راهکارهای موثر برای مقابله با لجبازی کودکان
نتیجه تنبیه و تهدید روی بچه های لجباز
اختصاصیآکا ایران:
تفکر خود محور از سن دو سالگی در کودک بوجود می آید که در اصطلاح می گویند کودک لجبازی می کند. شکل گیری تفکر خود محور یکی از مراحل رشد کودکان است که به طور طبیعی رخ می دهد اما باید توسط والدین کنترل شود، زیرا در صورت تداوم کودک به یک فرد بزرگسال لجباز تبدیل خواهد شد. لجبازی کودک ممکن است تا 6 سالگی تداوم داشته باشد زیرا تفکر منطقی در کودکان زیر 6 سال رشد نکرده است، پس نمی توانیم کودک را مجبور به کار مورد علاقه و خواست خود کنیم. اما در مقابل بهانه گیری و لجبازی کودک مان چه واکنشی باید نشان دهیم؟
راهکارهایی برای والدینی که کودکان لجباز و بهانه گیر دارند:
- یکی از کارهای مفید و موثری که پدر و مادرها در مقابل کودکان لجباز خود می توانند انجام دهند این است که با توجه به علاقه و نیاز کودک خود را وارد دنیای او کنند. برای این منظور باید از طریق بازی کردن با کودک، نقاشی کشیدن، شعر و داستان خوانی با او ارتباط برقرار کنید.
- والدینی که کودکان لجباز دارند نباید در هیچ شرایطی از روش های پرخاشگرانه، تهدید و تنبیه بدنی استفاده کنند زیرا آسیب زیادی به کودک وارد می کند.
- بهترین برخورد با کودک لجباز این است که با او متعادل و با سازگاری رفتار کنید نه خیلی سختگیری کنید و نه خیلی او را آزاد بگذارید.
- باید کودک بداند که در مقابل رفتارهایش با بازخوردهای متفاوت روبه رو می شود. مثلا باید بداند که برای کارهای خوب تشویق و برای کارها و رفتارهای لجبازانه مانند گریه و بهانه گیری و انجام ندادن وظایف با روش هایی مانند محروم شدن و بی توجهی تنبیه می شود. در هر صورت کودک باید متوجه شود رفتار شما با او نتیجه رفتارهای خودش است.
- بعد از سن 6 سالگی می توانید با روش های سازگارانه جلوی خواسته های نامعقول او بایستید. مثلا اگر کودک می خواهد با گریه، بهانه گیری و پافشاری یک اسباب بازی را بخرد، سعی کنید او را هیچ وقت با خودتان به بازار نبرید؛ مگر این که واقعا او را برای خرید اسباب بازی بیرون ببرید.
- برخورد صحیح با کودکان زیر 6 سال مدارا و آرامش و به کارگیری روش درست تشویق و تنبیه است تا در مقابل رفتارهای لجبازانه و بهانه گیری های او قرار گیرید.
- وقتی کودک همیشه چیزی از والدین بخواهد و آنها هم هر چه می خواهد را برایش مهیا کنند، کودک در آینده نمی تواند سختی و محدودیت در خواسته هایش را تحمل کند و بسیار پرتوقع می شود و ممکن است در آینده و با مواجه با واقعیات و ناتوانایی هایش در به دست آوردن چیزهایی که می خواهد، دچار مشکل شود.
- والدین باید با آموزش غیرمستقیم با لجبازی کودک مقابله کنند. باید به این مساله توجه داشته باشید که الگوی رفتاری والدین روی کودک تاثیر مستقیم و صد در صد می گذارد و حتی کودکان تمام کارهای والدین شان را تقلید می کنند، پس آنها باید رفتارشان به دور از لجبازی باشد تا روی فرزندشان نیز تاثیر بگذارد و به تدریج فرزندان هم دست از لجبازی بردارند.