زنان باردار باید قرص آهن بخورند
کم خونی و کمبود آهن باعث رشد ناکافی جنین خواهد شد
اختصاصیآکا ایران:
خانم های باردار باید در طی این دوران به طور مرتب قرص آهن بخورند . کمبود و فقر آهن در دوران بارداری به جنین و مادر آسیب می رساند.
خانم خدام ، کارشناس تغذیه گفت : حتی در صورت بروز عوارض نباید مصرف قرص آهن قطع شود . این کارشناس تغذیه بر لزوم رفع کم خونی و کمبود آهن قبل از دوران بارداری تاکید کرد و گفت : در طی دوران بارداری نیاز بدن به آهن دو برابر می شود و کمبود آهن می تواند در این دوران مشکلاتی را برای مادر و جنین به وجود آورد .
بدن خانم های باردار برای رشد جنین و جفت باید به میزان کافی آهن داشته باشد که بخشی از آن با مصرف غذا تامین نمی شود و حتما باید از هفته شانزدهم بارداری تا سه ماه بعد از زایمان قرص آهن مصرف شود.
این کارشناس تغذیه گفت : خانم های باردار باید حتما روزی یک قرص آهن بخورند . عوارض ناشی از کمبود آهن در بدن زنان باردار باعث مرگ مادر ، زایمان زودرس و عدم رشد کافی جنین خواهد شد که مصرف روزانه یک قرص آهن نیاز بدن را تامین می کند . در صورتی که بدن زن باردار کمبود آهن شدیدی داشته باشد باید با تشخیص پزشک قرص آهن با دز بالاتر مصرف شود .
البته قرص آهن عوارضی در پی خواهد داشت و گاهی باعث تهوع ، معده درد ، یبوست و اسهال می شود . در صورت عوارض احتمالی نباید مصرف قرص قطع شود زیرا بعد از مدتی عوارض قابل تحمل خواهد شد اما به هیچ عنوان مصرف قرص آهن نباید قطع شود .
خدام تاکید کرد قرص آهن را قبل از خواب بخورید و به هیچ وجه همراه با شیر و لبنیات مصرف نشود زیرا کلسیم موجود در شیر و لبنیات جذب آهن را در بدن مختل می کند . پیرامون کم خونی و فقر آهن در زنان باردار تحقیقی در سال 80 انجام گرفته است که بر طبق آن زنان باردار پنج ماهه و بیشتر 18 درصد کم خونی و فقر آهن دارند و این میزان در سال به 9.1 درصد رسیده است. این کاهش درصد کم خونی به دلیل آگاهی زنان باردار و حساسیت بیشتر آنها نسبت به کم خونی و عوارض آن در طی این دوران می باشد .
این کارشناس تغذیه گفت : با مطلع بودن نسبت به فایده مصرف قرص آهن برای زنان باردار و غنی سازی نان با آهن و اسید فولیک می تواند نقش موثری در کاهش آمار زنان باردار مبتلا به کم خونی و فقر آهن داشته باشد .
البته در سال های اخیر قرص آهن در دبیرستان های دخترانه توزیع می شد که می تواند از ابتلا به فقر آهن و کم خونی در دختران پیش گیری کند . خدام به این مساله تاکید کرد که دخترها باید در طی سال 16 هفته قرص آهن مصرف کنند زیرا قاعدگی ، مصرف محدود مواد غذایی حاوی آهن و تداخلات غذایی ، جوش شیرین موجود در نان باعث کاهش جذب آهن در بدن می شود .
علاوه بر آن مصرف لبنیات همراه یا بعد از غذا و بیماری های انگلی می تواند باعث ابتلا به کم خونی در زنان و دختران شود که برای رفع این بیماری باید به رژیم غذایی توجه ویژه ای داشته باشید .
خدام در آخر بیان کرد : خوردن بیش از اندازه چای به خاطر وجود تانن جذب آهن را مختل می کند و در مقابل حبوبات و مغزها سرشار از آهن هستند و لازم است علاوه بر این مواد مغذی حاوی آهن ، مواد غذایی حاوی ویتامین سی چون سبزیجات و مرکبات هم مصرف شود تا جذب آهن در بدن را افزایش دهد .