آکاایران: قرص های اورژانسی جلوگیری از بارداری
بسیاری از زوج ها که صاحب چند فرزند هستند و دیگر فرزندی نمی خواهند در مورد راه های پیشگیری از بارداری اطلاعات کافی ندارند و برخی از آنهاهم در عین حال که از روش های پیشگیری استفاده می کنند باز هم باردار می شوند! آمادگی نداشتن برای بچه دار شدن مشکلات بسیاری را برای گروهی از زوج های جوان ایجاد می کند. پس اگر در سنین جوانی هستید باید اطلاعات تان را راجع به راه های پیشگیری کامل کنید.
گاهی در اثر پاره شدن کاندوم و یا تماس منقطع ناموفق مقداری مایع منی به داخل واژن ریخته شده و موجبات هراس و سر درگمی طرفین را برای جلوگیری از بارداری فراهم آورده است. روش زیر تا حد زیادی به شما یاری خواهد رساند :
قرصهایی ساخته شده اند که درصورتی که درعرض 72 ساعت (سه روز) پس از مقاربت خورده شوند می توانند از بارداری جلوگیری کنند. این قرصها اصطلاحا به نام قرص صبح روز بعد (Morning after pill) معروف می باشند . این قرصها بعلت داشتن مقادیر زیاد هورمون ، اثر ضد بارداری خود را تلاش می کنند . در صورتی که این قرصها بعد از مقاربت ، هر چه سریعتر خورده شوند(مخصوصا در 24 ساعت اول) اثر بیشتری خواهند داشت.
روش های جلوگیری از بارداری به روش های هورمونی و غیرهورمونی تقسیم می شوند. از روش های هورمونی می توان به انواع قرص های ضدبارداری اشاره کرد که در دنیا شایع ترین روش جلوگیری به شمار می روند به طوری که حدود 60 درصد از خانم های متاهل در کل دنیا از این روش استفاده می کنند.
قرص های ضد بارداری شایع روش پیشگیری هستند
اگر فردی تمایل به بارداری ندارد، از کاندوم یا روش پیشگیری منقطع(طبیعی) استفاده می کند و متوجه ورود مایع منی یا داخل واژن میشود و نیز زمانی که زوجین از هیچ روشی استفاده نمی کنند و پس از نزدیکی تصمیم به جلوگیری می گیرند این روش قابل استفاده است.
رایجترین روش اورژانسی، قرص های ضدبارداری می باشند.
قرص های ضد بارداری اضطراری ( ECP) که قرص صبح بعد نیز نامیده میشود.
زمان ونحوه استفاده از قرص های ضد بارداری :
فرد باید در اولین فرصت ( 24 ساعت اول پس از نزدیکی و نهایتا تا 120 ساعت)، قرص ها را مصرف کند:
- قرص های LD:4 عدد قرص LD و 12 ساعت بعد 4 عدد دیگر
- قرص های HD:2 عدد قرص HD و 12 ساعت بعد 4 عدد دیگر
- قرص های تری فازیک:2 عدد قرص سفید رنگ و 12 ساعت بعد 2 عدد دیگر
- قرص های پروژسترونی :2 عدد باهم ( نیازی به تکرار ندارد)
مکانیسم: نامناسب شدن اندومتر برای لانه گزینی، کاهش قدرت نفوذ اسپرم و کاهش تحرک لوله ها ی رحم هستند. میزان شکست این روش 2 درصد است.
اگر با خوردن قرص ضد بارداری دچار حالت تهوع شدم چکار کنم؟
قرص های ترکیبی باعث حالت تهوع و استفراغ میشود. در صورتیکه فرد بعد از دو ساعت بعد از خوردن قرص های ترکیبی استفراغ کرد، باید در اولین فرصت قرص ها را تکرار کند و قرص های نوبت بعدی را نیز 12 ساعت بعد میل کند. اما اگر بیشتر از 2 ساعت گذشته باشد و فرد دچار استفراغ شد نیاز به تکرار قرص ها ندارد چرا که در این فاصله قرص ها جذب خون شده اند. برای جلوگیری از تهوع و استفراغ می توان از یک آمپول عضلانی B6 یا قرص B6 هر 6 ساعت یکبار استفاده کرد.
قطعیت روش:
نشانه هایی مبنی بر این که پیشگیری موفق بوده و یا نه موجود نیست. قاعدگی ممکن است بموقع و یا چند روز زودتر و یا دیرتر رخ دهد. احتمال بروز لکه بینی و خونریزی بیشتر از حد معمول نیز وجود داردو اما اگر قاعدگی رخ نداد باید به پزشک مراجعه کرده و از نظر وجود حاملگی بررسی شود.
کاری که باید پس از روش قرص های ضدبارداری اورژانسی انجام دهید:
بعد از مصرف قرص ها، باید تا شروع قاعدگی بعدی از یک روش پیشگیری مثل کاندوم استفاده نمود.
تذکر اول: اگر با وجود مصرف این قرص ها حاملگی رخ دهد مصرف این قرص ها منجر به سقط جنین نمی شود.
تذکر دوم: اگر بعد از مصرف قرص ها، نزدیکی فاقد پیشگیری انجام شود قرص های مصرف شده از بارداری جلوگیری نمی کند و نیز برای جنین تراتوژن نمی باشد.
تذکر سوم: روش های اورژانسی نباید به طور مکرر برای جلوگیری از بارداری استفاده شود. زیرا دوز هورمون در این قرص ها بالاست.
IUD جهت پیشگیری اورژانسی از بارداری:
از این روش باید برای جلوگیری از بارداری در 5 روز اول پس از نزدیکی در داخل رحم کار گذاشته شود. مکانیسم آن ایجاد التهاب در داخل اندومتر، نامناسب شدن اندومتر جهت لاته گزینی و جلوگیری از لقاح می باشد. مزیت استفاده از IUD آن است که فرد در صورت تمایل می تواند تا 10 سال آنرا استفاده کند
بهترین زمان استفاده از قرص های ضد بارداری
منبع :