bxs1

رشد نوزاد چهارماهه

bxs2

- مطالعات نشان میدهد نوزاد چهار ماهه نسبت به نوزاد سه ماهه  در این سن تمام صداهای زبان مادری را می فهمد. در چهار ماهگی تا شش ماهگی، نوزاد شروع به تقلید این صداها می کند بنابراین شما صداهایی مانند ماما و بابا می شنوید.

- شما می توانید نوزاد را با تکرار کردن کلماتی که می گوید یا با استفاده از قرار دادن او در مقابل آینه تشویق کنید. او شروع به تقلید از شما می کند و کلماتی که می گویید را سعی می کند تکرار کند.

- واکنش به کلماتی که نوزاد می گوید یا صداهایی که در می آورد، باعث می شود نوزاد اعتماد به نفس بیشتری پیدا کند و حس کند کلماتش تغییری ایجاد می کند بنابراین سعی می کند آن را بهبود دهد.

bxs3

- بدن شما در حال حاضر آمادگی لازم برای ورزش کردن را دارد. اما مفاصل شما از بارداری ضعیف شده اند بنابراین سعی کنید فشار کمی به خود وارد کنید و ورزش را به آرامی شروع کنید.

- اگر نوزاد را شیر می دهید، ورزش به شیردهی شما لطمه نمی زند. اما بهتر است پیش از ورزش کردن، شیر خود را بدوشید و سوتین مناسب بپوشید. با ورزش بعد از زایمان طبیعی و ورزشهای بعد از زایمان سزارین آشنا شوید. 

- می توانید با نوزاد خود به پیاده روی بروید یا با او به دوچرخه سواری بروید. همچنین می توانید نوزاد را با خود به باشگاه ببرید.

- سعی کنید ورزش کنید. می توانید در منزل هنگامی که نوزاد خواب است ورزش کنید. اگر با ماشین سرکار می روید، ماشین را دورتر پارک کنید و کمی پیاده روی کنید. سعی کنید با ورزش سبک شروع کنید تا آن را ادامه دهید.

- به خود سخت نگیرید. اگر خیلی نگران وضع ظاهری خود باشید، حال روحی شما بد می شود.

bxs4 bxs5

عفونت گوش در نوزادن زمانی اتفاق می افتد که باکتری یا ویروس و مایع پشت گوش داخلی نوزاد گیر کرده باشد. عفونت گوش باعث درد، تورم و تب می شود. عفونت گوش در نوزادان رایج است. تقریبا نیمی از نوزادان در سال اول زندگی دچار این مشکل می شوند.

bxs6

از دست داشتن اشتها: عفونت گوش باعث درد در هنگام جویدن یا مک زدن می شود.

کشیدن مداوم گوش: یکی دیگر از علائمی است که نوزاد نشان می دهد.

تب: که بین صد تا صد و چهار درجه فارنهایت است.

تغییر ناگهانی در حال روحی: که با سرما خوردگی همراه است. فشار وارده بر گوش باعث ایجاد درد می شود بخصوص هنگامی که نوزاد دراز کشیده است بنابراین باعث بهانه گیر شدن نوزاد می شود.

ترشحات گوش:  که زرد، سفید، یا خونی می باشند.

اسهال: عفونت گوش توسط ویروسی ایجاد می شود که بر سیستم گوارشی تاثیر می گذارد.

bxs7

عفونت گوش معمولا خود به خود از بین می رود. اما برخی پزشک ها قرص ها آنتی بیوتیک برای جلوگیری از بدتر شدن عفونت تجویز می کنند. پزشک نوزاد معمولا استامینوفن کودکان نیز تجویز می کند تا درد و تب کاهش یابد و این دارو معمولا پس از دو روز اثر می کند.

bxs8
  1. نوزاد را از دود سیگار دور نگه دارید زیرا باعث ضعیف شدن سیستم ایمنی نوزاد می شود.
  2. شیردهی را ادامه دهید. مطالعات نشان می دهد نوزادانی که شیر مادر می خورند کمتر تحت تاثیر عفونت گوش قرار می گیرند.
  3. تمام واکسیناسیون نوزاد را انجام دهید. این کار احتمال عفونت گوش را کاهش می دهد.
  4. سعی کنید کمتر به نوزاد پستانک بدهید زیرا باعث افزایش احتمال عفونت گوش می شود.

اگر نوزاد را به مهد کودک می برید، سعی کنید مهد او را عوض کنید و به محلی خلوت تر او را انتقال دهید. این مسئله میزان جرم اطراف نوزاد را کاهش می دهد بنابراین احتمال ابتلا به عفونت گوش را کاهش میدهد.

bxs9
  • در چهار تا شش ماه اول زندگی، نوزاد تمام مواد غذایی لازم را از شیر مادر یا شیر خشک دریافت می کند. اما پدر و مادر دوست دارند زودتر غذاهای جامد به نوزاد بدهند.
  • سیستم گوارشی نوزاد در حال حاضر بهبود یافته است و می توانید کم کم به او غذای جامد بدهید. اما بهتر است کمی بیشتر صبر کنید.
  • دیرتر غذای جامد دادن به نوزاد باعث می شود احتمال واکنش های آلرژیک کاهش یابد.
  • اما پیش از دادن غذای جامد به نوزاد با پزشک مشورت کنید.

bxs10

تکامل نوزاد چهارماهه

bxs11
  • در این زمان، نوزاد چند دقیقه در روز با دست ها و پاهایش بازی می کند. او چندبار پشت سر هم یک کار را انجام می دهد تا از نتیجه آن مطمئن شود. سپس کار جدید شروع می کند.
  • در این ماه ناگهان متوجه سکوت نوزاد می شوید. در این مدت او به توجه شما نیاز دارد.
bxs12
  • بهتر است در این ماه به همسرتان اجازه دهید در کارهای مربوط به نوزاد به شما کمک کند. این امر علاوه بر نزدیک شدن پدر به فرزند، به شما فرصت استراحت می دهد.
  • بهتر است نوزاد را با پدرش تنها بگذارید و به او اجازه دهید خودش یاد بگیرد چگونه با فرزندش ارتباط برقرار کند.
  • به همسرتان یادآوری کنید نیازهای اصلی نوزاد چیست. در صورتی که مدت طولانی نوزاد گریه می کند او را در آغوش بگیرد، نوازشش کند و یا ماساژش دهد.
  • نوزاد از حرکات ریتمیک لذت می برد بنابراین می توانید او را بغلتانید، برقصانید و ...
  • همچنین می توانید با صداهای جذاب و شعر خواندن نوزاد را سرگرم کنید.
bxs13

این بیماری نوعی تورم چشم است که به دلیل حساسیت یا باکتری و ویروس ایجاد می شود. قسمت سفید داخل چشم نوزاد و پلک او تحت تاثیر قرار می گیرد. چشم او قرمز می شود و از آن آب می آید یا ترشحات خشک سفید یا زرد یا سبز از چشم نوزاد خارج می شود.

bxs14

بلافاصله با پزشک تماس بگیرید. پزشک باید چشم نوزاد را بررسی کند و براساس دلیل ایجاد مشکل درمان را بیابد. همچنین پیش و بعد از بررسی چشم نوزاد، دست های خود را بشویید تا عفونت گسترده نشود. تمام ملحفه ها و پتوهای نوزاد را بشویید.

bxs15 bxs16

اگر دلیل بیماری باکتری باشد، پزشک آنتی بیوتیک تجویز می کند به خصوص قطره چشم.

اگر دلیل بیماری ویروس باشد، پزشک توصیه می کند چشم را شستشو دهید و آن را گرم نگه دارید. پس از یک هفته بیماری درمان می شود.

اگر دلیل بیماری حساسیت باشد، پزشک منبع آن را تعیین می کند. همچنین استفاده از قطره چشم نیز توصیه می شود.

گاهی اوقات مجرای اشک بسته نوزاد  باعث ایجاد عفونت میشود. بسته به دلیل بیماری، پزشک ماساژ مجاری اشک یا استفاده از کمپرش آب گرم را تجویز می کند. اگر مجاری باز هم بسته بماند، پزشک شما را به چشم پزشک معرفی می کند. در موارد نادر نیاز به عمل جراحی است.

bxs17

نوزاد چهار ماهه  -آکانوزاد چهارماهه

bxs18
  • نوزاد در این ماه معده بزرگتری دارد بنابراین نیازی به پر کردن کامل معده نیست. در این ماه، نوزاد چهار یا پنج بار در روز غذا می خورد.
  • نوزاد در این ماه دو برابر زمان تولد، وزن دارد و هنوز هم افزایش وزن خواهد داشت.

در این ماه انتظار تغییر در رژیم غذایی نوزاد نداشته باشید. در این ماه حواس نوزاد به راحتی در هنگام غذا خوردن پرت می شود. بهتر است در هنگام غذا خوردن عواملی که باعث حواس پرتی نوزاد می شود را کاهش دهید.


bxs19

bxs20

- گریه بهترین راه ارتباطی نوزاد با شما است اما او شروع به شوخی کردن با شما می کند. در این زمان با شکلک در آوردن نوزاد شروع به خندیدن می کند.

- سعی کنید نوزاد را با حرکات مختلف تشویق به خندیدن کنید. نوزاد دوست دارد صداهای مختلف بشنود و نیازی به اسباب بازی خاصی نیست. می توانید زبانتان را درآورید، سوت بزنید یا صدای حیوانات را تقلید کنید.

bxs21

بیشتر مادرهایی که کار می کنند سعی می کنند شیر خود را بدوشند. این کار باعث ذخیره شیر و فراهم کردن شیر موردنیاز نوزاد می شود. اما در ابتدا دوشیدن شیر کار دشواری است و در اینجا راه هایی که باعث راحت تر شدن این کار می شود ذکر شده است:

تمرین در منزل: سعی کنید پیش از برگشتن به سرکار، کار با دستگاه را تمرین کنید. بیشتر مادرهای شاغل از دستگاه الکتریکی شیردوش استفاده می کنند. این کار باعث می شود سینه به طور کامل خالی شود. می توانید از وسایل دیگر نیز استفاده کنید مانند سوتین های شیر دوش، کیف های مایکروویو و کیف های ذخیره شیر مادر.

به رئیس خود برنامه شیردوشی خود را اطلاع دهید. برخی شرکت ها محلی برای شیردوشی دارند. اگر محل کار شما محل مخصوص ندارد، برنامه خود را به رئیس بگویید تا مکانی برای شما در نظر گرفته شود.

سعی کنید هر روز سر ساعت مشخصی شیر بدوشید. سعی کنید هر سه ساعت شیر بدوشید. همچنین در بین وعده های شیردوشی مایعات مصرف کنید تا بدن کم آب نشود.

استراحت کنید. برخی خانم ها عکس نوزاد خود را نگه می دارند و از دیدن آن لذت می برند.

bxs22

ویروس سن سی شیال تنفسی علائمی مشابه سرما خوردگی دارد که در ماه های سرد دیده می شود. این ویروس به خودی خود خطرناک نیست اما باعث عفونت گوش، برونشیت، آسم و مشکلات تنفسی می شود. این بیماری برای نوزاد زیر شش ماه، نوزادان نارس و نوزادانی که بیماری خاصی دارند، بسیار خطرناک است زیرا سیستم ایمنی بدن آن ها ضعیف است.

bxs23

 علائم سرماخوردگی نوزاد  را نشان می دهد و چند روز بعد سرفه می کند و تنفس آن دشوار می شود. شما با درمان سرفه در نوزادان آشنا باشد.  ویروس برونشیت را تحت تاثیر قرار می دهد و باعث تورم و تولید مخاط می شود بنابراین راه تنفس نوزاد بسته می شود و به سختی نفس می کشد. علائم عفونت جدی شامل درد عضلات شکم، خس خس کردن گلو در هنگام تنفس، نفس های کوتاه، کبودی لب ها و ناخن ها و مشکل در غذا خوردن می باشد.

bxs24

با پزشک تماس بگیرید. پزشک از شما می خواهد نوزاد را به مطب انتقال دهید تا تنفس او را بررسی کند. پزشک درمان تنفس را با استفاده از قرص های برونشیت انجام می دهد در این صورت نوزاد راحت تر نفس می کشد. از آنجایی که ویروس سن سی شیال ویروس است، آنتی بیوتیک اثر ندارد اما می تواند علائم نوزاد را کم کند. سعی کنید به نوزاد آب بدهید تا بدنش کم آب نشود، او را از دود دور نگه دارید زیرا باعث می شود نفس کشیدنش دشوار شود.

برخی نوزادان در هنگام شیر خوردن نمی توانند به راحتی نفس بکشند. سعی کنید بینی آن ها را با قطره و دستمال مرطوب خالی کنید. اگر نوزاد تب دارد، می توانید به او استامینوفن بدهید اما این کار را بدون اجازه پزشک انجام ندهید. اگر نوزاد شما نارس به دنیا آمده باشد یا بیماری قلبی یا ریوی داشته باشد، پزشک واکسن تجویز می کند تا بدن را در مقابل ویروس مراقبت کند.

bxs25

چهارماهگی نوزاد

bxs26

نوزاد را تشویق کنید با وسایل جدید بازی کند. برخی چیزها مانند یک پوشک تمیز می تواند چند دقیقه نوزاد را سرگرم کند. به حرکات نوزاد در این حال توجه کنید.

bxs27

نوزاد رنگ را از ابتدا می بیند اما تشخیص رنگ ها مانند قرمز یا نارنجی دشوار است. نوزادان کوچکتر ترجیح می دهند تفاوت بین رنگ سیاه و سفید یا رنگ های متضاد را تشخیص دهند.

با بزرگتر شدن نوزاد، رنگ ها تغییر می کنند و نوزاد می تواند تمایز بین آن ها را تشخیص دهد. سعی کنید رنگ های جدید را در کتاب ها، اسباب بازی ها و لباس ها به او نشان دهید.


bxs28

نوزاد

bxs20

استفاده از حمام یا داستان پیش از خواب به نوزاد کمک می کند راحت تر بخوابد. بهتر است هر شب الگوی خاصی برای خوابیدن نوزاد داشته باشید به عنوان مثال: شیر دادن، حمام کردن، لباس راحت تن نوزاد کردن، کتاب خواندن، آهنگ خواندن و قرار دادن نوزاد در تخت.

این برنامه منظم به شما و نوزاد زمان کافی می دهد با یکدیگر باشید. می توانید با همسرتان وظایف را تقسیم کنید و هر کسی کاری را انجام دهید یا شب در میان نوبت شما یا همسرتان باشد.

bxs30

پس از تولد نوزاد، زندگی شما تغییر زیادی کرده است و تمام وقت خود را برای نوزاد می گذارید بنابراین وقت زیادی برای فعالیت های خود ندارید. سعی کنید راهی پیدا کنید که فعالیت های خود را نیز انجام دهید:

به یک گروه خانوادگی بپیوندید. گروهی پیدا کنید که فعالیت های مورد علاقه شما را انجام می دهند. به عنوان مثال مادرهای شیرده، مادرهای شاغل و ... یا با گروهی از همسایه ها آشنا شوید. همچنین می توانید بلاگ های مخصوص والدین را مطالعه کنید.

 در دسترس باشید. با دوستان و فامیل و نزدیکان در تماس باشید یا با افراد دیگر در گروه های اجتماعی ارتباط داشته باشید.

زمانی برای خودتان بگذارید. سعی کنید استراحت کنید. حداقل روزی نیم ساعت برای خودتان زمان بگذارید.

کتاب بخوانید. هنگامی که نوزاد خواب است کتاب بخوانید. این کار به شما کمک می کند آرام شوید.

گفتگوی بزرگسالان. با تلفن یا حضوری، با دوستان، پدر و مادر و یا خواهر و برادر خود صحبت کنید.

bxs31

سندروم لرزش نوزاد نوعی بیماری جدی است که به خاطر آسیب به مغز و با لرزش شدید نوزاد دیده می شود. این بیماری باعث حرکت مغز در جمجمه می شود. نوزاد به آسیب خیلی حساس است زیرا عضلات گردنش به اندازه کافی قوی نیستند و نمی توانند سرش را حمایت کنند. این مشکل باعث آسیب به چشم، کوری و مشکلات دائمی مغز می شود. همچنین گاهی باعث مرگ می شود.

bxs32

بازی کردن با نوزاد باعث ایجاد سندروم لرزشی نمی شود. همچنین تاب دادن نوزاد، ویبره یا رانندگی در جاده ناهموار نیز باعث این بیماری نمی شود. این بیماری در اثر خشونت و ضربه شدید ایجاد می شود. این مسئله زمانی اتفاق می افتد که فرد کنترلش را در هنگام حمل نوزاد از دست بدهد.

bxs33

نوزادی که می لرزد استفراغ می کند و مشکل غذا خوردن و تنفس دارد و بهانه گیر می شود. اگر علائم بیماری را مشاهده کردید با پزشک تماس بگیرید. امکان دارد شرایط نوزاد بدتر شود و آسیب مغزی دائمی شود. بنابراین سعی کنید تمام علائم را به پزشک اطلاع دهید.

bxs34

مراقبت از نوزاد کار سختی است. بنابراین در هنگام عصبانیت سعی کنید راه های آرام کردن خود را بیاموزید به عنوان مثال نفس عمیق بکشید، زمان کوتاهی با خود بگذرانید و با پزشک، دوست یا همسرتان تماس بگیرید. اگر فکر میکنید به قدری عصبانی هستید که نزدیک بودن شما به نوزاد خطرناک است، او را در گهواره یا جایی امن قرار دهید، از منزل خارج شوید و بگذارید نوزاد تا زمانی که کسی برای کمک می رسد گریه کند.

bxs35

رشد نوزاد چهارماهه

  • نوزاد در این ماه خیلی سریع تر از قبل شده است. هنگامی که به پشت می خوابد، سرش را بالا می گیرد و با شانه هایش تلاش می کند بلند شود. اگر او را بر روی شکم قرار دهید، با استفاده از دست ها و پاها تلاش می کند بالاتر بیاید. این کار باعث قوی شدن گردن نوزاد می شود و به کنترل سر در هنگام نشستن کمک می کند.
  • در این ماه هنگامی که نوزاد را می نشانید، سرش را به راحتی راست نگه می دارد. ستون فقرات نوزاد صاف است بنابراین راحت می نشیند.
  • در این ماه که نوزاد می تواند بنشیند، عضلات گردنش قوی شده اند و می داند پایش را کجا قرار دهد، می تواند شروع به چهار دست وپا کند، بایستد و راه برود.
  • نوزاد در این ماه کلمات جدیدی یاد می گیرد. سعی می کنید به کلمات گوش دهد و آن ها را تکرار کند. همچنین گاهی به دهان شما نگاه می کند و نوع ادای کلمات را تقلید می کند.
.

منبع :