
آکاایران: زایمان طبیعی و تکنیک های تنفسی آن
تکنیک های تنفسی در زایمان طبیعی یکی از مهم ترین نقش ها را برای زایمان راحت تر دارند
تکنیک های تنفسی در زایمان طبیعی یکی از مهم ترین نقش ها را در کمک به مادر برای زایمان راحت تر دارند. اما در این میان کم نیستند مادرانی که با مزایای این تکنیک ها آشنا نیستند و آن را چندان کارآمد نمی دانند. بنابر این ما با زهره شفیعی، کارشناس مامایی، درباره ویژگی های تکنیک های تنفسی در زایمان به گفتگو پرداختیم.شفیعی با اشاره به اکسیژن رسانی خوب به مادر با استفاده از تکنیک های تنفسی، می گوید: خوب است مادران بدانند که هر جا درد وجود دارد اکسیژن کمتری هم هست. بنابر این با راهنمایی ماما و استفاده مادر از این تکنیک های تنفسی، مادران می توانند زایمان راحت تری دارا باشند.بنابر این شفیعی ویژگی های تکنیک های تنفسی در زایمان را این گونه معرفی می کند:
۱- اکسیژن رسانی بیشتر به مادر و جنین: یکی از ویژگی های این تمرینات این است که مادر درد زایمان کمتری را حس می کند.
۳- کم شدن تماس و اصطکاک شکم و رحم درد را کمتر می کند: در هر دم و بازدم عمیق شکمی فاصله دیافراگم از رحم بیشتر می شود و همین کم شدن تماس و اصطکاک، درد مادر را کمتر می کند. بنابر این وقتی مادر در هنگام زایمان درد کمتری را حس کند پیشرفت زایمانش بهتر و حتی طول زایمان او کوتاه تر می شود.
شفیعی با مقایسه بین مادرانی که از تکنیک های تنفسی در زایمان استفاده می کنند و کسانی که از آن استفاده نمی کنند، توضیح می دهد: در مرحله زور زدن که مادر دم عمیق می گیرد و بازدمش را نگه می دارد، خوب است همین حرکت را ۴ بار، در هر انقباض تکرار کند. سپس وقتی انقباض تمام شد، مادر تا انقباض بعدی می تواند استراحت کند و تنفس معمولی داشته باشد. اما مادرانی که با این تکنیک های نفسی آشنا نیستند، به محض اینکه باید تنفس های عمیق را شروع کنند، به اشتباه دهان خود را می بندند و هیچ اکسیژنی به خودشان نمی رسانند. علاوه بر آن تمام تمرکزشان به انقباض رحم جلب می شود. در هنگام انقباض رحم نیز به جای انجام دم و بازدم های عمیق، شروع به داد و فریاد می کنند که همین باعث می شود اکسیژن کمتری به خود و جنینشان برسد. ضمن اینکه همان داد و فریاد ها و ناراحتی باعث استرس آنها و ترش هورمون آدرنالین در بدنشان می شود. به همین دلیل زایمان برایشان به شدت خسته کننده و دردناک به نظر می رسد.بسیار مهم است که مادران در هنگام زایمان، همراه آموزش دیده دارا باشند و یا از طرح مامای همراه استفاده کنند تا تکنیک های تنفسی را در آن شرایط با آنها کار کند. چون ممکن است مادر در هنگام انقباض های زایمان، تکنیک ها را فراموش کند.
آکاایران: زایمان طبیعی و تکنیک های تنفسی آن
در زمان آموزش این تکنیک ها به مادران باردار تاکید می شود که در اواخر بارداری باید آنها را تمرین کنند تا در ذهن شان بماند. این کارشناس مامایی در این باره می گوید: ما به مادران توصیه می کنیم که بعد از زایمان هم این تکنیک ها را انجام دهند تا درد شان کمتر شود. به خانم هایی هم که عمل سزارین انجام داده اند پیشنهاد می کنیم پس از زایمان حرکت دم و بازدم شکمی را به عنوان تمرین ورزشی انجام دهند تا هم درد شان کمتر شود و هم دچار چسبندگی پس از زایمان نشوند.مادران تکنیک های تنفسی را باید خیلی جدی بگیرند و آن را در دوران بارداری و تا پیش از زایمان تمرین کنند چون این تکنیک ها برای خیلی از مادران نتیجه مثبتی داشته و به آنها کمک کرده است. زایمان روند دردناک و خسته کننده ای است اما مادران با رعایت این تکنیک های تنفسی هم درد و تنش کمتری را تجربه می کنند و هم انرژی بیشتری خواهند داشت.
مزایای زایمان طبیعی
. در زایمان طبیعی بیهوشی یا بی حسی موجود نیست. مادر در هنگام زایمان و تولد کودک، بیدار و هوشیار است؛ مادر می تواند وضعیت بدن خود را تغییر دهد و در حالتی قرار بگیرید که بیشتر احساس راحتی کند و هنگامی که زمان بیرون آمدن کودک فرا می رسد به انجام این کار کمک نماید.
. با انجام زایمان به روش طبیعی نیازی به تزریق سرم یا وصل کردن دستگاههای مانیتورینگ الکترونیکی به بدن مادر نیست؛ بنابراین حرکت برای مادر آسان تر است،بلافاصله بعد از زایمان می تواند راه برود، دوش بگیرید و در صورت امکان، از توالت فرنگی (به جای لگن بیمار) استفاده نماید.
. بیشتر خانمها به هنگام زایمان طبیعی و پس از آن احساس قدرت می کنند و با اینکه ناچارند درد را تحمل کنند اما بیشتر آنها می گویند که برای زایمان بعدی خود نیز همین روش را انتخاب می کنند. بعضی از خانمها احساس اینکه مسوولیت این امر بر دوش آنهاست سبب می شود تصور آنها از درد کاهش یابد.
. در بعضی از بیمارستانها شوهر زن می تواند همراه او باشدو به همسرش کمک کند و باعث کاهش احساس درد در همسر خود شود.
. آمار و ارقام حاکی از آن هستند که میزان مرگ و میر مادر و نوازد در زایمان طبیعی به مراتب پایین تر از سایر شیوه های زایمان است و نه تنها برای نوزاد بلکه برای مادر هم به عنوان یکی از سالم ترین گزینه های زایمان محسوب می شود.
. مادرانی که به روش طبیعی کودکان خود را به دنیا می آورند خیلی زود تر می توانند با نوزاد انس بگیرند و با او ارتباط صمیمانه عاطفی برقرار کنند.
. از آنجایی که مادران با زایمان طبیعی سریعتر بهبودی پیدا می کنند، زودتر می توانند شیر دادن به نوزاد را شروع کنند و این مسئله خود به عنوان یکی از مهمترین مزایای زایمان طبیعی به شمار می رود.
. زایمان طبیعی هزینه بیهوشی و جراحی در بر ندارد و لازم نیست مادر و فرزند برای مدت زمان طولانی در بیمارستان بستری شوند. طبق برآوردهای اخیر زایمان طبیعی چیزی در حدود %۵۰ الی ۷۵% (بسته به نوع بیمارستان) از هزینه های جانبی خانواده را کاهش می دهد.
. درد زایمان طبیعی فقط زمان وضع حمل ایجاد شده و مادر پس از وضع حمل درد چندانی احساس نمی کند به تدریج بهبود می یابد. این در حالی است که درد زایمان های غیر طبیعی برای هفته ها باقی می ماند. چیزی که بیشتر خانواده ها از آن بی اطلاع هستند این است که تصور می کنند با بیهوشی می توانند خود را از درد کشیدن در زمان وضع حمل رها سازند. این در حالی است که در زایمان غیر طبیعی درد مادر پس از بیهوشی شروع می شود و پس از آن هم باید دوران نقاهت خود را سپری کند و هم از نوزاد مراقبت و نگهداری بعمل آورد.
. کودکانی که به صورت طبیعی به دنیا می آیند سریعتر با محیط ارتباط برقرار می کنند، هشیار تر هستند، و واکنش های بیشتری از خود تلاش می کنند.
. کودکانی که به صورت طبیعی و فاقد استفاده از دارو به دنیا آمده اند، احتمال استفاده از دارو در آینده زندگی آنها نیز به مراتب کاهش پیدا می کند.
. پزشکان و پرستارانی که متخصص در زایمان طبیعی هستند طوری آموزش دیده اند که پیش از ایجاد مشکل از وقوع آنها جلوگیری بعمل آورند به این ترتیب که پیش از زایمان، در حین وضع حمل، و پس از آن، آسیب های احتمالی را پیش بینی کرده و از وقوع آنها جلوگیری بعمل می آورند. این در حالی است که پرستاران و پزشکانی که متخصص در امر سزارین هستند اینطور آموزش دیده اند که منتظر می مانند تا مشکلی پیش بیاید و سپس برای رفع آن اقدام می کنند و با اتکا شیوه های تکنولوژیک امروزی برای مرتفع ساختن مشکلات مادر و نوزاد تلاش می کنند.
. مدت بستری شدن و توانایی بازگشت به کارهای عادی و روزمره بعد از زایمان طبیعی خیلی کمتر از سزارین است و مادرانی که زایمان طبیعی داشته اند زودتر به خانواده خود ملحق می شوند.
. حجم خونی که مادر طی زایمان طبیعی از دست می دهد تقریباً نصف یک عمل سزارین است لذا خطر خونریزی و کم خونی، در یک زایمان طبیعی خیلی کمتر از زایمان به طریق سزارین می باشد.
. درصد ابتلاء به عفونت در بین مادران سزارین شده بیشتر از مادرانی است که زایمان طبیعی نموده اند.
. مادرانی که زایمان طبیعی داشته اند در دادن آغوز به نوزاد خود موفق تر هستند چرا که خوردن آغوز یا کلستروم به عنوان اولین واکسن برای کودک منافع بسیاری دارد.
. بطور متوسط مدت اقامت مادران سزارینی در بیمارستان ۲٫۵ برابر مادرانی است که زایمان طبیعی داشته اند.
. پس از زایمان طبیعی، مادران با انجام ورزشهای مناسب ، به مراتب سریعتر از زمانی که سزارین می شوند، می توانند تناسب اندام خود را بدست آورند.
. در مقایسه با زنانی که از بی حسی موضعی (اپی دورال) استفاده می نمایند،در زایمان طبیعی احتمال کمتری وجود دارد که فرد به استفاده از روشهای کمکی برای القاء یا تسریع زایمان از قبیل پیتوسین- واکیوم – فورسپس یا سونداژ مثانه نیاز داشته باشد.
. مهم تر از این موارد سرحالی و شادابی مادر پس از زایمان طبیعی است.
البته این امکان هم وجود دارد که شما برای یک زایمان طبیعی برنامه ریزی کرده باشید اما متخصصان مجبور شوند که نوزاد را از طریق جراحی خارج کنند.
منبع : https:portal-rangi.com