موی پیشانی نوزاد در بسیاری از نوزادان تازه متولد شده دیده می شود. موهای زائد در دوران جنینی رشد میکنند و کارکردهای بسیار زیادی برای جنین دارند. این پوشش مویی در هفتههای آخر بارداری از بین میرود اما ممکن است که در برخی از نوزادان (مخصوصا نوزادان نارس) پوشش مو از بین نرفته باشد.باید بدانید این موها به تدریج از بین میروند و و نیاز به انجام هیچ کار خاصی ندارند.
اما برخی از والدین برای موهای زائد نوزاد خود نگران هستند و اقدام به کارهای خطرناکی همچون ساییدن مو و وکس کردن میکنند. در حالی که این کارها با عواقب جبران ناپذیری همراه میباشد. در ادامه مقاله به بررسی کامل موی پیشانی نوزاد میپردازیم.
رابطه پرمویی و سوزش سر دل در بارداری
اگر از ژنتیک و نژاد بگذریم یکی از دلایل پر موشدن نوزاد استروژن زیاد بدن مادر است. مطالعات جدید نشان می دهند بین سوزش سردل (ترش کردن) مادران باردار و پرمویی نوزادان رابطه عجیبی وجود دارد. در این پژوهش که توسط محققان دانشگاه جان هاپکینز آمریکا انجام شده است ۶۴زن باردار در دوران بارداری مورد پژوهش قرار گرفته اند. از این زنان خواسته شده است تا شدت نشانه های سوزش سردل خود را درجه بندی کنند. زمانی که این زنان نوزادان خود را به دنیا آوردند؛ دو ناظر مستقل انبوهی موی نوزادان را با استفاده و بررسی عکس هایی که هنگام تولد از آنها گرفته شده بود، درجه بندی کردند. از ۲۸ زنی که سوزش سردل متوسط تا شدید داشتند، ۸۲ درصد آن ها نوزادانی به دنیا آوردند که موی سرشان بیشتر از حد معمول بود. از ۱۲ زنی که سوزش سردل نداشتند، ۸۳ درصد آن ها نوزادانی با موی بسیار کم یا در حد هیچ به دنیا آورده بودند. محققان به این نتیجه رسیده اند زنانی که در بارداری سوزش سردل دارند، مقدار استروژن بدن آن ها کمی بیش از کسانی است که سوزش سردل ندارند. استروژن باعث شل شدن اسفنکتر انتهای مری به دستگاه گوارش شده و باعث می شود که اسید معده به مری برگردد و باعث سوزش سردل شود. استروژن همان هورمونی است که در دوران جنینی باعث رشد موها میشود.
علت وجود موهای زیاد در بدن و پیشانی نوزاد:
وجود یک لایه نازک مو و کرک مانند بر روی پیشانی و بعضی ديگر از بخش های بدن نوزادان تازه متولد شده کاملاً عادی است که این بخاطر این است که بدن جنین در رحم مادر از نوعی کرک پوشیده شده است کرک هایی که غالبا پیش از ولادت می ریزند. هنگامی که نوزاد زودتر از موعدمتولد می شود بدنش هنوز پر از مو است، زیرا هنوز کرکهای جنینی فرصتی برای ریختن پیدا نکرده اند.
زمان ریختن موهای اضافی بدن و پپیشانی چه موقع است؟
این مسئله امکان دارد باعث نگرانی بعضی از مادران شود و از ما سوال میپرسند که موهای پیشانی چه زمانی میریزد که ما باید بگوییم این کرکها یا موهای اضافی بدن و پیشانی چند هفته پس از تولد بتدریج می ریزند و موهای جدید جایگزین می شوند.
فواید وجود موهای پیشانی و بدن نوزاد:
تنظیم دمای بدن جنین
پوشش مویی، بدن جنین را گرم نگه میدارد و به تنظیم دمای بدن او در داخل رحم کمک میکند. این پوشش مویی تا زمانی که جنین شروع به وزن گیری کند و چربی در زیر پوست جمع شود، بدن را گرم نگه میدارد.
محافظت از پوست
جنین در داخل رحم مادردرون یک کیسه قرار دارد که اطراف آن را مایعی به نام آمنیوتیک فرا گرفته است. در معرض این مایع قرار گرفتن، پوست و دمای بدن جنین را تحت تاثیر قرار میدهد. به همین دلیل یک مایع سفید و چرب بر روی پوست جنین قرار میگیرد تا مانع از تماس مایع آمنیوتیک با پوست شود و برای اینکه مایع سفید رنگ به پوست بچسبد، نیاز به پوشش مویی دارد. با نزدیک شدن زمان زایمان، پوشش مو و لایه سفید رنگ از بین میرود و پوست جنین با مایع آمنیوتیک تماس پیدا میکند.
تحریک رشد جنین
تحقیقات نشان داده است که پوشش موی پیشانی نوزاد و بدنش، به تحریک رشد جنین و کاهش استرس در داخل بدن کمک زیادی میکند.
ارتباط زمان تولد و ميزان موهای زاید:
بین زمان تولد و ميزان مو بدن رابطه کلی قرار دارد
- نوزادانی که در هفته 37 تا 42 موهای زائد بسیار اندکی دارند.
- نوزادانی که پس از هفته 42 متولد میشوند تقریباً می توان گفت که اصلاً مو زائدی بر روی بدن خود ندارند.
- نوزادان زودرس که پیش از هفته 37 متولد میشوند موی زاید بیشتری دارند.
ارتباط رنگ پوست و میزان موهای زائد:
- نوزادانی که پوست روشنی دارند، موهای صورت و بدنشان هم بور و بی رنگ می باشد.
- نوزادانی که پوست تیره ای دارند، مو بدن و صورت شان هم تیره و زیاد است.
روش از بین بردن موی پیشانی نوزاد
برای از بین بردن موهای زائد نوزاد، نیاز به انجام هیچ کار خاصی نیست و بهتر است که تنها صبر کنید چرا که موهای بدن نوزاد بالاخره از بین میروند. این روند ممکن است از چند روز تا چند ماه طول بکشد. برخی از والدین فکر میکنند که با ساییدن موها، میتوان آنها را از بین برد. در حالی که با توجه به حساس بودن سر و پوست نوزاد، این کار به هیچ عنوان توصیه نمیشود. همچنین به هیچ وجه از وکس و تیغ برای برداشتن موهای نوزاد استفاده نکنید چرا که این کار عواقب جبران ناپذیری برای نوزاد به همراه دارد. موهای بدن نوزاد به خودی خود از بین میروند و نیاز به انجام هیچ کار اشتباهی نیست.