افسردگی در هر سنی ممکن است بروز کند و خوب است بدانید که امروز یکی از جامعههای آسیبپذیر در برابر بیماری افسردگی گروه سنی کودکان هستند. افسردگی سن مشخصی برای بروز ندارد و از آنجا که با روان بیمار در ارتباط است، میتواند در هر سنی افراد را به خود درگیر کند و کودکان نیز از این دایره خارج نیستند.
افسردگی در کودکان چگونه است؟
کودکان ممکن است در هر سنی مبتلا به افسردگی شوند و از این نظر تفاوتی با بزرگسالان ندارند. بروز اختلال خلقی، ناراحتی همراه با احساس غم شدید، تحریکپذیر شدن، احساس پوچی مداوم و از دست دادن علاقه نسبت به انجام فعالیتهای روزمره ازجمله علائم شایع افسردگی در کودکان هستند. یادتان باشد که افسردگی کودک را با غم و اندوه معمولی اشتباه نگیرید.
برخلاف غم و اندوه معمولی یا سوگواری، بیشتر حملات افسردگی بیش از چند هفته، چند ماه و حتی چند سال طول میکشند. برخی از نوجوانان و کودکان از اختلال دو قطبی رنج میبرند. این اختلال شامل حملات افسردگی همراه با دورههای طولانی نوسان خلقوخو است. با وجود اینکه افسردگی معمولاً عامل تهدیدکننده زندگی در نظر گرفته نمیشود، اما میتواند منجر به افکار و تلاش برای خودکشی شود.
مسئولیت و داشتنِ نقش پدر و مادری کار سختی است و همیشه توصیه های زیادی برای بزرگ کردن فرزندان وجود دارد که باعث می شود هر والدینی یک استایل تربیتی خاص را انتخاب کنند؛ اما به هر حال همه ما آنطور که باید از لحاظ عاطفی و ذهنی به بهترین حالت ممکن پرورش پیدا نکرده ایم و به خاطر همین ویژگی های رفتاری متفاوتی داریم؛ اما تصمیم گرفتیم که خودمان پدر و مادر های خوبی باشیم.
افسردگی به دلیل سخت گیری بیش از حد خانواده اتفاق می افتد
مطالعات نشان می دهد خانواده هایی که بیش از حد سخت گیر هستند و به سراغ تنبیه های فیزیکی و روحی روانی می روند، معمولاً فرزندان افسرده تری دارند. این مسئله روی چندین فرد نوجوان از سن 12 تا 16 سال آزمایش شده است و نشان می دهد خانواده هایی که رفتار سختگیرانه ای داشته اند، می توان تغییراتی را در ساختار دی ان ای فرزندان شان مشاهده کرد که عاملی برای افزایش احتمال ابتلا به افسردگی است.
استرس دوران کودکی می تواند عامل بسیار مخربی باشد
یافته های تحقیقاتی نشان می دهد که والدین بیش از حد سختگیر که تنبیه فیزیکی را برای فرزندان شان در نظر می گیرند یا از لحاظ روحی به آن ها آسیب وارد می کنند، عامل ایجاد استرس هستند. در صورتی که خانواده هایی که رفتار نرمال و طبیعی تری دارند، تغییری در ساختار دی ان ای فرزندان شان مشاهده نمی شود.
بنابراین خانواده های سختگیر می توانند عاملی برای افسردگی نوجوانان خود باشند و استرس زیادی را به آن ها وارد کنند که درمان آن بسیار دشوار خواهد بود.