بارداری یکی از حساس ترین دوران زندگی هر زنی است بنابراین باید خانم های باردار درباره ی وقایعی که ممکن است در این دوران رخ دهد اطلاعات لازم را کسب کنند. در مقاله ی قبل به چند مورد از موارد حساس اشاره کردیم و برایشان راه حل ارائه دادیم، حال به ادامه ی بحث توجه فرمایید:
کودکان کوچکتر از حد طبیعی
بعضی از کودکان رشد مناسبی در رحم نمی کنند و هنگام تولد کوچکتر از حد طبیعی هستند. ممکن است دلیل آن سیگار کشیدن مادر باردار یا رژیم غذایی نامناسب او، یا خوب کار نکردن جفت باشد (معمولا وقتی که مادر دچار یک عارضه پزشکی عمومی مانند دیابت می باشد)
درمان:
اگر آزمایشها نشان دهد که کودک شما کوچکتر از حد طبیعی است، در دوران بارداری تحت نظارت دقیق قرار خواهید گرفت تا بر سلامت او و کافی بودن جریان خونی که وارد جفت می شود نظارت شود. اگر رشد کودک متوقف شود یا به نظر برسد که زجر می کشد، او را از طریق القا یا سزارین زودتر از موعد به دنیا می آورند.
بارداری دوقلو
هرگاه جنین دوقلو باشد بارداری و زایمان شما به طور طبیعی پیش خواهد رفت، هر چند مرحله دوم زایمان شما دوبار واقع خواهد شد و احتمال زایمان زودرس نیز بیشتر خواهد بود. احتمال عوارضی همچون کم خونی، پره اکلامپسی و غیر طبیعی شدن موقعیت جنین ها در رحم نیز بیشتر خواهد بود. همچنین ممکن است همه ی اختلالات شایع بارداری در مورد شما به صورت شدیدتری رخ دهد، خصوصا چند ماه آخر.
درمان:
اگر دوقلو باردار هستید، ضرورت دارد به طور منظم به مطب یا درمانگاه برای مراقبت های پیش از زایمان مراجعه کنید تا هرگونه عوارضی فورا مشخص شود. در بارداری چند قلو نسبت به حد معمول فشار بیشتری به بدن شما وارد می شود، بنابراین مراقب وضعیت صحیح نشستن و ایستادن خود باشید و تا حد امکان استراحت کنید، خصوصا در چند هفته آخر. برای احتراز از مشکلات گوارشی، غذاهای تازه و غیر کارخانه ای به مقدار کم اما به دفعات زیاد بخورید.
خونریزی از مهبل:
اگر در هر مرحله ای از بارداری متوجه خونریزی از مهبل خود شدید، فورا به پزشک مراجعه کنید. قبل از هفته 28 ، این امر ممکن است علامت سقط جنین قریب الوقوع باشد. پس از این زمان ممکن است نشانه ی خونریزی جفت باشد که جفت شروع به جدا شدن از دیواره رحم کرده باشد (دکولمان یا جداشدگی جفت) یا جفت در رحم خیلی پایین قرار گرفته باشد و بخشی یا تمام گردن رحم را پوشانده باشد (پلاسنتا پره ویا یا جفت سر راهی).
درمان:
جفت رشته حیات کودک است، بنابراین اگر پزشک احساس کند که خطری برای آن وجود دارد، احتمالا شما را فورا در بیمارستان بستری خواهد کرد تا در آنجا موقعیت جفت برسی شود. ممکن است تا بعد از زایمان شما را در بیمارستان نگه دارند، اگر خون زیادی از دست داده باشید ممکن است به شما خون تزریق کنند و کودک را هر چه زودتر از طریق القا یا سزارین به دنیا بیاورند اما اگر خونریزی خفیف باشد و چند هفته قبل از تاریخ تخمینی زایمان رخ دهد. ممکن است پزشک تصمیم بگیرد صبر کند تا زیامان طبیعی شما آغاز شود و در عین حال شما را تحت نظارت دقیق قرار دهد.
در موارد ذیل فورا خود را به بیمارستان برسانید:
* سردرد شدیدی که برطرف نشود
* تاری دید
* دردهای شکمی شدید و طولانی
* خونریزی از مهبل
* نشت مایع، که نشان می دهد کیسه آب شما زودتر از موعد پاره شده است
* تکرر ادرار همراه با درد ( تا رسیدن به بیمارستان آب زیاد بنوشید)
در موارد ذیل ظرف 24 ساعت نزد پزشک بروید:
* تروم پنجه دست ها، صورت، قوزک پا
* استفراغ شدید و مکرر
* تب 38/3 درجه سانتی گراد
* بی حرکتی کودک یا لگد زدن کمتر از 10 بار به مدت 12 ساعت پس از 28 هفته
سقط جنین
تقریبا از هر پنج مورد بارداری، یک مورد قبل از هفته 25 به سقط جنین منتهی می شود. بیشتر موارد سقط جنین در 12 هفته نخست رخ می دهد، معمولا به این دلیل که کودک به طور طبیعی رشد نم یکند. اغلب تا این زمان زن هنوز نم یداند که باردار است. معمولا خونریزی از مهبل نخستین علامت است. در این صورت باید فورا به پزشک مراجعه کنید. اغلب استراحت مطلق توصیه می شود اما شواهدی وجود ندارد که ثابت کند این کار از سقط جنین پیشگیری می کند.
سقط احتمالی
اگر خونریزی خفیف و بدون درد باشد و در حول و حوش زمان قاعدگی اتفاق بیفتد، اغلب می تواند مانع از سقط جنین شد. احتمالا سونوگرافی انجام می شود تا معلوم شود جنین زنده است یا نه و انیکه احتمال ادامه بی خطر بارداری وجود دارد یا خیر.
سقط قطعی
اگر خونریزی شدید باشد و درد داشته باشید، احتمالا جنین مرده است. در این صورت ممکن است لازم باشد یا در بیمارستان بستری شوید تا رحم تحت بیهوشی عمومی پاکسازی شود.
احساس شما
حتی اگر کودکتان را در اوایل بارداری از دست بدهید، احساس خسران شدیدی به شما دست خواهد داد. گاهی دیگران درک نمی کنند که نیاز به سوگواری برای کودکتان و گذشت زمان برای رفع اندوه از دست دادن او دارید. احساس نگرانی در مورد اینکه آیا خواهید توانست در آینده کودکی طبیعی و سالم به دنیا آورید نیز شایع است. ممکن است احساس گناه داشته باشید، اما خود را ملامت نکنید، زیرا حقیقتا تقصیر و گناه از شما نیست. هیچ خطری ندارد که هر وقت خواستید سعی کنید کودک دیگری به دنیا آورید. هر چند که برخی پزشکان توصیه می کنند که حداقل تا یه بار قاعدگی صبر کنید. جز در صورتی که چند بار سقط جنین پشت سر هم داشته باشید، به هیچ وجه دلیلی وجود ندارد که مرتبه بعدی بارداری موفقیت آمیزی نداشته باشید.
گردآوری توسط بخش بارداری ، زایمان، علائم بارداری، علائم زایمان سایت آکاایران