
آکاایران: علل نازایی مردان
- باید اسپرم سالم تولید کنید. در واقع این مسئله به رشد و تشکیل اندام های تناسلی مرد در سن بلوغ مربوط می شود. حداقل یکی از بیضه ها باید عملکرد درستی داشته باشد و بدن شما باید تستوسترون و هورمون های دیگر را تولید کنند تا اسپرم تولید شده و از آن حفاظت شود.
- اسپرم باید به مایع منی منتقل شود. هنگامی که اسپرم در بیضه ها تولید شد، لوله هایی آن را منتقل کرده و با مایع منی مخلوط می کنند و مخلوط از آلت تناسلی خارج می شود.
- باید اسپرم به مقدارکافی در مایع منی موجود باشد. اگر تعداد اسپرم در مایع منی کم باشد، احتمال دستیابی اسپرم به تخمک و لقاح کاهش می یابد. تعداد کم اسپرم کمتر از 15 میلیون اسپرم در میلی لیتر مایع منی یا کمتر از 39 میلیون به ازای هر دفعه خروج می باشد. با راههای افزایش اسپرم در مردان آشنا شوید.
- اسپرم باید عملکرد درستی داشته باشد و قادر به حرکت باشد. اگر حرکت یا عملکرد اسپرم غیرطبیعی باشد، قادر به رسیدن و نفوذ به تخمک نیست.
bxs1نازایی مرد می تواند در اثر عمل جراحی یا مشکلات بهداشتی سلامتی باشد. بعضی از این دلایل عبارتند از:
bxs2واریکوسل تورم رگ هایی است که به بیضه ها می رسند. این رایج ترین دلیل نازایی مردها است. اگرچه دلیل اصلی این مسئله مشخص نیست، اما شاید به خاطر دمای غیرطبیعی بیضه ها باشد. این بیماری باعث کاهش کیفیت اسپرم می شود.
درمان واریکوسل موجب افزایش عملکرد و تعداد اسپرم ها می شود و در برخی موارد که از روش های دیگر مثل لقاح مصنوعی استفاده می شود نتیجه مطلوب تری مشاهده می شود.
bxs3برخی عفونت ها باعث اختلال سلامت و تولید اسپرم می شوند و یا زخمی که ایجاد می شد موجب بسته شدن مسیر اسپرم می شود. این عفونت ها شامل تورم اپیدیدیمیس (زائده طویل و باریک عقب بیضه که شامل مجارى خروجى منى است) یا تورم بیضه و یا عفونت های انتقالی توسط نزدیکی جنسی شامل ایدز یا سوزاک می باشند. اگرچه برخی از عفونت ها به بیضه آسیب دائمی وارد می کنند اما در اغلب موارد اسپرم می تواند دوباره تولید شود.
bxs4انزال نشدن زمانی اتفاق می افتد که مایع منی در هنگام ارگاسم به جای ورود به نوک آلت تناسلی وارد مثانه شود. با درمان انزال عقب گرد آشنا شوید. بیماری هایی از قبیل دیابت، ناراحتی های نخاعی، عمل جراحی مثانه و پروستات دلیل این اتفاق می باشند.
برخی مردها که مبتلا به دیابت هستند یا عمل نخاع انجام داده اند قادر به خروج مایع منی نیستند هرچند اسپرم تولید می شود. در این موارد از اسپرم می توان در روش های دیگر حامله شدن استفاده کرد.
- پادتن هایی که به اسپرم حمله می کنند. پادتن های ضد اسپرم سلول هایی سیستم ایمنی بدن هستند که اشتباها اسپرم را مهاجمی مضر شناسایی کرده و تلاش در نابودی آن دارند.
bxs6تومورهای سرطانی غیر بدخیم بر اندام تناسلی مرد اثر می گذارند؛ در واقع بر غده هایی که هورمون های باروری تولید می کنند اثر می گذارند. در برخی موارد عمل جراحی، پرتوافشانی یا شیمی درمانی که برای درمان غدد سرطانی استفاده می شود بر باروری مرد اثر می گذارد.
bxs7در برخی آقایان در طول تکمیل جنین، یک یا دو بیضه از شکم به کیسه بیضه وارد نشده است. در این شرایط مرد نازا می شود.
bxs8نازایی به دلیل ناهنجاری های بیضه یا نابهنجاری هایی که سیستم های هورمونی را تحت تاثیر قرار می دهد (مثل هیپوتالاموس، غده هیپوفیز، تیروئید و غده فوق کلیوی) اتفاق می افتد. تستوسترون کم و سایر مشکلات هورمونی مشکلات زیادی ایجاد می کند.
bxs9عیب در لوله هایی که اسپرم را انتقال می دهند. لوله های مختلفی اسپرم را انتقال می دهند. این لوله ها به دلایل مختلف مانند زخم های غیرعمدی در عمل جراحی، عفونت، شرایط ژنتیکی و ورم مثانه بسته می شوند.
مسدود شدن در مناطق مختلف می تواند ایجاد شود به عنوان مثال در بیضه، لوله هایی که به بیضه ختم می شوند، در اپیدیدیمیس، در مجرای ترشحی بیضه، تقریبا کانال خرجی یا در مجرای پیشاب.
bxs10بیماری های ارثی مانند سندروم کلاین فلتر (حالتی که مرد با دو کروموزوم X و یک کروموزوم Y متولد شده است) مشکلاتی در اندام های تناسلی ایجاد می کنند. سایر بیماری های ژنتیکی که مربوط به باروری می شوند شامل ورم مثانه، سندروم کالمن و سندروم کارتاجینر می باشند.
bxs11این مسئله شامل مشکل در هنگام نعوظ، انزال زودهنگام، آمیزش دردناک یا مشکلات دیگر مانند مشکلات روحی که بر نزدیکی اثر می گذارند.
bxs12بی نظمی در هضم غذا که به دلیل حساسیت نسبت به گلوتن اتفاق می افتد می تواند موجب نازایی شود. باروری پس از حذف گلوتن از رژیم غذایی بهبود می یابد.
bxs13مصرف طولانی مدت استروئید آنابولیک، داروهای سرطان، قرص های ضدقارچ و قرص های زخم معده موجب کاهش تعداد اسپرم و نازایی می شود.
bxs14برخی عمل ها از خروج اسپرم جلوگیری می کنند مانند قطع مجراى ترشحى بیضه، جراحی فتق، جراحی بیضه، پروستات، عمل جراحی برای سرطان بیضه یا مقعد. در بیشتر موارد عمل جراحی برای از بین بردن مسدودیت یا تولید دوباره اسپرم انجام می شود.
bxs15اگر بیش از حد در مقابل عناصر محیطی مثل گرما، مواد شیمیایی یا سمی قرار بگیرید تولید و عملکرد اسپرم کاهش می یابد. عوامل اصلی شامل:
- مواد شیمیایی صنعتی. اگر به مدت طولانی در معرض بنزن، تولوئن، زیلن، افت کش، علف کش، محلول های آلی و رنگ ها باشید، تعداد اسپرم ها کم می شود.
- در معرض فلزات سنگین. در معرض سرب یا سایر فلزات سنگین بودن نیز موجب نازایی می شود.
- پرتوافشانی و اشعه ایکس. هنگامی که در معرض پرتوها باشید تولید اسپرم کاهش می یابد. در برخی موارد نیز به صورت خود به خود تولید به حالت طبیعی بر می گردد. مقدار زیاد پرتو باعث کاهش دائمی اسپرم می شود.
- گرم شدن بیش از حد بیضه ها. دمای بالا باعث می شود تولید و عملکرد اسپرم دچار مشکل شود. استفاده دائمی از سونا و حمام های داغ موجب کاهش تعداد اسپرم ها می شود.
مدت زیاد نشستن، پوشیدن لباس های تنگ، استفاده از لپ تاپ برای مدت طولانی باعث افزایش دما در کیسه های بیضه می شود و تولید اسپرم را کاهش می دهد.
bxs16عوامل دیگری که باعث نازایی می شوند شامل:
- استفاده از مواد مخدر. استروئید آنابولیک برای تقویت و رشد عضلات و ماهیچه ها استفاده می شوند اما می توانند موجب کاهش تولید اسپرم و کوچک شدن بیضه ها شوند. استفاده از کوکائین و ماریجوانا باعث کاهش موقتی تعداد و کیفیت اسپرم می شود.
- مشروبات الکلی. مشروبات الکلی باعث کاهش سطح تستوسترون و تولید اسپرم می شوند. بیماری های کلیوی که به دلیل مصرف الکل ایجاد می شوند نیز منجر به نازایی می شوند.
- مصرف تنباکو. افرادی که سیگار می کشند تعداد اسپرم کمتری نسبت به افرادی که نمی کشند تولید می کنند.
- استرس های احساسی. استرس موجب اختلال هورمون هایی می شود که برای تولید اسپرم مورد نیاز هستند. استرس های شدید مثل مشکل باروری موجب می شود تعداد اسپرم کم شود.
- وزن. چاقی به شکل های مختلف موجب نازایی می شود به عنوان مثال چاقی بر اسپرم ها اثر می گذارد و تغییرات هورمونی ایجاد کرده و موجب نازایی می شود.
برخی شغل ها مانند جوشکاری، رانندگی طولانی مدت بر باروری اثر می گذارند.
- مطالب مرتبط
- علل ناباروری و نازایی در مردان و زنان
- ناباروری و نازایی و علل آن در مردان و زنان
- درمان نازایی و ناباروری در زنان و مردان، همه راه ها و هزینه ها
- علت بیشتر نازایی ها چیست؟/نازایی قابل پیشگیری است؟
- ده درصد از مردان مشکل ناباروری دارند، فرزندان مردان بالای چهل و هشت سال در خطر ناهنجاری ژنتیکی