آکاایران: فرزند شما هم می تواند نابغه باشد
تمام پدر و مادرها علاقه مندند فرزندی زرنگ و باهوش دارا باشند. هر پدر و مادری آرزو دارد کودکش بهترین باشد و نگفته پیداست عامل پرورش بچه باهوش و زرنگ، خود والدین هستند و راهکارهای مطرح شده در این مقاله به آنان کمک می کند تا کودکی باهوش و عاشق یادگیری تربیت کنند.
آکاایران: فرزند شما هم می تواند نابغه باشد
فرض کنید در حال رانندگی هستید، درباره تمام کارهایی که باید انجام دهید فکر می کنید و در آن شرایط سخت به سکوت و آرامش احتیاج دارید، اما فرزندتان که در صندلی عقب خودرو نشسته، شروع به پرسیدن سؤالاتی می کند و پاسخ های بله، خیر یا نمی دانم شما او را به پرسیدن سؤالات بیشتر ترغیب می کند، تا جایی که ناگهان صبر و تحمل شما تمام شده و از او می خواهید ساکت شود. با آن حرکت ناخواسته، در را روی فرصت های یادگیری اشتیاق کودک برای دانستن بیشتر می بندید. در چنان شرایطی بهترین کار این است که وقتی کودک شروع به پرسیدن می کند، شما هم همان کار را انجام دهید، با او حرف بزنید و از وی سؤال کنید. برای مثال اگر او می پرسد چرا آسمان آبی است؟ به جای اینکه بگویید رنگ آسمان باید یا آبی باشد از او بپرسید که به نظر او چرا آسمان آبی است. در چنین مواردی به طور قطع از جواب های خلاقانه او متعجب خواهید شد.
حتماً زمانی را به کتاب خواندن با کودک اختصاص بدهید. شما و هیچ کس نمی تواند دیگری را به کاری یا چیزی که دوست ندارد مجبور کند، بنابراین به علایق کودک توجه و او را تشویق کرده، همیشه از کتاب به عنوان جایزه کمک بگیرید. از کودک بخواهید درباره کتابی که به تازگی خوانده حرف بزند. به این ترتیب خواهید فهمید او از داستانی که خوانده، چه چیزهای جدیدی یاد گرفته. با کتاب خواندن اعتماد به نفس کودک بالا می رود، به خصوص وقتی احساس کند که می تواند چیزهای جدیدی به والدینش، یا دیگر بزرگتر ها بیاموزد.
تحسین و تشویق لازم است
هر کودک منبع خوبی از شادی و انرژی است، که گرمی و امید خانواده را می سازد. وقتی کودک چیزی یاد می گیرد، با صدای بلند او را تحسین و تشویق کنید، به او جایزه بدهید. به او بگویید که دیگران با دیدن یا شنیدن توانمندی های او شگفت زده خواهند شد.
راه های زیادی وجود دارد تا پدر و مادر بتوانند ذهن کودک را شکوفا کنند. به عنوان مثال کودک را به کوهستان جنگل، دریا و حتی پارک ببرید و اجازه دهید او بالا و پایین بپرد، بدود، غلت بخورد و از هر فرصتی برای آموزش او استفاده کنید. با کودک همراه باشید، اما او را محدود نکنید و نترسانید. باور داشته باشید طبیعت بهترین آموزگار است. مهم تر این که هیجان و کنجکاوی کودک را به خاطر بی حوصلگی خودتان خفه و خاموش نکنید. پدر و مادرها به طور ناخواسته تمایل دارند همیشه فرزندشان را با دیگر بچه ها مقایسه کنند. اگر بچه ای در سن و سال فرزندشان الفبای انگلیسی را فاقد هیچ اشتباهی بیان کند، اما فرزند آنها از چنین کاری ناتوان باشد، بلافاصله نگران می شوند و احساس می کنند فرزندشان مشکلی دارد. در حالی که واقعیت چیز دیگری است. اکثر دانشمندان و افراد مشهور جهان در کودکی با آنچه از هوش تعریف می شود، مطابقت نداشتند. به رفتار فرزندتان با دقت نگاه کنید. تمام روش ها و رفتارهای زیر می تواند بیانگر این باشد که کودکی باهوش دارید.
1- کودکانی که علاقه خاصی به کلمات دارند و از خواندن کتاب و نوشتن لذت فوق العاده ای می برند راویان داستان هستند و در این کار مهارت خاصی دارند. شاید در ابتدا بعضی پدر و مادرها داستان هایی را که از کودکان می شنوند، حاصل خیالبافی های آنها تلقی کننند. یا اینکه انگ طرف وراج به آنها بزنند در حالی که فرزندشان استعداد خاصی برای بیان کردن و نوشتن دارد. خانواده هوشمند می تواند به شکوفایی این توانمندی کمک کند و با تشویق های درست و راهنمایی های صحیح کودک را به مسیر رشد بهتر هدایت کند.
2- کودکانی که به نظر می رسد علاقه زیادی به کتاب خواندن ندارند، یا به سختی می توانند شعری را حفظ کنند، اما علاقه زیادی به اسباب بازی و خراب کردن آن دارند، یک نابغه مکانیک در خانه هستند. بچه هایی که هر وسیله ای را هزار قطعه می کنند، بی نهایت کنجکاو هستند و فقط می خواهند بدانند آن وسیله چطور کار می کند. برای این گروه از بچه ها کتاب هایی با توضیحات تصویری، بسیار خوشایند است.
3- بچه هایی که برای خواندن یا حفظ کردن چیزی به شدت مشکل دارند، اغلب از نظر ریاضیات فوق العاده هستند. بچه هایی که از اشکال هندسی، قسمت کردن یا جمع و تفریق لذت می برند و دایم در حال شمارش هستند، از هوش سرشاری برخوردارند و برخلاف اینکه ممکن است مشکل جدی روی خواندن، نوشتن و حفظ کردن دارا باشند.
4- هرگز کودکی را که فقط می خواهد موسیقی بشنود، سرزنش نکنید. این گروه از بچه ها جزو افرادی هستند که با استعدادهای فوق العاده ای برای پیشرفت در زمینه موسیقی متولد شده اند. استعداد ذاتی چیزی نیست که یاد گرفته شود. بنابراین به جای فریاد زدن و سرزنش کردن کودکی که دوست دارد موسیقی بشنود، سعی کنید با او همراه شوید و استعدادش را شکوفا کنید.
منبع : tebyan.net
گردآوری توسط بخش اصول تربیتی نوجوان سایت آکاایران