آکاایران: نقش والدین در پرورش خلاقیت هنری کودکان
آکاایران: خلاقیت، از مهم ترین اصولی است که باید در تربیت کودکان، آن را مدنظر قرار دهیم. خلاقیت و پرورش آن، موجب افزایش اعتمادبه نفس، کمک به پیدا کردن کلید حل مسایل در زندگی، نگاه زیبای انسان ها به زندگی،…
دوری از هرگونه احساس بیمعنی بودن زندگی، پرورش حس کنجکاوی و در نتیجه، شکلگیری شخصیت سازنده و پویا می شود. یکی از مهم ترین راه های پرورش خلاقیت، انجام کارهای هنری توسط کودک است، ولی مهم تر از آن، نقش والدین در مدیریت و حمایت از کارهای هنری کودکان است. درباره این که والدین چگونه میتوانند با هم یاری خود، موجب پرورش خلاقیت هنری در فرزندان شوند، به نکتههایی اشاره میکنیم که در ایجاد فضای سالم برای تربیت کودکان خلاق، موثر خواهند بود.
همان طور که مواد غذایی مختلف مانند لبنیات،پروتئینها و…، باید در اختیار کودک قرار بگیرند و برای رشد جسمی کودک لازم هستند، مواد دیگری نیز وجود دارند که موجب رشد خلاقیت میشوند، مانند خمیر بازی، کاغذ، مداد رنگی و… در واقع، این مواد، غذای ذهن کودک به حساب میآیند. با دسترس بودن این مواد ، کودک میتواند در تمام لحظات، به کشف دنیای درون و بیرون خود بپردازند و شخصیت خویش را کامل کند.
ایجاد فضای مناسب برای فعالیت ذوقی کودکان، صرف نظر از محدودیتهای رایج:
امر و نهی فراوان و محدودیت والدین برای کارهای کودکان، به خصوص کارهای هنری آن ها باعث میشود کودکان نتوانند تمایلات درونی خود را بروز دهند. همین مساله، به مرور زمان، موجب انفعال، عدم تحرک و ضعف در قدرت بیان آن ها میشود. بهتر است اجازه دهیم تا جایی که ضرر زیادی به ما وارد نمیشود، از شور و شوق آن ها در کارهای هنری حمایت کنیم.
دخالت نکردن بزرگ ترها در فعالیتهای هنری کودکان:
مهم نیست که نقاشی کودکان زیباست یا نه، مهم نیست آن ها چه قدر از رنگ استفاده میکنند و مهم نیست که انتظارات ما در نقاشیها و کارهای هنری کودکان برآورده شود؛ مهم آن است که کودک، از کار هنری خود لذت ببرد، به کشف دنیای درون و بیرون خود بپردازد، احساس خوبی داشته و روح خود را آزاد کند. هرگز نباید از آن ها بخواهیم چیزی را که ما دوست داریم، بسازند. هم چنین دست بردن و اضافه کردن بعضی چیزها به آثار کودکان، موجب رنجش آن ها میشود. ما فقط باید آن ها را تشویق کنیم؛ حتی اگر کار آن ها، زیبا نباشد.
تاکید نکردن بر استفاده از مواد اولیه گران قیمت و نفیس در فعالیتهای هنری کودکان:
تشریفات و استفاده از وسایل گران قیمت، مورد پسند والدین است، نه کودکان. آن ها دوست دارند آزادانه و با احساس راحتی، به کار هنری خود بپردازند. این راحتی، شاید به قیمت تمام کردن رنگها و کثیف کردن لباس شان تمام شود، اما در نهایت، احساس خوبی خواهند داشت. احتیاط و مواظبت از وسایل و ابزار هنری، روح آنان را درگیر مسایل حاشیه ای می کند و این مساله، مانع خلاقیت است.
اهمیت دادن به آثار هنری کودکان از طریق نگه داری، مراقبت و استفاده از آن ها در تزیین اتاق:
این کار، به معنی احترام گذاشتن و ارزش دادن والدین به کار کودکان است و تشویق خوبی برای آن هاست. آن ها یاد می گیرند که ساخته دست شان، ارزشمند است و از این راه، اعتمادبه نفس به دست می آورند. آن ها یاد می گیرند که به فکر خلق آثار بهتری باشند و این روند مثبت، هم چنان ادامه پیدا می کند.
هرگز بچه ها را تشویق نکنید در مسابقات که کودکی را مقابل کودک دیگر قرار می دهد، شرکت کنند:
خلاقیت، یک آفرینش منحصربه فرد است. مهم، کشف، ابداع و تولید کردن آثار هنری است. ارزشگذاری آثار هنری کودکان از طریق مقیاس های جهان بیرونی، کودک را مطیع شرایط بیرونی می کند و او، دیگر تلاش می کند که رضایت الگوهای بیرونی را به دست آورد تا عقب نماند. این مقایسه ها، بسیار مخرب خواهند بود. والدین باید یاد بگیرند که به کودکان، توجهی غیرمشروط را اهدا کنند؛ فارغ از این که آن ها، در چه سطحی قرار دارند و تا چه حد، سلیقه های پدر و مادر را برآورده میکنند.
گردآوری: آکا ایران