آکاایران: اضطراب امتحان چیست و چگونه برطرف می شود؟

آکاایران: اضطراب امتحان چیست و چگونه برطرف می شود؟


اغلب دانش آموزان و دانشجویان درجاتی از اضطراب را در حین یک امتحان یا قبل از آن تجربه می کنند، اما هنگامی که...

اغلب دانش‌آموزان و دانشجویان درجاتی از اضطراب را در حین یک امتحان یا قبل از آن تجربه می‌کنند، اما هنگامی که این اضطراب بر عملکرد فرد در امتحان تأثیر منفی بگذارد، دیگر عادی نیست و تبدیل به یک مشکل شده است.

گذاشتن همه دروس برای شب امتحان، مدیریت زمان ضعیف، جمع‌بندی و سازمان‌دهی نامناسب از موارد ایجاد اضطراب امتحان هستند.

علائم جسمی اضطراب امتحان همانند هر موقعیت پرفشار دیگر است. یک دانشجو یا دانش‌آموز در طول امتحان ممکن است یک یا چند مورد از تغییرات جسمی زیر را تجربه کند: تعریق، عرق کردن کف دست، سردرد، ناراحتی معده، ضربان قلب سریع و انقباض ماهیچه‌ای.
 

برخی از تأثیرات اضطراب امتحان عبارتند از:

عصبی بودن: اشکال در خواندن و فهمیدن سوالات برگه امتحانی، اشکال در نظم دادن به افکار، اشکال در بازیابی و پیدا کردن کلمات کلیدی و مفاهیم اصلی هنگام پاسخ دادن به سؤالات تشریحی، ضعیف عمل کردن در امتحان حتی زمانی که مطالب به خوبی مطالعه شده‌اند.

انسداد ذهنی (Mental Blocking): خالی شدن ذهن هنگام پاسخگویی به سوال (دچار فراموشی شدن)، به خاطر آوردن جواب صحیح سوالات به محض اتمام وقت امتحان.

با استفاده از راهکارهای زیر می توانید از اضطراب امتحان بکاهید:

* به خوبی و به اندازه کافی مطالعه کنید، در این حالت حتی اگر تحت فشار باشید می‌توانید آنها را به یاد آورید.

* مدیریت زمان مناسب را یاد بگیرید و تمرین کنید و از انجام موارد زیر اجتناب کنید: تنبلی و کم تحرکی، تعلل و مسامحه، خیال‌پردازی.

* با مطالعه کردن در طول ترم و اجتناب از انباشتن درس‌ها برای شب امتحان، احساس اطمینان و اعتماد را در خود بوجود آورید.

* یاد بگیرید که چگونه بر مطالبی که مطالعه می‌کنید متمرکز شوید. این کار را به سه روش می‌توانید انجام دهید: الف) برای خود سوالاتی از کتاب درسی و نوشته‌های سر کلاس، مطرح کنید. ب) به کلمات کلیدی، مفاهیم و مثالهای کتاب درسی و جزوه‌های سر کلاس، دقت ویژه‌ای کنید. ج) برای خود خلاصه‌ها و فرمول‌های مختصری تهیه کنید که به اطلاعات مربوط به کتاب درسی و جزوه کلاسی، نظم دهد.

* از روش‌های آرام‌سازی (Relaxation) استفاده کنید. به عنوان یک روش می‌توانید نفس‌های عمیق بکشید تا بدنتان را آرام کنید و از استرس خود کمی بکاهید.

توجه به نکاتی حین مطالعه لازم است که عبارتند از:

محیطی که در آن مطالعه می‌کنید می‌تواند تأثیر زیادی بر میزان کارایی زمان مطالعه شما داشته باشد. می‌توانید محیط مطالعه خود را بر اساس شرایط زیر مورد ارزیابی قرار دهید:

سر و صدا، مزاحمت‌ها، نور، دمای محیط، آراستگی و نظم و ترتیب، راحتی، لوازم و تجهیزات.

صداهایی را که باعث حواس پرتی شما می‌شوند، به حداقل برسانید. برخی افراد نیاز دارند که هنگام مطالعه صدای آرامی را بشنوند و برخی نیز به سکوت علاقمندند. ببینید که شما در کدام گروه قرار می‌گیرید.

می‌توانید در خوابگاه روی در اتاقتان نوشته‌ای را نصب کنید که به دیگران اطلاع دهد در حال مطالعه هستید و مایلید که کسی را ملاقات نکنید و دوستانتان می‌توانند برایتان یادداشت بگذارند تا بعداً به آنها سر بزنید. همچنین برای اینکه وقتتان برای مکالمات تلفنی صرف نشود می‌توانید تلفن خود را روی پیغام‌گیر بگذارید.

یک چراغ مطالعه با لامپ 75 وات که خیلی به کتابتان نزدیک نباشد و از سمت مخالف دست برترتان (منظور چپ دستی یا راست دستی است) به کتاب بتابد بهترین است.

و نهایتاً دمای اتاقتان بهتر است کمی خنک باشد تا گرم.
 
گردآوری: گروه سلامت سیمرغ
www.seemorgh.com/health

درس‌ها پشت گوش می‌ماند!
مقابله با استرس بازگشت به مدرسه

تاثیر فشارهای روانی بر عملکرد افراد
پنج باور نادرست درباره استرس  
 
.

منبع :