
آکاآپ: مادرانی که نوزاد تازه متولد شده دارند باید بهترین و بدترین حالت های خواب نوزاد را بدانند تا در خواب برای فرزندشان مشکلات و خطراتی ایجاد نشود. اینکه نوزاد باید به چه حالتی بخوابد تا موقع خواب اذیت نشود، راحت نفس بکشد، زود از خواب بیدار نشود، در خواب غلت نخورد و راه تنفسی وی مسدود نشود و … از نکاتی است که والدین و بخصوص مادران موقع خواب نوزاد باید به آنها توجه نمایند. در ادامه به شما خواهیم گفت که بهترین حالت خوابیدن نوزاد به چه صورت است
شاید به عنوان یک مادر جوان و فردی که اولین فرزند خود را به دنیا می آورد به راهنمایی برای بزرگ کردن کودک نیاز داشته باشید .یکی از مواردی که باید به آن توجه داشت نحوه خواباندن کودک برای جلوگیری از سندروم مرگ ناگهانی است بنابراین اطمینان از ایمن خوابیدن کودک اهمیت دارد. در ادامه این مقاله از مجموعه مقالات مراقبت از کودک آکا, انواع حالت های خواباندن کودک به همراه معایب و مزایا را بیان میکنیم که در مراقبت از کودک در دوران نوزادی به شدت اهمیت دارد. با ما همراه باشید.
ابتدا تصمیم داریم برخی اقدامات ایمنی ، برای اطمینان از خواب مفید برای را بیان کنیم و در نهایت به بهترین حالت خواب کودک بپردازیم.
اقدامات لازم برای خواب ایمن کودک:
راهنمای انتخاب تختخواب مناسب برای نوزاد
به تازگی دولت امریکا استفاده از گهوارههایی با دیواره متحرک را ممنوع کرده است، زیرا این نوع از تختخوابها در دهههای گذشته منجر به مرگ بیش از 30 نوزاد شده بود. اگر تخت جدیدی میخرید، تختخوابی را انتخاب کنید که دیوارهای ثابت دارد و نردههای آن از یکدیگر شش سانتیمتر فاصله داشته باشد. اگر از قبل تختخوابی با دیوارههای متحرک دارید، آنها را ثابت کنید. دقت کنید که تختخواب و یا گهواره نوزاد نزدیک پنجره، پرده، پردهکرکره، رومیزی یا رختکن نباشد تا از خطرات افتادن و آویزان شدن او پیشگیری شود. اگر از تخت دست دوم استفاده میکنید، مطمئن شوید که وضعیت درستی دارد و سالم است. اگر بخشی از آن گم شده، آسیب دیده یا شکسته است یا بیش از ده سال عمر دارد، ایمنی را رعایت کنید و یک تخت جدید تهیه کنید.
انتخاب روتختی مناسب برای نوزاد
وقتی نوبت به تزیینات تخت میرسد به خاطر داشته باشید که کم هم زیاد است. انجمن پزشکان کودکان امریکا توصیه میکند که درون تخت نوزاد جز تشک و رو تشکی با اندازه مناسب نباید چیز دیگری باشد، تا یکسالگی نوزاد روی تخت او پتو، بالشت یا اسباببازی قرار ندهید. اگر می خواهید زیر سر او یک بالشت کوچک قرار دهید، سعی کنید از الیاف طبیعی و بدون پرز باشد، ارتفاع و سفتی آن را نیز مد نظر قرار دهید، فراموش نکنید که فقط تا زمانی می توانید از بالشت کوچک استفاده کنید که کودک تان توانایی ایستادن پیدا نکرده باشد، زیرا در این صورت می تواند از آن به جای پله استفاده کند و خود را از تخت بیرون بیاندازد.
پیشگیری از خطر سندرم مرگ ناگهانی نوزاد
سندرم مرگ ناگهانی نوزادان و دیگر مرگهای غیرمنتظره و ناگهانی نوزاد به هنگام خواب مثل خفگی، حلقآویز شدن و به دام افتادن، حوادث ناگواری است که هر ساله یک درصد از نوزادان را تحت تاثیر قرار میدهد. وقتی نوبت به محیط خواب نوزاد میرسد، برای کاهش خطرات باید بسیار محتاط باشید. به همین دلیل به توصیه های مربوط به اتاق خواب نوزاد توجه کنید:
- همیشه نوزاد را به پشت و روی سطح سفت بخوابانید.
- در شش ماه اول نوزاد را در تخت، سبد یا گهواره ای نزدیک به تخت خودتان بخوابانید. زیرا نوزاد در شش ماه اول در برابر سندرم مرگ ناگهانی به شدت آسیبپذیر است و شما باید طور کامل او را تحت نظر داشته باشید.
- هرگز درون اتاق نوزاد و یا حتی درون اتاق های دیگر خانه نیز سیگار نکشید. دود آتش و یا هرگونه دودی نباید به اطراف او نزدیک شود.
- در تخت یا جای خواب نوزاد، جز تشک سفت و روتشکی هیچ چیز دیگری قرار ندهید.
استفاده از پستانک برای پیشگیری از خطر سندرم مرگ ناگهانی نوزاد
مواردی که قبل از خوابیدن باید به آنها توجه کنید:
- بر خواب او نظارت کنید، تخت، لباس و دمای اتاق را بررسی کنید.
- با الگوی خواب فرزندتان آشنا شوید. نوزادان خواب شلوغ و پرتحرکی دارند. آنان هر شب حدود ده بار بیدار میشوند و (امیدواریم) به خواب بروند. یادگیری ویژگیهای ذاتی نوزاد به شما کمک میکند که متوجه مشکلات او شوید. بطور مثال اگر نوزادتان عادت دارد شب ها برای شیر خوردن 4 بار بیدار شود، اگر 3 بار بیدار شد، باید عوامل آن را بررسی کنید تا از وجود هرگونه مشکل اطمینان پیدا کنید.
- قبل از خوابیدن، ماهیچههای گردن نوزاد را تقویت کنید. نوزاد را برای مدتی روی شکمش بخوابانید. این عمل به تقویت ماهیچههای گردن او کمک میکند تا بتواند بهتر از سر خود حمایت کند.
- دمای مناسب اتاق را تنظیم کنید. متخصصان میگویند: نوزادان در محیط گرم بطور عمیق میخوابند و احتمال بیدار شدن آنان کمتر است. از آنچه خودتان برای خواب میپوشید، یک لایه بیشتر به فرزندتان بپوشانید. در زمستان دمای اتاق او را 20 تا 27 و در تابستان وقتی لباس کمتری به تن دارد 17 تا 21 درجه سانتیگراد تنظیم کنید.
سر کودک را نپوشانید:
پتو باید سینه کودک و بازوها را بپوشاند تا از انتقال پتو روی سر و در نتیجه از خفگی جلوگیری شود. انجمن پزشکان اطفال آمریکا کیسه خواب بچه را به عنوان یک نوع رختخواب برای گرم نگه داشتن کودک بدون پوشاندن سر توصیه می کند.
کودک را بیش از حد گرم نکنید :
کودکان باید برای خوابیدن لباس های سبکی بپوشند. با لمس کودک می توانید متوجه سرد و گرمی او شوید .
از پستانک در زمان خواب استفاده کنید :
آکادمی امراض کودکان آمریکایی معتقدند پستانک می تواند از سندروم مرگ ناگهانی جلوگیری کند. با این حال کودک را وادار به خوردن پستانک نکنید. اگر کودک از سینه مادر تغذیه می کند معمولا حدود سه تا چهار هفته طول می کشد تا بتواند با شرایط عادت کند.
واکسیناسیون را به موقع انجام دهید:
تحقیقات انجام شده درباره ایمن سازی واکسن های دیفتری کزاز، سیاه سرفه نشان می دهد با افزایش ایمن سازی مرگ و میر کاهش می یابد. .
محیط خواب خوب ایجاد کنید:
بسیار حائز اهمیت است که دمای محیط خواب را حدود 20 درجه سانتیگراد برای کودکان خنک نگه دارید.
از تکنولوژی استفاده کنید:
چنانچه در نمناک اشاره شده است اگر نگران وضعیت خواب کودک هستید ، به خصوص وقتی در یک اتاق جداگانه می خوابید ، از مانیتورهای وای فای یا هشدار دهنده ها برای نظارت بر وضعیت خواب و نیز علایم حیاتی کودک استفاده کنید.
از محصولاتی که مدعی جلوگیری یا کاهش سندروم مرگ ناگهانی نوزاد هستند استفاده نکنید :
این مورد از لحاظ علمی بسیار مهم است، هیچ راهی برای جلوگیری از سندروم مرگ ناگهانی وجود ندارد.تمام راه کارها و نحوه خواباندن نوزاد یا سایر محصولاتی که ادعا می کنند ثابت نشده اند.برعکس، چندین حادثه بر اثر استفاده از این محصولات رخ داده است.
اتاق مشترک با کودک داشته باشید:
ممکن است داخل اتاق خود ، کودکتان را بخوابانید و شیردهید تا راحت تر باشید در این صورت تختی که بچه در آن می خوابد باید به والدین نزدیک تر باشد.
روی یک تخت با کودک مشترک نخوابید :
متخصصان پیشنهاد می کنند که کودکان در حالت ایده آل نباید با والدین، بزرگسالان، خواهر و برادر و یا سایر بچه ها روی یک تخت بخوابند حتی دو قلوها یا چند قلوها را هم می توان جداگانه خواباند . به خصوص اگر دارویی مصرف می کنید که منجر به خواب عمیق می شود روی یک تخت خواب با نوزادتان نخوابید.
بهترین حالت نوزاد برای خواب چه حالتی است ؟
خواباندن نوزاد بر روی کمر :
نوزاد سالم تازه متولد شده باید برای چرت زدن ، استراحت طولانی مدت و خواب شب روی کمر خوابانده شود زیرا با خواباندن نوزاد روی کمر ، مجاری هوایی باز می ماند و خطر سندروم مرگ ناگهانی نوزاد کاهش پیدا می کند.موسسه ملی بهداشت کودک آمریکا این حالت را بهترین مدل خوابیدن نوزاد معرفی کرده است زیرا حدود 50 در صد خطر سندروم مرگ ناگهانی را کاهش می دهد.
خطرات خواباندن نوزاد بر روی کمر :
اگر نوزاد طولانی مدت روی کمر بخوابد ممکن است منجر به سرصافی یا پلاژیوسفالی و یا حتی سر پهن نوزاد شود اما خوشبختانه جای نگرانی نیست زیرا با گذاشت زمان و برخی درمان های ساده و تغییر حالت خواب سر نوزاد به حالت طبیعی باز می گردد. در ادامه تکنیک هایی برای جلوگیری از بروز چنین شرایطی بیان شده است :
- در زمان بیداری کودک ، او را چند دقیقه ای روی شکم بخوابانید.
- گاهی برای استراحت کودک را به پهلو بخوابانید.
- کودک را کمتر در گهواره و صندلی ماشین بخوابانید.
- کودک را بیشتر در آغوش بگیرید.
- گاهی در گهواره جهت خوابیدن کودک را تغییر دهید.
خواباندن روی شکم :
نظریه های متعددی باعث می شود که والدین از خواباندن کودک بر روی شکم صرف نظر کنند زیرا این مدل خواباندن روی فک کودک فشار وارد می کند و با کاهش راه تنفسی ، تنفس را محدود می کند.
ممکن است در موقعیت مستعد، صورت بسیار نزدیک با پتو قرار بگیرد و راه تنفسی کاهش یابد علاوه براین با خواباندن کودک روی تشک خیلی نرم احتمال خفگی کودک وجود دارد یا ممکن است میکروب های موجود روی تشک از طریق تنفس وارد بدن او شوند.
چه زمانی کودکان می توانند روی شکم بخوابند؟
در برخی موارد نادر پزشکان به دلیل بیماری کودک به والدین توصیه می کنند که کودک را به جای کمر روی شکم قرار دهند.
برخی پزشکان بر این باورند خواباندن کودک روی شکم در صورتی خوب است که رفلاکس شدید معده یا ناهنجاری های راه تنفسی مانند سندرم پیر رابین دارند که منجر به مشکلات تنفسی حاد می شود. خاطرنشان می شود ، هیچ مطالعه جدیدی در این زمینه صورت نگرفت. البته ارائه کنندگان خدمات بهداشت باید قبل از توصیه ، منافع و خطرات بالقوه را در نظر بگیرند.
یکی دیگر از مهم ترین دلایل خواباندن کودک روی شکم استفراغ کردن آنها است . به این دلیل پزشکان معتقدند اگر کودک هنگام خوابیدن، روی کمر استفراغ کند، بسیار خطرناک تر خواهد بود زیرا به دلیل نداشتن قدرت کافی برای چرخاندن سر، کودک در اثر استفراغ خفه می شود.
با این حال، کودکانی که روی کمر می خوابند ممکن است به سختی سرشان را برگردانند و محتویات معده را استفراغ کنند.علاوه بر این به رفع درد قولنج کودک با فاصله لازم بین خواب و غذا کمک می کند.
خواباندن کودک به پهلو:
به پهلو خواباندن کودکان چندان ایمن نیست زیرا ممکن است خطر مرگ ناگهانی کودک را افزایش دهد.
علاوه بر وضعیت خوب و بد خوابیدن، باید در مورد شیوه های خواب نیز بدانید که ممکن است منجر به مرگ ناگهانی در نوزادان شود.
اقداماتی که ممکن است منجر به مرگ ناگهانی نوزاد شود:
- خواباندن بدون توجه کودک روی شکم و یا پهلو.
- قرار دادن کودک روی سطوح نرم مانند تشک، مبل، بالش یا پشم گوسفند، بدون حضور والدین.
- پوشاندن سر و یا چهره کودک با رختخواب، که ممکن است باعث خفگی و گرمی بیش از حد او شود.
- سیگار کشیدن در دوران بارداری یا پس از زایمان.
مرگ ناگهانی کودک ریسک قابل توجهی دارد و باید زمانی را برای اطمینان از سلامت خواب نوزاد در نظر بگیرید.