انتخاب از نوعی دیگر
یک پدر خوب قبل از اینکه در پی فرزند دار شدن باشد باید مادری پاک و پاکیزه
دامن را برای فرزند خود انتخاب کند، دختری که با نان حلال و پاک بزرگ شده
باشد با عفت و با حیا و اهل تقوای الهی باشد تا بذری که میخواهد در دامن
او پرورش یابد بذری پرثمر و شاداب و سالم باشد.
کسانی که در پی داشتن فرزندان سالم و صالح میباشند، باید در انتخاب همسر خود ملاک و معیارهای انتخاب همسر شایسته را رعایت کنند و دوراندیش باشند. کسانی که همسر خود را از کوچه و بازار و خیابان و چشم بسته و با توجه به رفتارهای شهوانی و حیوانی انتخاب میکنند، بدانند که آیندهی خوبی در انتظار فرزندانشان نیست. پدر خوب اگر در پی فرزند صالح و سالم و شایسته است، باید در انتخاب مادر فرزند، صالحه بودن و شایسته بودن را ملاک قرار دهد و تلاش کند تا زمینهی مساعدی را برای پرورش و رشد ونمو بذری که میکارد، فراهم آورد. فرزندان پاک و سالم فقط از پدران و مادرانی متولد میشوند که زندگی آنان با پاک بودن شروع شده باشد.
به طوری که از مفاد روایات به دست میآید باید قبل از ازدواج و در هنگام انتخاب همسر به فکر تربیت فرزندان خوب و مفید بود.
زن و شوهر باید از خوردن هر گونه غذای حرام و شبهه ناکی پرهیز کنند که نوزاد و کودک آنان مانند همان بذر کشاورز است و در روح و روان فرزند تاثیر به سزایی دارد و تمامی آنها پس از تولد فرزند، روز به روز در وجودش آشکار میشود.
علّت اینکه اسلام این همه در نحوهی انتخاب همسر دقت دارد، مسالهی تولد کودکان است. غایت و هدف ازدواج، تداوم نسل انسان است. کمبودهایی که در ساختمان جنین در رحم مادر ایجاد میگردد در عیوب و ضایعات بدنی خلاصه نمیشود. بسیار دیده میشود که امراض روانی و انحرافات معنوی بر جنین عارض میگردد و به ظاهر آشکار نیست ولی مادر سبب ایجاد آن شرایط و زمینهساز آن است و به فرمودهی مولای متقیان علی علیهالسلام: «الایام توضح سرائر الکامنة» گذشت زمان، پنهانیها را روشن مینماید. همچنان که امراضی مانند سرطان، سل و ... از راه وراثت از مادر به طفل منتقل میشود، انحرافات روحی و اخلاقی و صفات زشت نیز به کودک انتقال مییابد.
از پدران و مادران دیوانه یا فریبکار و بیعفت و کینهتوز و حسود و هوسباز و متکبّر و بدنام و زناکار و شرابخوار و قمارباز و ساده لوح یا بیریشهی خانوادگی و... انتظار فرزندانی دانشمند و عاقل، اصیل و... نمیتوان داشت. کسی نمیتواند منکر تاثیر جسم و روان در یکدیگر شود. متاسفانه در بسیاری از موارد، ملاک انتخاب همسر رعایت زیبایی، صورت، اندام و... است و توجهی به روحیات و اخلاقیات و صفات پسندیده و اصالت خانوادگی و تربیت و ایمان و صلاحیتهای معنوی او نمیشود. سخن ما در این بخش دربارهی لزوم رعایت موارد و ملاکهایی است که باید در انتخاب همسر رعایت شود تا غایت امر ازدواج که تولید نسل است به عالیترین شکل آن محقق شود.
زن و شوهر باید از خوردن هر گونه غذای حرام و شبهه ناکی پرهیز کنند که نوزاد و کودک آنان مانند همان بذر کشاورز است و در روح و روان فرزند تاثیر به سزایی دارد
حضرت امام موسی کاظم علیهالسلام فرمود:
«سعد امرو لم یمت حتی یری خلفا من نفسه» خوشبخت است انسانی که نمیرد تا فرزندی از خود ببیند و جانشینی بر جای بگذارد. اولین پایهی این خوشبختی انتخاب همسر مناسب، طبق موازین اسلامی است تا فرزندی صالح و مفید به حال خود، والدین و اجتماع، با بدنی سالم و عقلی سلیم و ایمانی استوار به وجود آید. چگونه است که افراد زیرک و فهمیده برای تنظیم امور مالی دنیوی خود کوشش بسیاری میکنند اما گاهی در این مسالهی بسیاری مهم غفلت روا میدارند؟ متخصصان فنون تربیتی و روانشناسان معتقدند که زمان تربیت نوزاد از شروع تولد است و بعضی دیگر هم آن را از سه سالگی دانستهاند ولی به طوری که از مفاد روایات به دست میآید باید قبل از ازدواج و در هنگام انتخاب همسر به فکر تربیت فرزندان خوب و مفید بود.
آنچه در جامعه امروز بسیار نادیده گرفته می شود این است که جوانان ما در هنگام انتخاب همسر بیش از آنکه به ملاک های تربیتی خانواده دختر و ارزش های حاکم بر خانواده (که همان اصالت خانوادگی محسوب می شود) توجه شود به تراز های اقتصادی و مادی ، زیبایی های ظاهری و ....تاکید می گردد در صورتی که به جوانان باید آموخت که آنچه نسلی پاک را به دنبال دارد میزان اندیشه پاک و سبک و سیاق پاکی است که پدر و مادر می توانند داشته باشند. در بسیاری از مواقع زن و شوهر سرگشته اند از این که علت بیراهه های فرزند خود را نمی یابند و این در حالی است که این رفتار ها ریشه درگذشته خود آنها دارد و روح و جسمشان به یاد خدا آراسته نشده است. پس چه خوب است که در عرصه فرهنگ سازی به این امر مهم اهمیت دهیم.
برگرفته از کتاب "فرزند صالح" همراه با اضافات