خواب نوزاد و کودک در کنار تغذیه او می تواند نقش مهمی در رشد و تکامل وی داشته باشد. همینطور این مسئله برای مادر کودک در زمان بارداری نیز صدق می کند. لوازم استراحت مادر و کودک به دلیل تماس طولانی مدت با بدن آنها می بایست به صورت دقیق و با وسواس زیاد انتخاب شوند تا خدایی نکرده به کودک دلبندتان آسیبی وارد نکنند.
در ادامه به بررسی تاثیر انواع بالش خواب نوزاد و کودک به کیفیت خواب و شکل گیری بدن آنها می پردازیم و به شما خواهیم گفت که انواع بالش های بارداری برای مادر چه تاثیری در بدن او و راحتی خواب مادر باردار خواهند داشت.
البته اگر به دنبال تاثیر استفاده از بالش های بارداری در سلامت کودک هستید، مقاله "بررسی تاثیر استفاده از بالشت های فرم دهی سر و بارداری و تشک لبه دار در سلامت نوزاد" را به صورت کامل مطالعه کنید.
بالش فرم دهی سر کودک
جمجمه نوزاد معمولا تا سن 10 الی 12 ماهگی بسیار قابل انعطاف پذیری و نرم است تا مغز کودک بتواند داخل جمجمه رشد و تکامل پیدا کند. به همین دلیل نباید کودک را دائما بر روی یک سطح صاف و در حالت خاصی قرار داد، زیرا با این کار باعث صاف شدن سر کودک در بخشی از جمجمه او می شوید که تاثیرات ظاهری و جسمی نا مناسبی در آینده او خواهد داشت. این مشکل که به آن سندروم سر تخت نیز می گویند در بین کودکانی که جمجمه نرم تری دارند بسیار شایع تر است.
یکی از روش هایی که جهت جلوگیری از این مشکل پیشنهاد می گردد استفاده از بالش فرم دهی سر نوزاد می باشد. این بالش در مرکز آن دارای یک سوراخ است که سر نوزاد در آن قرار گرفته و از ایجاد سندروم سر تخت جلوگیری می کند. در انتخاب این بالش ها باید به این نکته دقت داشته باشید که به جهت قرار گیری این بالش در تماس با سر کودک در بیشتر ساعات شبانه روز، می بایست حتما جنس این بالش از الیاف ضد حساسیت و متریال به کار رفته در آن به گونه ای باشد که پرز ندهد و نیز به اندازه ای نرم باشد که سر کودک را اذیت نکرده و کودک کاملا قابلیت چرخش سر در آن را داشته باشد.
بالش بارداری
در ماه های انتهایی بارداری ممکن است به دلایل مختلف که عمدتا تاثیر گرفته از تغییر شکل بدن مادر هستند، مشکلاتی مانند بی خوابی، کمردرد، گردن درد و مشکلات گوارشی برای مادر ایجاد شود. قسمت عمده ای از این مشکلات به این دلیل است که مادر در هنگام خواب آرامش کافی را ندارد و به خاطر تغییرات ظاهری و بدنی امکان راحت خوابیدن را ندارد. در این حالت ممکن است در هر حالتی برای خوابیدن راحتی و آرامش وجود نداشته باشد و مادر خسته و حتی دچار بدن درد های ناشی از همین تغییر حالت های خواب شود.
این بی خوابی ها ممکن است روزهای زیادی شرایط را برای مادر سخت و سخت تر کند اما با استفاده از بالش های بارداری مناسب و قرار گیری بدن مادر در حالت مناسب، به راحتی آب خوردن این مشکلات از بین می روند. در این شرایط یک بالش بارداری مناسب می تواند به طور کلی شرایط را عوض کند و نجات بخش مادر باشد و بی خوابی های شبانه و بدن درد ها و حتی مشکلات گوارشی ناشی از آن را از بین ببرد.
یک بالش بارداری مناسب می تواند وضعیت بدن مادر را اصلاح کند و باعث می شود که مادر به راحتی شب را استراحت کرده و در ماه های انتهای بارداری وضعیت پایدارتری هم برای خود و هم نوزاد ایجاد نماید. بالش بارداری در مدل های مختلفی وجود دارد و می تواند از درد های دوران بارداری و فشار های اعمالی به ستون فقرات و استخوان بندی بکاهد.
بالش بارداری تمام قد
این بالش های بارداری در کنار بدن شما قرار می گیرند و تمام طول بدن شما را پوشش می دهند. شکل منحنی دارند و به آرامی می توانید آنها را خم کرده و یک سر آنها را بین دو زانو قرار دهید و با استفاده از آن سینه و ناحیه شکمی خود را روی آن قرار دهید.
بالش بارداری C،J و U شکل
این بالش های بارداری معمولا به شکل C،J و U هستند که برای حمایت از بدن مادر باردار طراحی شدهاند به طوری که سر مادر را داخل منحنی قرار می گیرد و از دو طرف بردن را حمایت می کند. این مدل ها فضای بیشتری را در تختخواب اشغال میکنند و به طور معمول گرانتر از مدل های دیگر هستند.
بالش های گوه ای
این مدل بالش های بارداری کوچکتر و معمولا ارزان تر هستند و برای حمایت از یک منطقه خاص طراحی شده اند. معمولا می توانید از آنها مانند یک کوسن یا بالش کوچک استفاده کنید و اگر مشکلی در برخی از نقاط بدن دارید می توانید از این بالش ها استفاده کنید.
بالش لبه دار کودک
یکی از شایع ترین مشکلاتی که برای نوزادان شیرخوار به وجود می آید رفلاکس معده است. عواملی زیادی مانند گرسنگی، مریضی، تغذیه بیش از حد و... می توانند علت بروز رفلاکس در نوزادان باشند که همین رفلاکس می تواند یکی از عوامل گریه های بی وقفه کودکان در نیمه شب ها باشد. از نشانه های رفلاکس معده کودک می توان به بی قراری در هنگام شب، سرفه و آبریزش بینی اشاره کرد.
در برخی دیگر از کودکان این نشانه به صورت دل پیچه و پیچ و تاب خوردن پس از شیر خوردن مشاهده می گردد. مشکل رفلاکس معده در کودک بر اثر برگشت شیر و اسید معده کودک به دهان او به ایجاد می گردد که عدم مقابله با آن و رفع نکردن آن می تواند در طولانی مدت باعث بروز مشکلات در ناحیه حنجره و نای کودک شود.
با استفاده از بالش های لبه دار می توانید از بروز این مشکل جلوگیری کنید. این بالش ها به خاطر زاویه ای که دارند موقعیت سر کودک را کمی بالاتر از بدن او قرار می دهند و این شیب ملایم و کنترل شده به عدم ایجاد رفلاکس معده کودک کمک خواهد کرد.
سخن پایانی
خواب کودک بسیار پر اهمیت است و به منظور رشد و تکامل روحی و جسمی کودک خود لازم است مقدمات یک خواب راحت را برای او فراهم نمایید تا در آینده کودک با مشکلات جسمی ناشی از انتخاب های غلط برای خواب او مواجه نشود.