
روش هایی برای آموزش دعا و شکر گذاری به کودک
• برای این کار ابتدا از خداوند کمک بخواهید
بهترین کاری که می توانید برای شروع انجام دهید این است که در مقابل کودک شروع به دعا کردن و راز و نیازش کنید و در دعاهایتان از خداوند بخواهید که به شما و فرزندتان کمک کند تا فردی مومن باشید و ذکر و یاد خدا را هیچ وقت فراموش نکنید.
• همیشه در مقابل فرزندتان به دعا و عبادت بپردازید
همیشه سعی کنید عبادت های خود مانند نماز خواندن و دعا کردن را در مقابل کودک خود انجام دهید. وقتی که کودک ببیند که عبادت کردن بخشی ثابت از زندگی شما است، چون او شما را به عنوان یک الگو می بیند، او نیز سعی می کند که مانند شما رفتار کند.
وقتی که کودک همیشه عبادت کردن شما را ببیند، ممکن است که خودش در مورد این نوع از اعمال کنجکاو شود و از شما شروع به سوال پرسیدن کند و این که خود کودک شروع به پرسیدن کند بسیار عالی است و قدم های بعدی برای شما آسان تر می شود.
• دلایل عبادت و شکر گذاری خود را برای کودک توضیح دهید
سعی کنید که به شکل خیلی ساده و پیش پا افتاده ای به کودک توضیح دهید که چرا ما باید در زندگی خود همواره به دعا کردن و ذکر یاد خداوند بپردازیم.
برای این کار نباید از قواعد جهانی و یا ذکر های عربی استفاده کنید بلکه باید به روش هایی که کودکان معمولا دوست دارند مانند قصه گویی به آن ها توضیح دهید که دلیل شکر گذاری و عبادت شما چیست.
داستان ها بهترین روش آموزشی در هر حوزه ای است. در داستان ها، منظور و هدف به طور کاملا غیر مستقیم به مخاطب می رسد و به همین دلیل پذیرش آن برای کودک آسان تر می شود.
همچنین شما می توانید با مثال های بسیار ساده و قابل فهم، این که چرا ما باید به دعا و شکر گذاری بپردازیم را به کودک توضیح دهید.
هر چه که در روش های خود خلاقیت بیشتری خرج کنید، طبیعتا نتیجه بهتری نیز می گیرید.
• زمان های خاصی را برای عبادت کردن همراه کودک در نظر بگیرید
برای این که آموزش دعا به کودکان را آغاز کنید، بهتر است که زمان خاصی از روز را در نظر بگیرید و همیشه و به طور منظم در آن ساعات به همراه کودک خود دعا کردن را آغاز کنید.
معمولا صبح زود و قبل از مدرسه رفتن و یا در اواخر شب که وقت آزاد و سکوت بیشتری در محیط حاکم است، بهترین وقت برای عبادت کردن است تا عامل دیگری تمرکز شما را بر هم نزند.
• یاد و ذکر خدا را هیچ وقت فراموش نکنید
در اوقاتی که حتی کوچک ترین مشکلی پیش می آیند، ابتدا از خداوند در رابطه با حل آن ها کمک بخواهید و در صورتی که به نتیجه مثبتی رسیدید، تشکر از خداوند را فراموش نکنید.
مثلا وقتی که کلیدی را گم کرده اید و در حال جستجو همراه کودک هستید، ابتدا از خداوند در مورد پیدا شدن کلید کمک بخواهید و در صورتی که آن را پیدا کردید، با صدای بلند و همراه با کودک از خداوند تشکر کنید.
• از روش های خلاقانه استفاده کنید
اگر کودک شما دعا کردن را فراموش می کند، استفاده از مدل های بصری که دعا کردن را یادآوری کند راه حل بسیار خوبی است.
اگر می خواهید سوره و یا ذکری را به کودک آموزش دهید، می توانید آن را در کاغذی بنویسید و یا چاپ کنید و سپس آن را در نقطه ای که کودک همیشه به آن دید دارد بگذارید تا با تکرار زیاد کودک بتواند آن ذکر را حفظ کند.
اگر مثلا می خواهید که نماز را به کودک آموزش دهید ولی او ذکر ها را فراموش می کند، تمامی ذکر ها و حرکات را در هنگام نماز خواند خودتان بلند و واضح بخوانید و از کودک بخواهید که آن ها را تکرار کند.
• اگر دعایتان مستجاب شده است، شکر گذاری را فراموش نکنید
اگر همراه با کودک دعایی کرده اید و آن مستجاب شد، حتما شکر گذاری کنید و روشی برای ماندگار کردن آن پیدا کنید. مثلا هر بار که دعایی از شما مستجاب می شود، آن را در یک دفتر بنویسید.
این گونه کودک می داند که خداوند دعا ها را مستجاب می کند و دعا کردن بیهوده نیست. به همین دلیل اشتیاق بیشتری برای دعا کردن پیدا می کند.
جمع بندی مطالب و سخن پایانی
همان طور که پیش تر نیز اشاره کردیم، آموزش آموزه های دینی به کودکان یکی از مهم ترین بخش های تربیت آن ها است. اما در سنین کودکی فهماندن موضوعاتی که به شدت معنادار هستند به کودک بسیار سخت است.
در این مقاله روش هایی را برای آموزش دعا کردن به کودکان آموختید اما مهم ترین عامل، خلاق بودن شما است. در نهایت این شما هستید که می توانید با توجه به شناختی که از کودک خود دارید بهترین روش آموزش را انتخاب کنید و آن را متناسب با فرزندتان تغییر دهید.
با این کار آموزش شما به کودک هم لذت بخش تر می شود و هم ماندگار تر. نکته مهم این است که در هنگام آموزش و تربیت فرزند، تا حد ممکن از خشونت استفاده نکنید زیرا با خشونت کودک نه تنها چیزی نمی آموزد بلکه از آن ها متنفر می شود.
روش تشویق همیشه در کودکان موثر بوده است و در هر زمینه ای می توانید از آن استفاده کنید تا آموزش شما اثر گذار تر باشد.
به همین دلیل همیشه سعی کنید که در قبال پیشرفت و یادگیری مسائلی که شما به کودک آموزش می دهید، همیشه پاداشی برای کودک در نظر بگیرید تا علاقه کودک برای یادگیری بیشتر شود و از درس ها و آموزش های شما خسته نشود.