جلوگیری از پرخوری در بارداری
جالب است بدانید مادرانی که در طول دوران بارداری خود، بیش از حد خوراکی های متنوع مصرف می کنند، فرزندانی را به دنیا می آورند که بیشتر در معرض ابتلا به چاقی شدید و بیماری های قلبی و عروقی در بزرگسالی هستند.
بسیار شنیده ایم که می گویند «زن باردار باید به اندازه دو نفر بخورد!» در حالی که به نظر بسیاری متخصصین مطلقاً این طور نیست و افزایش وزن زن در دوران بارداری بایستی کاملاً کنترل شده و مقداری محدود باشد.
البته کم خوری زنان باردار نیز می تواند مشکلات بسیاری را برای جنین ایجاد کند؛ چرا که ممکن است ریزمغذی های موردنیاز برای رشد بهینه جنین در چنین مواردی به مقدار کافی به او نرسد.
گروه نان و غلات منبع عمده تأمین انرژی مورد نیاز روزانه بوده و شامل انواع نان، برنج، گندم، جو و ذرت است که زنان باردار و شیرده روزانه 7 تا 11 سهم از نان و غلات باید استفاده کنند که هر سهم معادل یک برش نان سنگک، تافتون، بربری یا سه چهارم لیوان غلات پخته شده است.
گروه میوه ها و سبزی ها که منبع غنی از ویتامین های A , C املاح معدنی و فیبر است، شامل انواع میوه ها از قبیل سیب، انگور، گیلاس، گلابی، طالبی و هندوانه است؛ زنان باردار به طور متوسط 3 تا 4 سهم از این میوه ها را در روز مصرف کنند که هر سهم میوه معادل یک عدد سیب، پرتقال یا موز متوسط یا نصف لیوان کمپوت یا 3 عدد زردآلو یا نصف لیوان حبه انگور یا یک چهارم طالبی متوسط است.
پرخوری بارداری
تغذیه خوب و مناسب در تمام دوران زندگی برای حفظ و ارتقای سلامتی انسان ضروری است، اما در برخی از دوره های خاص مانند بارداری و شیردهی از اهمیت ویژه ای برخوردارست. سوء تغذیه در دوران بارداری احتمال تولد نوزاد کم وزن، مرگ نوزاد و کاهش مقاومت مادر را در مقابل عفونت و خونریزی افزایش می هد. تغذیه زن باردار در دوران بارداری بایستی متعادل باشد و از کم خوری و پرخوری پرهیز نماید. زنان در دوران بارداری به طور متوسط روزانه 300 کالری مازاد بر نیاز پیش از بارداری خود باید مصرف کنند (بویژه در سه ماهه دوم و سوم).
غذای زن باردار باید حاوی مقادیر زیادی مواد مغذی بویژه ویتامین ها، فولات، ویتامین B6 ، C، D و املاحی مانند آهن، روی و کلسیم باشد.در ایران برای پیشگیری از کم خونی فقر آهن از ماه چهارم بارداری تا 3 ماه پس از زایمان قرص های تکمیلی آهن داده می شود. علاوه بر آن زنان باردار باید از قرص های اسیدفولیک و مولتی ویتامین استفاده کنند.
برای کنترل اشتها و جلوگیری از پرخوری خانم های باردار که موجب اضافه وزن بیش ازحد و چاقی می شود نکات ذیل را توصیه کنید:
1 - در حالت نشسته و در یک مکان ثابت و دایمی غذا بخورند.
2- پنج دقیقه پیش از صرف ناهار یا شام یک لیوان آب بنوشند.
3- پیش از صرف غذا، سالاد (بدون سس مایونز) میل کنند.
4 - سعی کنند وعده های اصلی غذا (صبحانه، ناهار و شام) را حذف نکنند زیرا ناچار به ریزه خواری خواهند شد.
5 - سر سفره غذا، تنها از یک نوع غذا میل کنند.
6 - از میوه ها و سبزی های تازه به عنوان میان وعده استفاده کنند.
7- غذا را در ظرف کوچک تری بکشند تا مقدار کمتری غذا بخورند.
8 -مواد غذایی را در جایی دور از معرض دید نگهداری کنند.
9 - از خرید و مصرف تنقلات غذایی کم ارزش که تنها حاوی چربی یا مواد قندی هستند مانند نوشابه، چیپس و... خودداری کنند.
10- از خرید و نگهداری شیرینی و شکلات در منزل خودداری کنند.
11 - پس از صرف غذا و سیر شدن، بلافاصله سفره را ترک کنند.
12 - غذا را آهسته و با آرامش میل کنند.
13- تا حد امکان از سرخ کردن مواد غذایی اجتناب کنند و در صورت لزوم ترجیحا از روغن مخصوص سرخ کردنی به جای روغن مایع معمولی یا روغن جامد استفاده کنند.
14- از خوردن آجیل و انواع تخمه ها که حاوی چربی زیادی هستند، خودداری کنند.
گردآوری بخش کودک آکاایران