهش محسوسی را در حرکتهای جنین خود حس نکردید نگران نشوید.
آیا باید حرکت های جنین را پیگیری کنید؟
زمانی که شما متوجه ضربات منظم جنین شدید به محض کاهش سطح فعالیت کودک باید پزشک را در جریان بگذارید.جنبش کمتر جنین ممکن است نشانه مشکل بیولوژیکی باشد در این مواقع معمولا پزشک آزمایش اندازهگیری مایع آمنیوتیک را توصیه میکند. در مورد کم بودن مایع آمنیوتیک بیشتر بدانید. ممکن است در سه ماهه سوم پزشک توصیه کند تا حرکات روزانه جنین خود را بشمارید. روشهای زیادی برای شمردن ضربات جنین وجود دارد که میتوانید از پزشک کمک بگیرید.
در اینجا یک رویکرد مشترک وجود دارد: یک زمانی که کودک شما در حال فعالیت است را انتخاب کنید، بهتر است در حالت ایدهآل باشید و آرام بنشینید. نباید ناراحت یا پریشان باشید، باید شروع کنید و ده حرکت مجزا را بشمارید. این حرکات میتواند شامل مشت، لگد زدن یا تکان های دیگر باشد. اگر شما در طول دو ساعت، ده حرکت را احساس نکردید شمارش را متوقف کرده و با پزشک تماس بگیرید.
آیا در انتهای بارداری ضربات نوزاد کمتر میشود؟
خیر، با اینکه کودک شما در حال رشد بیشتر است و درون رحم فضای بیشتری اشغال میکند اما فعالیتهای او کمتر نمیشود؛ حتی ممکن است در اواخر بارداری حرکات او قویتر شود زیرا فضای رحم برای او تنگتر شده است.
شروع تکان خوردن جنین و علت آن
یکی از زیباترین لحظاتی که مادران باردار در طول ماه های بارداری خود تجربه می کنند تکان خوردن جنین است که علاوه بر اینکه حس زیبایی را در آن ها به وجود می آورد ، با آن از سلامتی فرزندشان نیز با خبر می شوند.برای هر مادری تکان خوردن جنین داخل رحم ، بامزه بوده و موجی از شادی را در وجود او ایجاد می کند.
زمان شروع اولین تکان خوردن جنین
نخستین تکان های جنین حوالی هفته 18 تا 20 بارداری است البته در بارداری اول گاهی اوقات به علت بی تجربه بودن تشخیص اولین حرکات جنین سخت است . اما اگردومین تجربه مادر شدن باشد می توان تکان خوردن جنین را از 16 بارداری به بعد تشخیص داد.
اگر تا هفته 24 بارداری حرکت جنینتان را حس نکردید طبیعی است اما بعد از آن باید به ماما یا متخصص زنان مراجعه نمایید تا ضربان قلب جنینتان را چک کند و یا برای اطمینان از سلامت جنین سونوگرافی انجام دهد.
علت تکان خوردن جنین در داخل رحم مادران باردار
با پیشرفت علم پزشکی و ساختن شدن اسکن های اولتراسوند علت تکان خوردن جنین مشخص شد و بینشی وسیع در این باره در اختیار پزشکان قرار گرفت . تکان خوردن جنین از زمانی آغاز می گردد که حتی برای زنان باردار نیز قابل تشخیص نیست و کمی طول می کشد تا مادر باردار تکان خوردن جنین خود را حس کند.
در هرماه از بارداری با رشد کودک حرکات او نیز متفاوت تر از ماه قبل می گردد . هنگام سونو گرافی بعضی از جنین ها بیدار هستند و حرکت می کنند که مادرشان می تواند این حرکات را روی صفحه دستگاه ببیند .
نحوه تکان خوردن جنین در ماه های بارداری
1. جنین در هفته 9 حاملگی توانایی تکان دادن دست و پا ، سکسکه ، مکیدن و بلع دارد .
2. جنین در هفته 10 حاملگی توانایی تکان دادن سر ، باز کردن فک ، بالا آوردن دست برای لمس صورت را پیدا می کند.
3. جنین در 12 هفتگی می تواند خستگی خود را با کشیدن خمیازه و باز نگاه داشتن دهان خود نشان دهد.
4. جنین در 14 هفتگی توانایی حرکت چشم های خود را دارد.
5. جنین در 15 هفتگی توانایی مکیدن انگشت شستش را پیدا می کند . او برای مکیدن اغلب از انگشت شست یکی از دستانش استفاده می کند که می توانید بعد از به دنیا آمدن پی ببرید این انگشت مربوط به دست راست بوده یا چپ.
تکان خوردن جنین در ماه های آخر
با بزرگ شدن جنین و بالا رفتن ماه های بارداری حرکات جنین نیز قوی تر می شود و جنین که در ابتدا حرکاتش ملایم و مانند بال بال زدن یا ایجاد حباب بود ، شروع به هل دادن، چرخش، پیچش و حتی لگد زدن می کند تا به این وسیله حرکات دست و پاهای ظریف خود را به شما ثابت کند.
باید بدانید جنین در بسیاری از مواقع نیز می خوابد و دائما حرکت نمی کند بنابر این اگر جنینتان در سونوگرافی حرکت نکرد ناراحت نباشید زیرا احتمالا او خواب است . در اواخر بارداری زمان استراحت کودک طولانی ترمی شود و جنین برای استراحت کردن نیاز به بیست دقیقه زمان دارد حتی در ماه های آخر این زمان به 50 تا 75 دقیقه هم می رسد.
تکان خوردن جنین؛ هر روز باید چند لگد از طرف جنین حس کنم؟
تعداد لگدهایی که مادر ممکن است در طول بارداری از طرف جنین احساس کند، متفاوت است و هیچ رقم دقیقی نیست .با ریتم حرکت فرزندی که داخل شکم تان است آشنا شوید و سعی کنید در طول ساعت های بیداری بدنتان را با الگوی حرکات جنین مطابقت دهید.اگر نگران شدید که چرا جنینتان تکان نمی خورد و این سوال بریتان به وجود آمد که آیا برای جنینتان اتفاقی افتاده است یا نه؟ این روش ها را امتحان کنید.
1. وقتی شما در حال حرکت هستید شاید جنینتان حرکت نکند اما وقتی شما حرکتی ندارید و در حال استراحت هستید، احتمال دارد که بیدار شود بنابراین یک میان وعده سبک بخورید و پاهایتان را بالاتر ازبدنتان قرار دهید و کمی استراحت کنید.
2. یک لیوان آب یخ بخورید ،آب یخ باعث می شود تا دمای بدن پایین آید و جنین برای اینکه خود را از سرما دور کند به حرکت بپردازد . همچنین خوردن یک لیوان شربت نیز سبب کسب انرژی لازم برای حرکت کردن جنین می شود.
3. ایجاد سر و صدا نیز ایده خوبی برای حرکت کردن جنین است . برای این کار می توانید در را محکم ببندید یا با صدای بلند موسیقی گوش کنید تا جنین بیدار شود.
اگر با انجام این کارها جنین به حرکات پرداخت مشکلی وجود ندارد اما اگر با انجام این سه روش نیز جنین حرکت نکرد باید به پزشک مراجعه کنید .
چه زمانی باید برای تکان نخوردن جنین به دکتر مراجعه کنم؟
اگر متوجه یکی از علائم زیر را داشتید به مراکز درمانی بروید و به پزشک مراجعه نمایید.
-
اگر دو ساعت به پهلو دراز کشیدید اما جنین کمتر از ده لگد زد یا حرکت نمود .
-
اگر سر و صدا ایجاد نمودید اما جنین بیدار نشد و حرکت نکرد.
-
اگر به تدریج یا ناگهانی حرکت جنین و تعداد ضربه های او به دیواره شکم مادر کم شد.
با پیدایش علائم بالا می توانید به پزشک مراجعه کنید تا او ضربان قلب جنین و اندازه او و میزان مایع آمنیوتیک را بررسی کند و شما را از سالم بودن جنین مطمئن سازد . اما اگر دوباره احساس کردید که حرکات جنین کم شده به پزشکتان اطلاع دهید تا خیالتان از سلامت جنین راحت شود.