آکاایران: وسواس فکری در کودکان

آکاایران: کودکان هم دچار وسواس می شوند

وسواس فکری در کودکان

اختصاصیآکا ایران: 

کودکان هم دچار وسواس می شوند و وسواس در آنها به صورت های مختلفی بروز می کند. وسواس فکری به حالتی گفته می شود که تصاویر و فکرهای مزاحم در ذهن شخص ایجاد می شود که قادر به کنترل آنها نیست و باعث اضطراب او می شود . کارهای وسواسی نیز به رفتارهایی گفته می شود که فرد به خاطر کم کردن فکر وسواسی و اضطراب ناشی از وسواس انجام می دهد .

 

کودکانی که وسواس ست کردن لباس را دارند

کودکان هم به وسواس فکری دچار می شوند که به صورت های مختلفی بروز می کند. مثلا زیاد شستن دست ها به طوری که سبب اگزما و خشکی پوست شود یا بچه هایی که زمان زیادی را صرف هماهنگ گردن و ست کردن لباس هایشاان می کنند. بعضی از کودکان نسبت به تنگی یا خیس بودن لباس هایشان وسواس دارند.

حتی ممکن است  کودکان به بو و کثیفی وسواس داشته باشند یا در تمیز کردن وسایل شان حساسیت به خرج دهند . کودکان وسواسی می خواهند با میکرب و کثیفی و بیماری مقابله کنند که نشان از وسواسی بودن آنها می باشد.

 

کودکانی که در حرف زدنشان وسواس دارند

بعضی از بچه ها یک حرف را مدام تکرار می کنند و یک سوال را چند بار می پرسند و یا یک حرف را چند بار تکرار می کنند. این کودکان زمان زیادی را صرف انجام دادن تکالیف شان می کنند. بروز رفتارهای وسواسی در کودکان نسبت به بزرگ سالان پیچیده تر است اما شناخت این نشانه ها می تواند به والدین در تشخیص وسواس در کودکان کمک کند.

بعضی از بچه ها هنگامی که از خیابان رد می شوند به ماشین های اطراف خود با پا می کوبند زیرا وسواس فکری دارند و فکر می کنند اگر این کار را انجام ندهند به والدین شان آسیب خواهد رسید. آنها این عمل وسواسی را به صورت ضربه زدن به اتومبیل نشان می دهند یا گاهی کودک اصرار دارد که حتما باید 5 مداد رنگی در جامدادی اش باشد.

 

آسیب هایی که وسواس به کودکان می زند

وسواس عزت نفس و خودباوری کودک را تحت تاثیر قرار می دهد و بزرگترها او را به عنوان یک کودک تنبل می شناسند. کودک با وسواس فکری بهترین دوران رشد خود را از دست می دهد زیرا کودکان در هر مرحله ای از رشد مهارت های متفاوتی را به دست می آورند و وسواس مانع از این می شود که در دوره های مختلف رشد مهارت ها را کسب کند.

وسواس کودکان سبب استرس، ترس، خواب بی کیفیت، افسردگی، خجالت و شرمندگی، بی قراری، مشکلات اجتماعی، میل به تنهایی، افت تحصیلی و کندشدن در انجام تکالیف می شود. اکثر اوقات بزرگترها کودکان وسواسی را مسخره می کنند و وقتی والدین می خواهند رفتار آنها را کنترل کنند با پرخاشگری کودک مواجه می شوند.

 

چگونه وسواس کودک را درمان کنیم ؟

وسواس کودکان را می توان با دارو یا به صورت رفتاری و شناختی درمان کرد. درمان وسواس زمان بر است و والدین باید صبر و حوصله زیادی داشته باشند. بیماری وسواس بعد ازدرمان دوباره بعد از چند سال بروز می کند اما باز هم باید نسبت به درمان آن اقدام کرد زیرا این بیماری رشد کودک را با مشکل رو به رو م یکند. اگر این رفتار را درمان کنیم اعتماد به نفس کودک را تقویت می کنیم و اگر وسواس درمان نشود او در بزرگسالی دچار اضطراب و افسردگی خواهد شد.

 

والدین برای درمان وسواس چیکار کنند ؟

والدین نباید کودک وسواسی را مسخره کنند و به این موضوع توجه داشته باشند که کودک وسواسی گناهی ندارد و نباید تصور شود که بی اراده و ضعیف است . باید بین وسواس و عادت های ناپسند تفاوت قائل شد و کودک را به ترک عادت ها تکراری و وسواسی مجبور نکنید زیرا کودک نمی تواند به راحتی وسواس را ترک کند . اگر والدین در ترک وسواس اجبار داشته باشند اعتماد به نفس او را پایین می آورند در حالی که باید از کودک حمایت شود و در راه کمک به او صبور بود .

 

چرا کودک به وسواس مبتلا می شود ؟

وسواس دلایل متفاوتی دارد که یکی از این دلایل اختلال عصبی یا دلیل ارثی و خانوادگی است یعنی کودک در زمان به دنیا آمدن استعداد مبتلا شدن به وسواس را دارد. استرس می تواند زمینه ساز وسواس باشد اما به تنهایی دلیل وسواس نمی باشد. گاهی اوقات کودک با ابتلا به یک بیماری سخت علائم وسواس را از خود نشان می دهد.

یکی از دلایل وسواس کودکان رفتارهای والدین می باشد. کودکان وقتی رفتارهای وسواسی والدین را می بینند از کارهای آنها الگوبرداری می کنند و وقتی کودک رفتار خود را اصلاح کند وسواس کودکان هم از بین می رود. وسواس بیماری است که مزمن می شود و از سن کودکی شروع و در طی زمان کم و زیاد می شود.

شیوه تربیتی خانواده می تواند زمینه ساز اختلالات وسواسی باشد. خیلی از افراد می خواهند به تنهایی با وسواس روبه رو شوند اما موفق نمی شوند. والدین تصور غلطی دارند که کودک وسواسی باید به تنهایی رفتارهای وسواس گونه اش را ترک کند و او را نزد مشاوره نمی برند. لازم است والدین در زمان مناسب کودک را نزد درمانگر ببرند، قبل از این که آسیب های جدی به کودک وارد شود. 

منبع :