سندرم جنین الکلی، موقعیتی است که ناشی از مواجهه با الکل قبل از زمان تولد می باشد. اگر مادری در هنگام بارداری اقدام به مصرف الکل نماید کودک خود را در معرض خطر سندرم جنین الکلی قرار داده است. مشکل عمده اینجاست که برخی از عوارض این سندرم غیرقابل بازگشت بوده و عوارض جدی از جمله مشکلات جسمی، ذهنی و رفتاری را برای کودک ایجاد میکند.
علائم و نشانه ها
علائم این سندرم عبارتند از :
– ظاهر صورت کاملا متمایز که شامل چشمان کوچک، لب بالای باریک به طرز خاص، صافی استخوان گونه ها
– وزن کم هنگام تولد
– صرع
– توانایی ضعیف در تکامل حرکات ظریف
– نقائص قلبی
– دفرمیتی مفاصل ، اعضا و انگشتان
– رشد جسمی آرام ، قبل و بعد تولد
– مشکلات بینایی و شنوایی
– میکروسفالی
– عقب ماندگی ذهنی و تاخیر تکاملی، عدم توانایی در درک مفاهیم، رفتارهای غیر عادی از قبیل: عدم تمرکز، بیش فعالی، کنترل ضعیف تکانه ها، اضطراب و عصبانیت شدید، لجبازی
علل و عوامل خطرساز
زمانی که مادر اقدام به مصرف الکل می نماید الکل مستقیما وارد جریان خون مادر شده و از آنجا بواسطه تبادل خونی مادر و جنین توسط جفت الکل به جنین نیز منتقل می شود و به این خاطر که سرعت متابولیزه شدن الکل در بدن جنین کمتر از سرعت آن در بدن بزرگسالان است بنابراین غلظت الکل در جریان خون جنین به مراتب بیشتر از غلظت آن در بدن مادر می شود. وجود الکل در بدن ممکن است باعث تداخل در تغذیه مطلوب جنین به منظور استفاده برای بافت های در حال تکامل جنین شده و حتی می تواند باعث آسیب به سلول های مغزی وی نیز گردد. اگر چه نمی توان گفت مصرف چه میزان از الکل برای جنین بی ضرر است اما بدیهی است هر چه میزان مصرف الکل بیشتر باشد به همان میزان نیز خطر ابتلا کودک به سندرم نیز بیشتر خواهد بود
درمان بیماری
درمانی برای سندرم جنین الکلی موجود نیست و بطور کلی نقائص جسمی و مشکلات ذهنی برای تمام عمر پایدار می ماند. مشکلات قلبی ممکن است توسط جراحی قابل درمان باشد. مشکلات یادگیری ممکن است با امکانات خاص در مدرسه تا حدی قابل رفع باشد.
پیشگیری
پزشک هیچ گاه قادر نخواهد بود که مقدار مطمئن مصرف الکل را به مادران باردار پیشنهاد کند تا اثرات سو بر جنین آنها نداشته باشد اما متخصصین بر این عقیده هستند که سندرم جنین الکلی کاملا قابل پیشگیری است اگر مادر باردار در دوران بارداری از مصرف الکل پرهیز نماید.
این راهکارها می تواند از بروز این سندرم تا حدی جلوگیری نماید:
– قطع مصرف الکل اگر قصد باردار شدن وجود دارد یا قطع مصرف الکل در زود ترین زمانی که شما متوجه بارداری شده اید .
– ادامه پرهیز از الکل در تمام مدت بارداری
– قطع مصرف الکل در سال های باروری: اگر فرد از لحاظ جنـ سی فعال است و رابطه جنـ سی محافظت نشده دارد بهتر است این نکته را مد نظر داشته باشد زیرا بسیاری از بارداری ها پیش بینی نشده بوده اند.
– اگر فرد دچار مشکلات الکلی می باشد باید تا زمان رفع این مشکل از باردار شدن اجتناب ورزد .
منبع :