آکاایران: اصول تغذیه نوزاد بعد از شش ماهگی + لیست مواد خوراکی

اولین غذاهای کمکی برای نوزادان

گرچه ممکن است شیرمادر به تنهایی برای تغذیه شیرخوار پس از شش ماهگی هم کافی باشد ولی توصیه می شود که مواد غذایی برای همه شیرخواران در پایان شش ماهگی (پایان ۱۸۰ روزگی) شروع شود. با توجه به توانایی های تغذیه ای شیرخوار، غذای کمکی در شروع باید بسیار ساده و نرم و از موادی تهیه شود که هضم آن آسان باشد. در ادامه تمام راز و رمزهای تغذیه تکمیلی شیرخواران از شش ماهگی تا یک سالگی را با شما در میان می گذاریم.

آکاایران: اصول تغذیه نوزاد بعد از شش ماهگی + لیست مواد خوراکی

برنامه غذایی نوزاد تا یک سالگی

۶ ماهگی

غلات برنج،آواکادو،موز،سب زمینی،کدو سبز،کدو تنبل،هلو،آلوزرد،سیب،گلابی،انبه،آلو قرمز

نکته

می توانیم میوه ها را بعد از هشت ماهگی به صورت خام به کودک بدهیم . به جز آواکادو و موز که نیازی به پختن ندارد .

۷ ماهگی

آرد جو ،هویچ،مارچوبه، لوبیا سبز،نخودفرنگی،کدو مسمایی

نکته

در این سن سبزیجات باید پخته شوند تا اینکه کودک بتواند غذا را بجود و ریسک خفگی کمتر شود .

۸ ماهگی

ماست،سبوس،دانه کتان،کلم بروکلی،هندوانه،بوقلمون،مرغ،بامیه

نکته

با پزشک خود قبل از اینکه ماست را شروع کنید مشورت کنید.

۹ ماهگی

پیاز،سیر،حبوبات،پنیرهای سبک،ریحان،جعفری،آویشن،دارچین،رزماری،شوید،پیازچه ،جوز هندی

نکته

سعی کنید از پاستاها و نان ها و حبوبات و دانه های کامل استفاده کنید . البته باید حبوبات و غلات و دانه ها به صورت پرک و له شده برای جلوگیری از خطر خفگی باشد.

۱۰ ماهگی

بلوبری،قارچ،پنیرخامه ای،طالبی،پنیر چدار ملایم

نکته

هر نوع پنیری که استفاده خواهد شد باید از شیر پاستوریزه تهیه شده باشد.

۱۱ ماهگی

ماهی،گوچه فرنگی،ذرت،زرده تخم مرغ،کره یا مارگارین،انگور فاقد دانه،گوشت گاو

نکته

همیشه مراقب نشانه های آلرژیک باشید :ورم صورت ، استفراغ ، اسهال ، جوش و کهیر و مشکل در نفس کشیدن.

۱۲ ماهگی

شیر گاو،توت فرنگی،تمشک،آب پرتقال،سفیده تخم مرغ آب پز

نکته

مرکبات و دیگر میوه های اسیدی ممکن است باعث کهیر و یا نارحتی های معه شود . بهتر است عسل بعد از یک سالگی داده شود . البته فقط از نوع پاستوریزه آن برای کودک استفاده شود .
برای دست داشتن به اطلاعات جامع در زمینه تغذیه هفته به هفته نوزاد می توانید از صفحه مربوطه با استفاده از لینک زیر استفاده کنید.
البته مواد غذایی ذکر شده برای همه نوزادان یکسان نیست و بهتر است با پزشک مربوطه در خصوص تغذیه نوزاد دلبندتان مشاوره ای دائمی داشته باشید.

اصول تغذیه نوزاد بعد از شش ماهگی + لیست مواد خوراکی اصول تغذیه نوزاد بعد از شش ماهگی + لیست مواد خوراکی

دلایلی که پایان ۶ ماهگی بهترین زمان شروع تغذیه تکمیلی می باشد، این است:

▪ ذخیره آهن بدن شیرخوار: که در ۳ ماهه آخر جنینی ذخیره کرده بود در حوالی ۶ ماهگی به حداقل می رسد بنابراین لزوم تغذیه تکمیلی به چشم می خورد.

▪ دستگاه گوارش شیرخوار که آمادگی لازم برای پذیرش غذای نیمه جامد را پیدا می کند.

▪ از ۶ ماهگی کودک توانایی گردن گرفتن و نشستن را پیدا می کند، رفلکس بیرون راندن غذا از دهان را از دست می دهد، دندان ها یش شروع به رویش نموده و حرکات دست و انگشتانش هدف دار می شود.

اما این لزوم شروع غذای کمکی در ۶ ماهگی در مورد زودتر شروع کردن نیز دارای خطراتی است از قبیل:

ـ احتمال ابتلا شیرخوار به اسهال زیاد می شود، که به دلیل تکامل نیافتگی دستگاه گوارش شیرخوار است.

ـ گنجایش معده شیرخوار کم است، غذای کمکی باعث می شود که جایگزینی با یک وعده شیر مادر صورت گیرد و رغبت نوزاد به مکیدن پستان کم شود، در نتیجه کمتر مکیدن، شیر کمتری ترشح می شود و در نتیجه کمتر بودن انرژی دریافتی از مواد غذایی نسبت به شیر مادر موجبات سوءتغذیه و عدم رشد کافی کودک فراهم می شود.

ـ احتمال بروز آلرژی و حساسیت بیشتر می شود، زیرا هر قدر کودکان در موقع دادن اولین غذای جامد بزرگتر باشند، شانش ابتلا به آلرژی و حساسیت در آنها کمتر خواهد بود.

دیر شروع کردن غذای کمکی نیز خالی از اشکال نیست و توانایی های جسمی شیرخوار نیز در حدود ۵ تا ۶ ماهگی دچار تغییراتی می شود که شیرخوار را مستعد دریافت غذای کمکی می کند. عمل جویدن به صورت حرکات عمودی فک شروع می شود و در نتیجه کودک می تواند غذاهای غلیظ تر از شیر مادر را که دارای تکه های کوچک است با حرکات عمودی فک و نشستن فاقد نیاز به حمایت شروع کند.اما نکته ای که بسیار حائز اهمیت است نوین بودن غذایی به جز شیر مادر است و در زمانی که کودک با شرایط نوین وفق پیدا می کند صبور بودن مادر بیش از هر چیزی حائز اهمیت است.زیرا خود غذا، مزه و طعم آن، شکل آن، به کار بردن قاشق برای خوردن و… برایش نوین و تازه است و بنابراین نباید مورد سرزنش واقع شود.به خاطر داشته باشید زمانی که کودک قادر به نشستن است او را بنشانید و اگر هنوز کاملاً قادر به نشستن نیست او را در بغل بگیرید.هیچ وقت در حالی که دراز کشیده است به او غذا ندهید. سعی نکنید تند تند قاشق پر از غذا را داخل دهانش ببرید و به او اجازه دهید خودش تصمیم بگیرد.به اجبار یا زودتر از موقع غذا دادن به شیرخوار او را ناخشنود کرده و تجربه تلخی از غذا در ذهن وی به جا می ماند.

.

منبع : https:portal-rangi.com