
آکاآپ: قدیمی ها وقتی یکی باردار می شد می گفتند بار شیشه دارد. یعنی همه اطرافیان و البته خود زن باردار باید بیشتر از همیشه حواسشان باشد. از وقتی جواب آزمایش مثبت می شود تا زمانی که نوزادتان را در آغوش می گیرید باید مراقب خودتان و فرزندتان باشید. این مراقبت شامل دوری از موارد ممنوع و خطرساز در خانه و کارهای خانگی هم می شود. وقتی باردارید میتوانید همچنان از زندگی لذت ببرید و تفریح کنید اما باید مراقب جنینتان هم باشید. انجام برخی کارها در منزل که شاید تا قبل از بارداری برایتان خطری نداشته ممکن است در بارداری برای شما یا جنینتان مضر باشد.در ادامه این مقاله از مجموعه مقالات مراقبت های بارداری آکاآپ,به معرفی کارهای خطرساز خانم داری میپردازیم که انجام آنها برای زنان باردار صد در صد ممنوع میباشد. برای آشنایی با این کارهای خانگی در ادامه مطلب با ما همراه باشید.
کارهای خطرساز برای زنان باردار در زمینه ی خانه داری
انجام برخی از کارهای خانه در دوران بارداری برای خانم ها ممکن است سلامتی کودک و مادر باردار را به خطر بیاندازد پس بهتر است خانم ها در این دوران بیشتر از همیشه مراقب خودشان باشند و به نکته هایی توجه کنند تا هم خودشان آسیب نبیند و هم کارهای خانه روی هم انباشته نشود. در این بخش از نمناک کارهایی را که ممکن است انجام آنها به شما و جنینتان آسیب برساند معرفی و نکاتی برای راحتی بیشتر در انجام امور خانه داری زنان باردار بازگو می کنیم.
در دوران بارداری به علت مشکلاتی که ممکن است برای شما پیش آید و اضافه وزنتان ، انجام کارهای خانه برای شما سخت باشد اما بسیری از زنان مثل قبل کارهای خانه را انجام می دهند و به این موضوع اهمیت نمی دهند . انجام برخی کارهای خانه در بارداری ممکن است برای شما و جنینتان خطرناک باشد و تهدیدی برای سلامتی شما محسوب شود .
کارهایی که انجام آن در دوران بارداری تهدید کننده است :
موهایتان را رنگ نکنید
رنگ کردن موها در دوران بارداری توصیه نمیشود، اما متخصصان تاکید بیشتری دارند که در سه ماه اول بارداری اصلاً به رنگ موهای خود دست نزنید. محققان معتقدند اثرات شیمیایی رنگ کردن مو، باعث سقط جنین میشود. توصیه میشود به جز ماه آخر بارداری در دیگر ماهها و به خصوص ماههای اول از رنگهای شیمیایی استفاده نشود. درباره استفاده از رنگهای گیاهی و حنا و... هم حتما با پزشک متخصص مشورت کنید.
بلند کردن یا کشیدن اجسام سنگین:
در دوران بارداری شما با رشد کودک و افزایش وزن خود ، روی کمرتان فشار زیادی وارد می شود پس نباید اجسام و وسایل سنگین را بکشید و بلند کنید . در بارداری برای بلند کردن یا کشیدن اجسام سنگین وزن و اندازۀ مشخصی وجود ندارد.
این موارد می توانند فشار زیادی به کمر شما وارد کنند و به شما آسیب جدی بزنند :بلند کردن نوزاد خردسال، بلند کردن کیسۀ برنج، جابه جا کردن مبلمان یا حمل خرید های روزمره . بلند کردن یا کشیدن اجسام سنگین در دوران بارداری سبب زایمان زودرس، خونریزی یا پاره شدن کیسه آب می شود.
کار روی نردبان یا چهارپایه:
در دوران بارداری روی چهار پایه برای برداشتن ظروف و یا در آوردن پرده نروید زیرا این کار بسیار خطرناک است و ممکن است سلامتیتان را به خطر بیاندازد . در دوره بارداری وزن بدن افزایش می یابد و مرکز ثقل بدن در این دوران تغییر می کند بنابراین حفظ تعادل برای شما سخت می شود پس بهتر است از کارهایی که به حفظ تعادل نیاز دارند دوری کنید .
از مواد شیمیایی دور باشید
بهتر است در دوران بارداری در معرض تماس با مواد شیمیایی قرار نگیرید. تماس و استنشاق مواد شیمیایی میتواند اثرهای منفی روی سلامت جنین یا مادر داشته باشد. اگر از شویندهها و مواد ضدعفونیکننده استفاده میکنید بهتر است حتماً از دستکش و ماسک استفاده کنید. برخی از مواد شیمیایی خطرناک که باید از آنها پرهیز کنید شامل موارد زیر است: آفتکشها و سمها شامل سموم حشرهکش، نابودکننده آفت گیاهان و نابودکننده قارچها است که بسته به نوع ماده شیمیایی، مداومت، شدت تماس و سن جنین میتواند تأثیرهای متنوعی بر جنین داشته باشد. به طور کلی بهتر است از تماس با تمام انواع آن خودداری کنید. اسپریهای پشه و سوسک یا حشرهکشهای قرصی در صورت تماس مستمر و استفاده مداوم میتواند مشکلساز باشد. همچنین شستوشوی نامناسب سبزی و میوهها میتواند باعث مسمومیت شود. بوی رنگ و بخار تینر میتواند باعث ایجاد مشکلاتی در جنین و مادر شود. اگر در ماههایی آخر بارداری هستید و قصد دارید اتاق نوزاد را رنگ کنید بهتر است تمام مدت نقاشی و همینطور بعد از زمانی که بوی رنگ در اتاق است خارج از خانه باشید. استفاده از رنگهایی بر پایه آب و اکریلیک میتواند گزینه مناسبتری باشد. برخی از مواد شوینده خانگی مثل سفیدکنندهها یا محلولها و اسپریهای ضدعفونیکننده سرویسهای بهداشتی برای سلامت مادر و جنین خطرناک است. از تماس با آنها یا استنشاق بخارهای ناشی از آن دوری و در صورت لزوم از ماسک و دستکش استفاده کنید.
ایستادن طولانی مدت:
از انجام بعضی کارهای خانه که نیاز به ایستادن طولانی مدت روی پاها دارند مانند آماده کردن غذا یا شستن ظرف ها در دوران بارداری بپرهیزید و در این دوران سعی کنید غذاهایی که نیاز به ایستادن طولانی مدت کنار اجاق گاز را ندارد ، بپزید و از یک صندلی برای شستن ظرف ها یا انجام سایر کارهای آشپزخانه استفاده کنید و هنگام کار کردن روی آن بنشینید.
جارو کردن و نظافت زمین:
جارو کردن یا شستن زمین ممکن است فشار زیادی به کمر شما وارد کند و کمر شما در طول شب شدید تر گردد و در خواب شما مشکل و اختلال ایجاد گردد . پس تا حد امکان انجام جارو کردن یا شستن زمین کم کنید و برای نظافت از وسیله هایی که دستۀ آن مناسب قد شماست ، استفاده کنید تا هنگام کار کردن، کمر شما را خم نکنید.
نکاتی برای راحتی بیشتر در انجام امور خانه
برخی از زنان در دوران بارداری نمی توانند کارهای خانه را انجام ندهند . برای کاهش خطر و مشکلات ناشی از کارهای خانه در دوران بارداری لازم است نکاتی را رعایت نمایید تا سلامت شما و جنینتان به خطر نیافتد . برای داشتن آسایش بیشتر درانجام امور خانه برخی از نکات زیر را رعایت کنید.
- از همسر خود بخواهید برای حفظ سلامت کودکتان در دوران بارداری در انجام کارهای خانه مشارکت کند تا برای شما خطرناک باشد.
- از مادر، خواهر و دوستانتان برای انجام کارهای خانه کمک بگیرید و از کمک خواستن از آنها خجالت نکشید.
- خرید های خانه را به همسرتان بسپارید و به او بگویید که هنگام خرید همراه شما بیاید تا کیسه های خرید را حمل کند.
- نظافت سرویس های بهداشتی، کف زمین و اجاق گاز را که به استفاده از مواد شویندهی خطرناک نیاز دارند را اجازه دهید همسرتان انجام دهد.
- به کودک دیگرتان آموزش بدهید تا کارهایی مانند دستشویی رفتن و جمع کردن وسایل بازی را خودش انجام دهد.
- کارهایی مانند سبزی خرد کردن یا اتو کردن لباس ها را به صورت نشسته انجام دهید زیرا انجام کارها به صورت ایستاده فشار زیادی به پا و کمر شما وارد می کند.
- در طول روز استراحت کنید و برای رفع خستگی خود خواب میان روز می تواند مؤثر باشد.
- اگر همسر شما در طول روز وقت آزاد داشته باشد ، بهترین شخصی است که می تواند درانجام کارهای خانه به شما کمک کند پس بهتر است درخواستتان از همسرتان را مستقیم و واضح بگویید و صبر نکنید تا خودش متوجه شود که شما به کمک احتیاج دارید.
- اگر همسر شما به کمک در انجام دادن کارهای منزل علاقه ای ندارد، به او بگویید که درد دارید و نمی توانید خودتان بعضی از کارها را انجام دهید و بگویید چقدر مشارکت او در کارها می تواند باعث سلامت شما و کودکش گردد.