آکاایران: پوست نوزاد هنگام تولد با پوست بزرگسالان فرق می کند و تا ۳ سال بعد از آن هم کارکرد کاملی ندارد. در واقع ضخامت لایه اپیدرم و درم در نوزادان بسیار کمتر از ضخامت این لایه ها در پوست بزرگسالان و به آسیب های خارجی حساس تر است. غدد عرق و سباسه (غده چربی) که تولیدکننده عرق و سبوم (چربی) هستند و مسوول ترشح چربی روی پوست، در کودکان تکامل نیافته است. خلاصه اینکه پوست کودک، نازک است و به تکامل نرسیده بنابراین محصولات آرایشی بهداشتی، پودرهای رختشویی و حتی جنس و دوخت لباسی که تن کودک می کنید، ممکن است به پوست حساس و ظریف او آسیب برساند.
در «پوست و مو»ی این هفته با ۴ حقیقت در مورد پوست کودکان آشنا می شوید که شاید قبلا در مورد آن اطلاعات چندانی نداشتید.
۱. شیوع مشکلات پوستی در کودکان
در طول دوران جنینی غدد سبابه فعال هستند. بعد از تولد، تحت تاثیر هورمون های مادری این غدد معمولا چربی زیادی ترشح می کنند در نتیجه در اغلب موارد پوست نوزاد بسیار چرب است و جوش های سفیدرنگی روی آن وجود دارد. غیر از این موضوع، از بیماری های شایع پوستی در نوزادی می توان به عرق سوز اشاره کرد. احتباس عرق باعث بروز بثورات پوستی ریزی می شود که به صورت التهاب و قرمزی به ویژه در ناحیه صورت و پیشانی دیده می شود. آکنه نوزادی نیز به شکل جوش های قرمزرنگ و بسیار شبیه آکنه دوران نوجوانی است. خوشبختانه تمام این مشکلات پوستی گذرا هستند و پس از گذشت چند هفته از تولد برطرف خواهند شد.
۲. مشکل بثورات پوشکی
وقتی پوشک نوزاد به موقع عوض نشود، ادرار و مدفوع می تواند پوست ناحیه باسن و کشاله ران را تحریک کند. در این شرایط استفاده زیاد و طولانی مدت از مواد شوینده مثلا در حمام به شدت آسیب رسان است. اگر از پمادهای چرب کننده مثل کالاندولا و زینک استفاده نکنید، سایش پوست با پوشک، می تواند باعث کاهش رطوبت و چربی اپیدرم شود که نتیجه آن خشک و رنگ پریده شدن پوست نوزاد است. استفاده زیاد از مواد شوینده زیان های دیگری هم دارد و می تواند باعث تخریب سد دفاعی پوست شود.
۳. ضرورت استفاده از محصولات بهداشتی مختص کودکان
پزشکان توصیه می کنند تا قبل از ۳ سالگی، از الکل و اسانس های گیاهی روی پوست کودک استفاده نکنید زیرا می تواند باعث مسمومیت شود. نسبت سطح پوست کودکان به وزنشان با نسبت سطح پوست به وزن بزرگسالان متفاوت است. مسلم است که تجمع ترکیب های شیمیایی در پوست کودکان در مقایسه با بزرگسالان بسیار بیشتر خواهدبود و این یعنی استفاده از یک کرم در بزرگسالان با استفاده از همان کرم در کودکان آثار متفاوتی خواهد داشت. از سوی دیگر، کلیه و کبد کودکان نارس است و سیستم دفاعی در مغز و خون آنها هنوز ضعیف عمل می کند. در نتیجه احتمال تجمع مواد شیمیایی در بدن و مسمومیتشان با مواد بهداشتی بیشتر است. امروزه محصولات بهداشتی مخصوص کودکان، متناسب با پوست نازک و حساس آنها، تولید و روانه بازار شده است. فرمول تهیه این محصولات ملایم، فاقد الکل، با pH خنثی و از نظر آلرژی زا نبودن، مورد تایید متخصصان پوست است. کرم های مرطوب کننده مخصوص کودکان نیز از ترکیب های ملایم و رطوبت رسان مثل روغن بادام شیرین و گلیسیرین تهیه شده است که نقش حفاظتی دارند. مواد شوینده ای که برای شستشوی لباس کودک انتخاب می شود، باید ملایم، فاقد بو و رنگ باشد، لک های مقاوم را راحت از بین ببرد و ساده آبکشی شود تا بقایای ماده شوینده لابه لای بافت پارچه نماند. نکته بسیار مهم این است که شوینده لباس نباید آلرژی زا باشد. بهتر است برای لباس کودکان از نرم کننده ها که حاوی اسانس هستند و می توانند باعث تحریک ریه شوند، خودداری کرد.
۴. ضرورت توجه به لباس کودک
لباس هایی از جنس پارچه های نایلونی و صنعتی، مناسب پوست کودک نیست. این جنس لباس ها گرچه در اثر شستشو مستعمل نمی شوند اما در هوای گرم می تواند باعث تحریک پوست و عرق سوز شوند. بهترین کار انتخاب لباس هایی از جنس صددرصد کتان است. هنگام خرید توجه کنید که یقه لباس خیلی تنگ نباشد تا به راحتی از سر کودک رد شود و مارک ها را هم بکنید تا باعث خارش پوست و التهاب نشوند. به دوخت لباس هم توجه کنید؛ دوخت لباس به خصوص در ناحیه زیر بغل، باید صاف باشد نه برجسته. در غیر این صورت پوست زیر بغل تحریک می شود.
۸ توصیه کاربردی
۱. قبل و بعد از شستشوی کودک، دستانتان را با آب و صابون بشویید.
۲. قبل و بعد از حمام کردن کودک، وان را کاملا بشویید تا اثری از مواد شوینده در آن باقی نماند.
۳. وسایل بازی در حمام را به خوبی بشویید و خشک کنید. رطوبت می تواند باعث رشد قارچ در این وسایل باشد.
۴. هنگام شستشوی کودک از دستکش استفاده نکنید زیرا می تواند منبع میکروب باشد. سر و بدن کودک را با دست هایتان خوب بشویید.
۵. بعد از اتمام حمام، حوله کودک را در هوای آزاد یا نزدیک منبع گرمایشی پهن کنید تا خشک شود.
۶. حوله کودک را با سایر حوله ها یا لباس افراد خانواده نشویید.
۷. باکتری ها در دمای زیر ۶۰ درجه همچنان زنده می مانند پس بهتر است لباس کودکان را جداگانه در دمای بالای ۶۰ درجه بشویید.
۸. حتی وقتی لباس نو برای کودک می خرید، قبل از به تن کردنش، لباس نو را بشویید.
ترجمه: سمیه مقصودعلی
منبع : persianpersia.com