آکاایران:  به طور متوسط قد نوزاد رسیده در زمان تولد حدود پنجاه سانتیمتر باشد، در پایان اولین سال تولد به میزان پنجاه درصد به قد تولد افزوده می‌شود (یعنی 25 سانتیمتر) و در سال دوم این میزان افزایش قد 12.5 و در سال سوم 6.25 سانتیمتر می‌باشد. در مورد وزن نیز اگر شرایط محیطی و تغذیه مناسبی برقرار باشد، وزن زمان تولد در پایان 5 ماهگی دو برابر وزن تولد و در یکسالگی 3 برابر و در سه سالگی 4 برابر زمان تولد می‌شود.

ولی در قبال نوزادان نارس که زودتر از زمان تولد متولد گردیده باشند، گرچه قد و وزن کمتری در زمان تولد دارند، ولی سرعت رشد قدی و افزایش وزن‌شان بسیار سریع‌تر از بچه‌های فول‌ترم می‌باشد و بطور معمول در صورت تغذیه مناسب، خودشان را به قد و وزن کودکان مورد اشاره می‌رسانند، البته این موضوع در قبال نوزادانی که تأخیر رشد رحمی دارند، صدق نمی‌کند. کودکان نارس در طول 18 ماهگی دور سرشان به حد سایر کودکان و وزن آنها تا 24 ماهگی و قد آنها تا 40 ماهگی به حد سایرین رسیده و کمبودهای اولیه‌شان برطرف می‌گردد.

ضمناً  نحوه تصحیح ضریب سن به شرح زیر است:

1-     اینکه نوزاد در چندمین هفته حاملگی متولد شده را مشخص فرمایید (معمولاً اکثر متولدین فول‌ترم بین 39 و 40 هفتگی به‌دنیا می‌آیند).

2-     تعداد هفته قبل از تولد بچه را از 40 که دوران طبیعی رشد رحمی می‌باشد کم نمایید.

3-     با تفریق سن تقویمی کودک یعنی سن پس از تولد ضریب اصلاح سن را محاسبه نمایید.

مثال: اگر نوزادی پس از هفته سی‌‌ام بارداری متولد گردیده باشد و در سن 5 ماهگی بخواهید اندازه‌های بدن او را در سن مورد اشاره تعیین نمایید طبق عملیات زیر محاسبه می‌گردد.

عدد 30 را از عدد 40 کم ‌کنید (10= 30-40) یعنی2.5 ماه ضریب تصحیح می‌باشد.

عدد به دست آمده را از سن فعلی کم کنید (2.5= 2.5-5) یعنی دور سر و قد بچه‌ باید در سن 5 ماهگی، با یک بچه رسیده 2.5ماهه فول‌ترم محاسبه و مقایسه گردد.

البته چنین محاسبه ضریب تصحیح سن تا سن 18 ماهگی، برای دور سر تا 24 ماهگی، برای وزن و تا 40 ماهگی، برای قد باید در نظر گرفته شود. اکنون با آگاهی از زمان زود متولد شدن کودکتان می‌توانید طبق محاسبه فوق تفاوت قد و وزن را در زمان‌های تعیین شده محاسبه فرمایید.

 

.

منبع : ooma.ir