مجله سیب سبز - بهاره اسلامی: بی آرزویی همیشه به درجا زدن ختم نمیشود، گاهی هم باعث عقبگرد آدمها میشود و داشتههایشان را از آنها میگیرد. اگر نمیخواهید فرزندتان به چنین سرنوشتی دچار شود، باید از همین امروز به او یاد دهید که قدمهایش را محکمتر بردارد و تنها از مسیری که دیگران آن را هموار کردهاند نگذرد. میدانیم کار سختی است؛ به همین دلیل به شما یک راهنمای آموزشی معرفی میکنیم. برای آموزش دادن چنین مفهومی به فرزندتان، میتوانید با او انیمیشن «چطور اژدهاتون رو تربیت کنید» 1و 2 را مشاهده کنید. شاید دیدن این انیمیشن به او انگیزه رفتن از راههای تازه برای رسیدن به هدفهایش را بدهد؛ راههایی که ممکن است هیچ کس جز او از آنها نگذشته باشد.
در قسمت اول انیمیشن «چطور اژدهاتون رو تربیت کنید»، اصلیترین دغدغه وایکینگها، جنگ با اژدهایانی است که گاه و بیگاه به شهر حمله میکنند. آنها نیزه میسازند و هر روز ساز و کارهای جنگیشان را مجهزتر میکنند تا از پس حملههای ویرانگر اژدهایان برآیند. اما هیکاپ، پسر حاکم شهر اجازه شرکت در جنگها را ندارد. او هنوز کوچکتر از آن است که نیزه به دست بگیرد و اژدها بکشد اما بر اثر یک اتفاق با «خشم شب» بایکی از خطرناکترین اژدهایان درگیر میشود و در جریان درگیری با او، راه و رسم رام کردن اژدهایان را یاد میگیرد و نام این دراگون سیاه را «بیدندون» میگذارد.
بیدندون بههمراه همیشگی هیکاپ تبدیل میشود و دوستی این دو بهانهای برای آشتی شهر با اژدهایان میشود. قسمت دوم این انیمیشن 5 سال بعد از دوستی هیکاپ و بیدندان شروع میشود؛ اما هیکاپ همیشه ناآرام که در کودکی مادرش را بهطور مشکوکی از دست داده، به این شادیهای وایکینگی راضی نمیشود و برای پیدا کردن ریشه و هویت خود، به هر گوشهای سرک میکشد. در سری دوم این انیمیشن، کنجکاویهای هیکاپ نه تنها به پیدا کردن مادری که 20 سال او را ترک کرده بوده منجر میشود، بلکه جنگی دیگر میان وایکینگها و دراگونها به راه میاندازد. جنگی که «دراگو» شخصیت پلیدی که اژدهایان را جادو میکند و از آنها موجوداتی وحشی میسازد مسبب آن است... .
با این انیمیشن بیشتر آشنا شوید
چهار سال پس از تولید قسمت اول انیمیشن چطور اژدهایتان را تربیت کنید، کمپانی دریم ورک انیمیشن قسمت دوم این داستان را ساخت و یک انیمیشن سه بعدی دیگر را به بازار نمایش عرضه کرد. گفته میشود در سال 2017 قرار است قسمت سوم این مجموعه اکران شود.
سال تولید: 2014
ژانر: اکشن
رتبه در سایت IMDB: 8 از 10
غیرممکن هم ممکن است
هیکاپ در قسمت اول انیمیشن به وایکینگها میگوید که حمله اژدهایان نه به قصد خراب کردن شهر و کشتن آنها، بلکه بهخاطر پیدا کردن غذا بوده و با کمک این وایکینگ کوچک، اهالی شهر هر کدام اژدهایی را به خانهشان راه میدهند و آنقدر به این حیوانات پر رمز و راز نزدیک میشوند که حتی هر سال در شهرشان مسابقه اژدها سواری برگزار میکنند.
هیکاپ به همشهریهای بیزار از اژدهایش یاد میدهد که دوستی با این حیوانات به ظاهر ترسناک هم ممکن است. اگر شما هم میخواهید به فرزندتان اعتماد به نفس انجام کارهای غیرممکن را بدهید و به او بفهمانید که نباید همیشه دنبالهرو دیگران باشد، پیشنهاد میکنیم با هم به تماشای این انیمیشن بنشینید. حرف اصلی «چطور اژدهاتون رو تربیت کنید» این است: «حتی اگر همه از یک راه میروند و تو فکر میکنی آن روش اشتباه است، به آنها نگاه نکن و راه خودت را برو!» درست مثل هیکاپ که بهخاطر باوری که به بیگناه بودن دراگونها داشت، زحمت مبارزه با افکار منفی وایکینگها را به خودش داد، دراگونش را تربیت کرد و به همشهریانش یاد داد که غیرممکن را ممکن کنند و با دراگونها دست دوستی دهند.
همه چیز به شرایط بستگی دارد
«بی دندون»، اژدهای عزیز هیکاپ در میانه قسمت دوم، توسط «دراگو»ی خبیث که بر تعداد زیادی از اژدهایانی که ربوده فرمانروایی میکند، جادو میشود و باعث مرگ پدر هیکاپ میشود. اما پسر وایکینگ با تمام خشمی که در آن لحظه احساس میکند، میفهمد که کار بیدندون نه بهخاطر ذات بد او، بلکه بهخاطر شرایطی که در آن قرار گرفته اتفاق افتاده است و «دراگونهای خوب در کنترل آدمهای بد، کارهای بد میکنند!» درواقع سازندگان انیمیشن میخواهند به بچهها بفهمانند که کار هیچکسی را بدون درنظر گرفتن شرایطی که در آن قرار گرفته قضاوت نکنند؛ کاری که برای ما بزرگترها هم ساده نیست.
اما هیکاپ به بچهها میگوید که یک اشتباه اژدهای مهربانش، قرار نیست باعث فراموشی تمامی کارهای ارزشمندی که او انجام داده شود. بیدندون باوجود کشتن رییس وایکینگها، برای صاحب قدیمیاش همان بیدندون سابق میماند و هیکاپ که برای نجات این اژدها پیش از این یکی از پاهایش را هم از دست داده بود، تمام تلاشش را میکند که جادو را باطل کند و البته، موفق هم میشود.
دنبال ریشه خودت بگرد
حتی وعده جانشینی پدر هیکاپ هم نمیتواند او را به ماندن در شهر ترغیب کند. پسری که 20 سال است مادرش را ندیده، احساس بیهویتی میکند و باوجود تمام داراییهایش، بهدنبال گذشتهاش و مادرش میشود. هیکاپ قرار است فرمانروای بعدی وایکینگها باشد، اما این چیزی نیست که پسر جوان و پر آرزو را از خطر کردن دور کردن و در شهر ماندگار کند. او اهداف بزرگتری دارد و قبل از دنبال کردن هر هدفی، باید گذشتهاش را پیدا کند و بفهمد که مادرش کیست و چرا او را ترک کرده است.
هیکاپ این بار هم موفق میشود و مادری که درست مثل او عاشق دراگونهاست و پناهگاهی که خودش «بهشت اژدهایان» نامیده را برای آنها درست کرده است. هیکاپ از مادرش خشمگین نیست، بلکه از اینکه یک نفر دیگر هم مثل او به دراگونها باور دارد و به آنها عشق میورزد، لذت میبرد. انگار او تمام جسارتش را از همین مادر به ارث برده است. این انیمیشن به کودکانی که شاهدش هستند میگوید که همیشه باید دنبال ریشه خود باشند و ناآرامیهایشان را با گرفتن پاسخ سوالاتی که در ذهنشان دارند، فروبنشانند.
رؤیاهایت را باور کن
قدرشناسی، آرامش میآورد اما گاهی میتواند با انفعال و بیآرزویی اشتباه گرفته شود. هیکاپ قدرشناس است؛ قدر پدرش، اژدهایش و نامزدش را میداند اما به داشتههایش قانع نیست. شاید اگر یکی دیگر از وایکینگهای شهر میتوانست کلاه فرماندهی را از پدر بگیرد و جانشین او شود، دیگر نیازی به تلاش برای هیچ چیز را نمیدید، اما هیکاپ که به تواناییهایش ایمان دارد، به این داشتهها راضی نمیشود. او خودش را لایق چیزهای بیشتر و مهمتری میداند و بهجای تنها یک فرمانده بودن، در خود میبیند که صلح و آرامش را برای عزیزانش به همراه بیاورد.
او میخواهد دنیا را تغییر دهد و به منفیبافیهای دیگران و قناعتشان توجهی نمیکند. او تنها آرزوهایش را در خواب مرور نمیکند، بلکه برای محقق کردنشان خودش را به دردسر میاندازد، پایش را از دست میدهد، اما در آخر دنیا را همانطور که آرزو دارد، میسازد. او خودش را باور دارد و به همین دلیل تنها به خیالپردازیهای کودکانه اکتفا نمیکند و به دنبال محقق کردن رؤیاهایش است.
برای رسیدن به آرزوهایت، بجنگ
شاید برای بچههایی که در دنیای سرد مدرن زندگی میکنند و برخلاف نسل ما، زودتر از آنچه آرزو کنند به خیلی چیزها میرسند، دیدن چنین انیمیشنی از هر چیز واجبتر باشد. فرزند شما با تماشای این انیمیشن، دوباره به آرزوهایش فکر خواهد کرد و برای محقق کردنشان، از قبل مصممتر خواهد شد. پس انتظارش را داشته باشید که بعد از دیدن این کارتون، توانایی بیش از اندازهای را در خود احساس کند و رؤیاهایی را ببافد که ممکن است از نظر شما ناشدنی و حتی خندهدار بهنظر برسند. اما شاید بهتر باشد به جای نگاه مادرانه و عاقلمآبانه به او، در هیجانش سهیم شوید و به او برای فکر کردن به رؤیاهای بزرگتر انگیزه دهید.
با کودکتان که احتمالا پس از دیدن این انیمیشن هیجانزده شده، در مورد آنچه دیده گفت و گو کنید و نگذارید باوری که میتواند از همین حالا در ذهنش شکل بگیرد، تنها تا چند ساعت بعد از تماشای این انیمیشن در ذهنش بیدار بماند. به سوالات به ظاهر عجیبش صبورانه پاسخ دهید و او را در این مسیر راهنمایی کنید.
یک راهنمای آموزشی دیگر
«چطور اژدهاتون رو تربیت کنید» تنها انیمیشنی نیست که قصد آموزش مفاهیم گفته شده به کودکان را دارد. حتی اگر کارتونبین نباشید احتمالا نام «موش سرآشپز» را شنیدهاید. در آن انیمیشن که کمتر از یک دهه از تولیدش گذشته است هم سازندگان تلاش میکردند به بچهها ممکن کردن ناممکن را یاد دهند.
کارگر جوان آشپزخانه که با کمک یک موش توانسته بود به آشپزی سرشناس تبدیل شود، نمونه خوبی از کسانی بود که از راهی تازه برای رسیدن به اهدافشان میرفتند؛ راهی که از نظر دیگران ناممکن و حتی غیرعقلانی بهنظر میرسید. اگر کودک شما موش سرآشپز را ندیده، همین هفته این انیمیشن را در کنارش ببینید تا مفاهیمی که پیش از این از آنها صحبت کردیم، بهخوبی در ذهنش جا خوش کنند.
گردآوری کودک آکاایران
گردآوری توسط بخش اصول تربیتی نوجوان سایت آکاایران