
آکاایران: زندگی در کنار نوجوانان مشکلات و دلپذیر های خاص خود را به همراه دارد. یک لحظه ممکن است که با فرزندتان در حال بگو و بخند باشید و لحظه ای دیگر در حال داد و فریاد. بعضی اوقات ممکن است از خودتان بپرسید که روزگار چه بر سر فرزند شما خواهد آورد و این بدان معناست که احتمالاً در مورد فرزندتان شرایطی وجود دارد که شما از آن راضی نیستید.
شما هر بار که از او درباره انجام تکالیف و وظایفش سوال می کنید با واکنش تند او مواجه شده و متهم به سختگیری و ارزش قائل نشدن به سلایق و علایق او می شوید. اما فارغ از اینکه ارتباط مثبت و سازنده ای با فرزندتان دارید یا خیر، وقتی حتی در مورد این مسائل نمی توان یک کلمه با بچه صحبت کرد، چگونه می توان وظایف او را به طور موثر به وی تبیین کرد؟ این سوال و دغدغه ای مهم در اکثر والدین است.در ادامه این مقاله از مجموعه مقالات آکا, راه های تقویت مسئولیت پذیری نوجوانان را خواهیم گفت . با ما همراه باشید.
نوجوانان چه مسئولیتهایی دارند؟
مسئولیت پذیری نوجوانان با پختگی و افزایش عزت نفس آنها همراه است. زیرا در این صورت نوجوان متوجه میشود که یک فرد توانمند است. علاوه بر اینکه نوجوانان در قبال انجام تکالیف مدرسه و مرتب کردن اتاق خود مسئول هستند، با رسیدن فرزندتان به نوجوانی، میتوانید پس از بررسی شرایط خانواده، مسئولیتهای بیشتری به او بدهید. معمولا نوجوانان مانند بزرگسالان میتوانند از پس انجام همه وظایف کاری در خانه بربیایند، با این تفاوت که ممکن است برای برخی کارها نیاز به آموزش داشته باشند.
از سوی دیگر، نوجوانان باید مسئول اعمال خود باشند. اگر آنها به دلیل بیاحتیاطی چیزی را از دست دادند باید هزینه جایگزین آن را پرداخت کنند یا برای به دست آورد پول آن کار کنند. اگر یک قرار ملاقات را فراموش کردند باید تماس بگیرند و از طرف مقابل عذرخواهی کنند و مجددا برنامهریزی کنند. والدینی که همیشه از فرزندشان در مقابل تجربه عواقب رفتار محافظت میکنند در واقع مانع پیشرفت مسئولیت پذیری در او میشوند.
راههای افزایش مسئولیت پذیری نوجوانان چیست؟
اعتماد به نوجوان
احترام به شخصیت او
شما نمی توانید به جای نوجوان زندگی کنید او باید یاد بگیرد مسئولیت زندگی با همه فراز و نشیب هایش بر عهده خودش است و والدین باید بپذیرند و به روش متفاوت او احترام بگذارند و اگر انتخابی مغایر با خواسته تان انجام داد ، آن را بپذیرید. مثلا زمانی که می خواهد با سلیقه خود لباسی بخرد یا انتخاب شغل انجام دهد به خواسته اش احترام گذاشته و او را یاری کنید.
تعیین انتظارات
درست است که بدون هیچ انتظاری کودک خود را دوست دارید اما اکنون زمان خوبی برای تعیین برخی چیزهاست. وقتی نوجوان بداند از او چه انتظاری می رود ، مجبور می شود برای رسیدن به آن تلاش کند و این اولین قدم برای مسئولیت پذیری است. از اینکه انتظارات منطقی باشند مطمئن شوید زیرا انتظارات غیرممکن فقط باعث ناامیدی نوجوان و خودتان خواهد شد.
تهیه لیستی از کارها
یک روش عالی برای تعیین مسئولیت پذیری تهیه لیست است بنابراین ، لیستی از کارهایی که انتظار دارید نوجوان آنها را انجام دهد تهیه و درباره آن با خانواده بحث کنید و در جایی قرار دهید.
اگرچه انجام کارهای روزمره برای نوجوانان سرگرم کننده نیست اما با بزرگ شدن ، این کارها بخشی از زندگی آنها خواهد بود بنابراین ، ازامروز باید آموزش را شروع کنید.اگر نوجوان نتواند کارهایی که به او واگذار شده را انجام دهد ، جریمه اش کنید مثلا یک روز موبایلش را بگیرید تا بیاموزند چگونه یک نوجوان مسئولیت پذیر باشند.
انتخاب گزینه ها
زندگی صحنه انتخاب هاست و هرچه نوجوان زودتر متوجه این موضوع شود برای خودش بهتر خواهد بود پس باید او را درگیر تصمیمات خانه کنید. مثلا اگر قصد خرید لوازم خانگی جدید را دارید یا برنامه ریزی تعطیلات ، از نوجوان خود نظر بخواهید این به او احساس مسئولیت می دهد. همچنین می توانید جلسات هفتگی خانوادگی را برنامه ریزی کنید و در آن در مورد لیست کارها ، ایده های تفریحی و ....تصمیم بگیرید.
چشیدن عواقب بی مسئولیتی
اگر نوجوان کار خود را تمام نکرده است از او حمایت نکنید و به منظور یادآوری کارها برایش یادداشت نگذارید تا به این ترتیب متوجه عواقب طبیعی هر کاری شود و بداند آنچه می کارد درو می کند.
پاداش دادن به نوجوان
منظور ما از پاداش دادن به نوجوان رشوه نیست اما او باید بداند که کار خوبش دیده می شود و سزاوار تشویق است بنابراین ، اگر در انجام مسئولیتش خوب عمل کرد ، به او پاداش دهید. نحوه پاداش دادن کاملاً به خودتان بستگی دارد و می تواند قدردانی زبانی ، کتاب ، سفر و سینما برای تماشای فیلم مورد علاقه باشد ، در واقع هر چیزی که نشان دهد متوجه تلاش او شده اید.
پیوستن به گروه نوجوانان
نوجوانان را در گروه های مختلف قرار دهید تا گاهی در موقعیت رهبری هنگام کار با دیگران درک کند باید مسئولیت های خود را جدی بگیرد .
کمک به تعیین اهداف
در مورد رویاها و برنامه های بلند مدت با او صحبت کنید و اگر او در ذهن خود برنامه ای دارد تصویر کلی برای او ترسیم و کمک کنید تا گام های کوچک بردارد. بگویید در برابر رویاهایش مسئولیت دارد و فقط اوست که می تواند آن را به واقعیت تبدیل کند.
آموزش مهارت مدیریت زمان
مدیریت زمان در مسئولیت پذیری نقش بسزایی دارد. نوجوانانی که وقت خود را به خوبی تنظیم می کنند تصمیمات بهتری می گیرند و همچنین استرس و اضطراب آنها کمتر خواهد بود پس آموزش مدیریت زمان به نوجوانان اهمیت زیادی دارد و اگر به عنوان والدین افراد بی نظمی هستید نوجوان نیز از شما الگو می گیرد. به نوجوان خود کمک کنید تا مدت زمان لازم برای انجام هر کار را تخمین بزند و با او در مورد نحوه بهره وری از اوقات فراغت صحبت کنید.
کمک به کنترل عاطفه
بیشتر نوجوانان دچار تغییرات خلقی می شوند و از نظر ذهنی و عاطفی تغییرات زیادی را تجربه می کنند ،گرچه این تغییرات خلقی طبیعی است. یک روز خوش خلق هستند و روز بعد حتی نمی خواهند اتاق خود را ترک کنند و این نوع مدیریت عاطفی اساس مسئولیت است و تمایز بین احساسات می تواند به نوجوانان کمک کند تا حتی وقتی احساسات منفی دارند رفتارهای مسئولیت پذیری داشته باشند اما متأسفانه ، بدون تمرین بسیاری از نوجوانان قادر به تشخیص اینکه حتی چه احساسی را تجربه می کنند نیستند.
انجام فعالیت های زیر می تواند به نوجوان در ایجاد این مهارت کمک کند
نوشتن احساسات : نوجوان خود را تشویق کنید در مورد احساساتی که تجربه می کند بنویسد زیرا اینکار به پردازش احساسشان کمک می کند.
طراحی : گاهی اوقات به زبان آوردن احساسات چالش برانگیز است نوجوان خود را برای بیان احساسات خود به نقاشی تشویق کنید.
موسیقی : از نوجوان خود در مورد موسیقی مورد علاقه خود سوال کنید. آیا او پیام پشت شعر را دوست دارد؟ آیا او نوازندگان آرام را می پسندد؟ این تمرین می تواند به او کمک کند تا احساسات خودش را بهتر درک کند.
صحبت در مورد چالش ها
به عنوان یک پدر و مادر ، از صحبت در مورد چالش هایی که در زندگی خود با آنها روبرو هستید ، نترسید زیرا وقتی جرات آسیب پذیری داشته باشید ، بحث در مورد احساسات در خانواده طبیعی خواهد بود و بیان این مسائل نوجوان را با بعد دیگری از مسئولیت در زندگی آشنا می سازد .
ایجاد فرهنگ مسئولیت پذیری در خانواده
اگر می خواهید یک نوجوان مسئولیت پذیر تربیت کنید ، او باید ارزش مسئولیت پذیری را درک کند. یک فرد مسئولیت پذیر پاسخگو اعمال خود است و اشتباهات خود را قبول می کند.
تشویق به کمک
انجام کارهای روزمره مسئولیت پذیری نوجوان را نشان می دهد اما فراتر رفتن از این کارها راهی عالی برای استقلال بیشتر نوجوان شماست. به نوجوان خود بیاموزید که در کارهای عام المنفعه جامعه کمک کنند مثل غذا دادن به نیازمندان، شرکت در اقدامات پاکسازی شهر یا جمع آوری کمک مالی برای یک ازدواج و ....می تواند احساس مسئولیت را در هر فردی تقویت کند.