آکاایران: سبک زندگی صحیح شامل فعالیتهایی است که سبب حفظ بهداشت و جلوگیری از بیماری در بارداری میشود.بهداشت فردی در بارداری بسیار پراهمیت است و سبب حفظ سلامت مادر و کودک میشود...
استحمام: در دوران بارداری هیچگونه محدودیتی برای حمام کردن موجود نیست. در هفتههای آخر، بزرگی شکم تعادل بدن را بر هم میزند و احتمال اینکه در وان لیز بخورید یا بیفتید را بیشتر میکند؛ بنابراین توصیه میکنیم در اواخر بارداری به جای وان از دوش استفاده کنید. در ضمن گرما و رطوبت زیاد محیط حمام می تواند باعث افزایش درجه حرارت جنین شود، بنابراین با آب ولرم دوش بگیرید و مدت حمام کردن را کوتاه کنید.
لباس پوشیدن: بهتر است لباس های راحت و گشاد بپوشید. به علت افزایش حجم و دردناک شدن پستانها از سوتینهای مخصوص دوران بارداری استفاده نمایید. به خاطر داشته باشید استفاده نکردن از سوتین، سبب از شکل افتادن و آویزان شدن پستانها که سنگینتر از قبل نیز هستند، میشود. از کفشهای پاشنه بلند (بیشتر از 5 سانتیمتر) یا کاملاً تخت استفاده نکنید زیرا این کفشها قوس کمر را افزایش میدهد و علاوه بر ایجاد کمر درد، سبب بر هم خوردن تعادل نیز میشود. به هیچ عنوان شلوار و جوراب تنگ نپوشید. اشتغال : اگر شاغلید و بارداری فاقد مشکلی دارید، تا شروع دردهای زایمان به سر کار بروید ولی از انجام کار سنگین که سبب افزایش ضربان قلب و عرق کردن زیاد میشود، خودداری کنید.
شغلها 3 دستهاند: 1- مشاغل ایستا مانند آرایشگری، معلمی، فروشندگی، دندانپزشکی و ... که شاغلین این حرفهها روزانه بیش از 3 ساعت میایستند. 2- مشاغل فعال مانند پزشکی، بازاریابی و خدماتی که دائماً در حال راه رفتن هستند. 3- مشاغل فاقد تحرک مانندکتابداری، ماشیننویسی، منشیگری، قالیبافی، خیاطی و ... که روزانه کمتر از یک ساعت می ایستند. **زنانی که شغل ایستا دارند، بیشتر در معرض خطر زایمان زودرس میباشند. از ایستادن و یا نشستن طولانی مدت (بیشتر از 3 ساعت) در یک وضعیت پرهیز کنید. حتیالامکان به طور متناوب راه بروید و در هنگام نشستن یک چهارپایه زیر پای خود قرار دهید. مادرانی که در معرض تشعشعات رادیواکتیو، اشعه ایکس و یا مواد شیمیایی هستند باید نکات ایمنی را رعایت کنند.
مسافرت: مسافرت برای مادر سالم منعی ندارد. نکاتی را باید در طول سفر رعایت کنید که یکی از آنها بستن کمربند ایمنی به نحوی است که قسمت شانهای آن از بین دو سینه و قسمت محیطی آن از زیر شکم و روی رانها رد شود. اگر با ماشین شخصی مسافرت میکنید حتما هر ساعت ماشین را نگه داشته و 10 دقیقه پیادهروی کنید. هرگز در رستورانهای بین راهی غذا نخورید و از سلامت آب آشامیدنی مصرفی خود نیز مطمئن شوید. از سفرهای هوایی به دلیل تغییرات ناگهانی فشار اجتناب کنید، اما مسافرت با هواپیمایی که فشار درون آن کنترل شده، مانعی ندارد. در ماههای آخر بارداری از سفرهای هوایی به دلیل امکان بروز زایمان و عدم دسترسی به امکانات کافی درمانی صرف نظر کنید. کلاً درصورتی که قصد مسافرت دارید، با پزشک خود مطرح نموده تا با توجه به شرایط شما مجوز این کار را بدهد.
خواب و استراحت: شما به 8 ساعت خواب شبانه و 1 ساعت خواب نیمروزی نیاز دارید؛ درصورتی که شرایط استراحت کافی برایتان مهیاست، حتماً از آن بهره ببرید. بهترین وضعیت برای استراحت، خوابیدن به پهلوی چپ است. تغییر وضعیت از پهلویی به پهلوی دیگر و نیز برخاستن از جا باید به آرامی صورت گیرد.
روابط جنسی و مقاربت: تغییرات دوران بارداری مانند بزرگ شدن پستانها، پرخونی دستگاه تناسلی، تهوع، سرگیجه، بزرگی و تغییرات شکم بر روی فعالیتهای جنسی و ارضا شدن تاثیر میگذارد. میل جنسی طی نیمه اول بارداری کاهش ولی در نیمه دوم افزایش مییابد. وضعیتهای پهلو به پهلو یا قرار گرفتن مادر در بالا برای مقاربت دوران بارداری و به خصوص ماههای آخر توصیه میشود. توصیه میکنیم به دلیل ترس از زایمان زودرس و یا وارد آمدن فشار به شکم مادر، در 4 هفته آخر بارداری مقاربت صورت نگیرد. در صورت داشتن سابقه سقط، در ماههای اول بارداری رابطه جنسی نداشته باشید و در موارد پارگی کیسه آب و جفت سر راهی (حالتی که در آن محل جفت در رحم پایینتر از محل نرمال است)، مقاربت کلاً ممنوع است.
اعتیاد، استعمال سیگار و دخانیات، مصرف الکل: سیگار و دخانیات سبب زایمان زودرس، کم وزنی نوزاد و حتی مرگ او میشود. مصرف الکل نیز موجب تاخیر رشد، ناهنجاریهای صورت و اختلال عصبی در جنین میگردد؛ پس بهترین توصیه، خودداری از هر سه مورد است. ترک اعتیاد به مواد مخدر نباید در بارداری صورت بگیرد ولی چنین مادری باید تحت نظر پزشک متخصص باشد. از اقداماتی که رشد و اکسیژن رسانی به جنین را به شدت به خطر میاندازد سیگار کشیدن مادر است. اگر سیگار میکشید، باید به محض اینکه فهمیدید باردارید سیگارتان را ترک کنید. شما قرار است منبعی از اکسیژن در اختیار کودکتان بگذارید، نه اینکه هر روز کلی دود و دم به او هدیه کنید. فراموش نکنید برای بهره بردن جنین از دود ناشی از سیگار، لازم نیست حتماً خودتان سیگاری باشید؛ اگر همسر یا اطرافیان هم در حضور شما سیگار بکشند، ضررش تمام و کمال به جنین شما خواهد رسید. سم سیگار وارد خون مادر میشود و از راه جفت به جنین می رسد و کارکرد جفت را مختل میکند و بنابراین کودکتان از حق مسلم خودش که غذا و اکسیژن است محروم میماند و این یعنی یک فاجعه بزرگ. افزایش خطر سقط جنین، زایمان زودرس، نوزاد کم وزن، بیماریهای قلبی و ریوی، مشکلات تنفسی و عقبافتادگی ذهنی از موارد شایعی است که در این دسته از کودکان دیده می شود. و اما ممکن است عوارض دیگری چون آسم، اختلالات بینایی و مرگ ناگهانی در این نوزادان دیده شود. پس میبینید که در این دوران کشیدن سیگار مساوی است با مشکلات ریز و درشتی که برای شما و کودکتان پیش میآید.
واکسیناسیون: در دوران بارداری، فقط تلقیح واکسنهای حاوی ویروس زنده ضعیف شده (سرخک، سرخجه، اوریون) و تب زرد ممنوع است و در صورت نیاز به سایر واکسن ها، همانند فرد غیر حامله واکسیناسیون انجام می گیرد. واکسن های حاوی ویروس زنده ضعیف شده یا حداقل 3 ماه قبل از باردار شدن تزریق میگردد یا پس از زایمان. ولی تماس خانم باردار با افرادی که واکسن ویروسی زنده ضعیف شده را دریافت نمودهاند اشکالی ندارد.
منبع : ooma.ir