آکاایران: رابطه آلرژی غذایی کودکان با اضطراب آنها
برای والدین عزیز که در پی بهترین ها برای تربیت و پرورش فرزندان خود هستند در بخش کودکان و والدین پورتال رنگی مطالب مطابق علم روز در زمین های مختلف را گردآوری و منتشر می کنیم که در این مقاله در مورد حساسیت غذایی کودکان صحبت کرده ایم.
ارتباط بیـن آلـرژی غـذایـی و اضطـراب دوران کـودکـی
میزان ابتلا به آلرژی غذایی در ایالات متحده با تخمین های اخیر ۸ درصد است و به طور فزاینده ای رو به افزایش است. محققان ۸۰ کودک مبتلابه آلرژی غذایی در سنین بین ۴ تا ۱۲ سال و به طور متوسط ۸ ساله را موردمطالعه قراردادند. همچنین آسم را در میان کودکان تحت کنترل قراردادند زیرا اختلالات اضطراب و خلق وخو، در میان جوانان مبتلابه آسم شایع تر است.
سطح اضطراب در افرادی که دارای منابع مالی کمتری هستند رو به افزایش است و نشانه های اضطراب در کودکان و مراقبین آن ها بیشتر است. نتایج نشان می دهد که آلرژی غذایی به ویژه به اضطراب اجتماعی و ترس از روابط اجتماعی مرتبط است. زیرا مدیریت یک وضعیت بالقوه تهدیدکننده زندگی، ممکن است موجب اضطراب شود و بعضی از کودکان ممکن است اضطراب اجتماعی بیشتری در مورد” متفاوت بودن “از سایر کودکان بسته به سن آن ها دارا باشند.
بسیار ارزشمند است که ارتباط اضطراب با آلرژی غذایی را در بین نوجوانان و جوانان بررسی کنیم، زیرا این گروه سنی در اوج ریسک ابتلا به افسردگی قرار دارند، بخصوص که اضطراب اوایل دوران جوانی با افزایش خطر ابتلا به افسردگی همراه است.
با شیوع بالای آلرژی های غذایی امروزه، آموزش و پرورش در مدارس همچنان باید به عنوان یک اولویت مهم قرار گیرد. با توجه به ارتباط قوی بین آلرژی غذایی و اضطراب اجتماعی در کودکان، بررسی های آینده مربوط به رابطه سلامت روان با سلامت مواد غذایی نیز در تنظیمات بالینی، مدرسه و جامعه ضروری است که می تواند در جهت توسعه مداخلات کمک کننده باشد.
آلرژی غذایی:
ممکن است شما با دیدن یک دسر خوشمزه تحریک شوید ناخنکی به آن بزنید ولی وقتی میفهمید که آن دسر با بادام زمینی درست شده یاد حساسیت خود به بادام زمینی افتاده و قید آن را میزنید.
غالبا این غذاها هستند که باعث آلرژی غذایی میشوند :
• بادام زمینی و دیگر آجیل ها
• غذاهای دریایی از جمله میگو
• شیر ، به ویژه شیر گاو
• تخم مرغ
• سویا
• برخی میوه جات مانند کیوی و توت فرنگی
حساسیت غذایی چیست؟
حساسیت های غذایی زمانی رخ می دهد که سیستم ایمنی بدن شما دچار اشتباه میشود. در حالت طبیعی سیستم ایمنی بدن وظیفه مقابله در برابر میکروبها و کلا همه بیماریها را دارد و در برابر این آنتی ژن ها تولید ماده ای به نام آنتی بادی را میکند که این ماده خود را به شکل التهاب نشان میدهد. ولی گاهی همین سیستم ایمنی ماده غذایی خاصی را به شکل دشمن دیده، آن را خطرناک دانسته و در برابر آن واکنش نشان داده و آنتی بادی تولید میکند. این تولید آنتی بادی در بدن با التهاب همراه بوده که میتواند از یک آبریزش ساده شروع شده و در نهایت حتی در صورت تماس مداوم با ماده آلرژی زا به شوک و مرگ بینجامد.
این ماده آلرژی زا میتواند گرده گیاهان ، مواد غذایی و یا برخی داروها ( مانند پنی سیلین ) باشد . بنابراین ماده ایجاد کننده آلرژی به خودی خود خطرناک نیست بلکه واکنش سیستم ایمنی بدن به آن است که میتواند خطرناک باشد.
یک واکنش حساسیت زا چیست؟
هیستامین یکی از مواد تولید شده توسط سیستم ایمنی است که در موارد ایجاد حساسیت باعث می شود که علائم آن به چشم یک فرد ، بینی ، گلو ، دستگاه تنفس ، پوست و دستگاه گوارش وی اثر کند. فرد مبتلا به حساسیت غذایی می تواند یک واکنش خفیف و یا شدید را از خود نشان دهد. برخی از علایم اولیه ای که یک فرد دچار یک واکنش آلرژیک می تواند ایجاد کند شامل آبریزش بینی ، جوش های پوستی خارش دار مثل کهیر ، یا احساس سوزن سوزن شدن در زبان و یا لبها است.
نشانه های دیگر عبارتند از :
• خشن شدن صدا
• خس خس سینه
• سرفه
• تهوع
• استفراغ
• درد معده
• اسهال
در موارد جدی تر ، یک آلرژی غذایی می تواند حتی منجر به شوک و کما شود. این واکنش حساسیتی ناگهانی و شدید است و می تواند همه اعضای بدن شامل پوست ، تنفس ، هضم ، قلب و رگ های خونی را درگیر کند. فشار خون فرد می تواند افت کرده ، مجراهای تنفسی باریک شده و زبان متورم شود.
بسیاری از کودکان همزمان آلرژی به شیر و تخم مرغ را بصورت خفیف دارند. اما آلرژی شدید به مواد غذایی مانند بادام زمینی و برخی میوه ها و انواع خاصی از ماهی و میگو معمولا در سنین بالاتر روی میدهد.
چگونه میتوانید بفهمید که شما آلرژی دارید یا نه؟
پزشکان معتقدند که حساسیت ها می توانند ارثی باشند و این بدین معناست که اگر پدر و مادر خود و یا دیگر خویشاوندان نزدیک آنها دارای آلرژی های خاصی نظیر تب یونجه بودند، شما بیشتر احتمال ابتلا به آلرژی را دارید. بعضی از بچه ها با حساسیت به غذاهای معینی به دنیا می آیند ، در حالی که برخی دیگر دچار آلرژی های غذایی به مرور زمان میشوند که این ممکن است به خاطر محیط اطراف فرد یا تغییر در بدن آنها با افزایش سن باشد.
بسیاری از مردم هم به یک ماده غذایی خاص واکنش تلاش می کنند در صورتیکه در حقیقت به آن ماده حساسیت ندارند بلکه در حقیقت این دستگاه گوارش آنهاست که قابلیت هضم آن ماده خاص را ندارد و سیستم ایمنی آنها هیچگونه آنتی بادی یا هیستامینی بر علیه آن ماده غذایی تولید نمیکند. به عنوان مثال ، افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز که با مصرف شیر و لبنیات دچار درد شکم و اسهال میشوند در حقیقت به شیر حساسیت ندارند بلکه دستگاه گوارش آنها توانایی قند موجود در شیر را ندارد ، پس با مصرف شیر کم لاکتوز میتوانند براحتی شیر را روزانه مصرف کنند.
چه زمان به پزشک مراجعه شود:
اگر شما فکر می کنید ممکن است به یک ماده غذایی خاص آلرژی دارید ، اجازه دهید یک پزشک شما رامعاینه کند.
اگر دکتر شما فکر می کند شما ممکن است حساسیت غذایی داشته باشید ، او به احتمال زیاد شمارا نزد یک دکتر متخصص آلرژی می فرستد . متخصص آلرژی ، از شما در مورد واکنش های گذشته در زمان خوردن غذا سوال کرده و از علائمی از قبیل کهیر طول کشیده میپرسد. از طرفی ممکن است در مورد اینکه آیا کس دیگری در خانواده شما تا به حال آلرژی غذایی یا حساسیت های دیگر مثل اگزما یا آسم داشته بپرسد.
در ضمن شاید انجام یک تست پوستی را هم لازم بداند. این تست از دیدن این که چگونه بدن شما به مقدار بسیار کمی از مواد غذایی که برایتان مشکل ساز میشود بهره میگیرد. پزشک متخصص آلرژی ، از عصاره مایع این مواد غذایی استفاده کند و این تست را معمولا در آزمایشگاه تخصصی آلرژی انجام میدهد.
حساسیت های غذایی چگونه درمان می شود؟
هیچ داروی خاصی برای حساسیت های غذایی موجود نیست.
بهترین درمان این است که به سادگی با جلوگیری از خوردن آن مواد غذایی و هر نوع غذا یا نوشیدنی که حاوی آن مواد غذایی آلرژی زا است از بروز حساسیت در خود جلوگیری کنیم.
یکی از راه های مهم خواندن برچسب مواد غذایی است. هر غذاهایی که ممکن است واکنش آلرژیک کند و احتمالا شما به آن حساسیت دارید را هرگز مصرف نکنید.
پزشکان و مراکز آلرژی نیز می توانند با ارائه فهرستی از غذاهای سالم و یا آلرژی زا به شما کمک کنند .
منبع : https:portal-rangi.com